Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.12.2005, 13:22   #1
Nieznajoma81
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 10.02.2005
Nieznajoma81 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z VCD

Mam problem z filmami w formacie VCD. Otóż po przerobieniu pliku avi w programie TMPGEnc nagrywam plyty w nero z najniższą prędkością. Jednak gdy odpalam je w DVD wyskakują takie kwadraciki psujące obraz. Nie jest to regułą i nie zawsze się zdarza. Nie wiem jednak od czego to zależy. Czy ktoś może mi pomóc?
Nieznajoma81 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.12.2005, 14:31   #2
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..

Data rejestracji: 20.08.2003
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na VCD te kwadraciki niestety zawsze bedą sie pojawiać, sprawdź czy twój odtwarzacz ma możliwość odtworzenia SVCD efekt jest o niebo lepszy

PIOTR34 jest offline  
Stary 29.12.2005, 16:48   #3
Nieznajoma81
Stały bywalec ;)

Te kwadraciki są na płycie ale nie ma ich na przerobionym filmie na twardym dysku. Zastanawiam się czy ma na to wpływ to iż mam uruchomione jeszcze inne programy podczas nagrywania?
Czy w TMPGEnc można tworzyć SVCD i jak to się robi
Stary 29.12.2005, 16:55   #4
PIOTR34

Cytat:
Napisany przez Nieznajoma81
Te kwadraciki są na płycie ale nie ma ich na przerobionym filmie na twardym dysku. Zastanawiam się czy ma na to wpływ to iż mam uruchomione jeszcze inne programy podczas nagrywania?
Czy w TMPGEnc można tworzyć SVCD i jak to się robi
Przy nagrywaniu płyt lepiej żeby nic nie pracowało w tle.
Skorzystaj z Wizarda w Tmpgenc Plus a filmy będą lepiej wyglądać

PIOTR34 jest offline  
Stary 30.12.2005, 09:16   #5
Nieznajoma81
Stały bywalec ;)

Żeby jeden film który w avi jest na jednej płytce zmieścił się również na jednej jako VCD trzeba go skompresować. Czy tak można też zrobić tworząc SVCD? Tworząc SVCD w TMPGEnc postępuje się tak samo jak przy VCD?
Stary 31.12.2005, 13:04   #6
PIOTR34

To już wiadomo skąd te kwadraciki są, jest zbyt duża kompresja, zaproponowałem SVCD bo jest lepsza jakość nagrywając w standardzie, lecz trzeba się pogodzić z większą ilością płytek coś za coś

PIOTR34 jest offline  
Stary 04.01.2006, 11:55   #7
Nieznajoma81
Stały bywalec ;)

Oki. Ale muszę przyznać, że źle się wyraziłam. Otóż te kratki to są takie jak czasem oglądamy TV i pojawiają się zakłócenia i przerywana jest emisja. Te zakłócenia są w postaci takich kratek, które czasem są na całym ekranie i obraz przeskakuje lub zawiesza się. Nie wiem czy kojarzysz o co mi chodzi. I własnie takie zakłócenia pojawiają mi się czasem na nagranej płycie.Już nie powiem ile płyt musiałam wywalić. Nie wiem od czego to zależy. Ostatnio jeśli już nagrywam to wylączam wsyztkie programy jakie mam uruchomione lub staram się nagrywać zaraz po uruchomieniu komputera. Jednak czasem to nie pomaga bo zakłocenia się zdarzają. Nie wiem co jest tego przyczyną? Czy to nagrywarka czy płyty co może coś innego. Może macie jakieś podpowiedzi ??
Stary 04.01.2006, 16:57   #8
PIOTR34

Cytat:
Napisany przez Nieznajoma81
Oki. Ale muszę przyznać, że źle się wyraziłam. Otóż te kratki to są takie jak czasem oglądamy TV i pojawiają się zakłócenia i przerywana jest emisja. Te zakłócenia są w postaci takich kratek, które czasem są na całym ekranie i obraz przeskakuje lub zawiesza się. Nie wiem czy kojarzysz o co mi chodzi. I własnie takie zakłócenia pojawiają mi się czasem na nagranej płycie.Już nie powiem ile płyt musiałam wywalić. Nie wiem od czego to zależy. Ostatnio jeśli już nagrywam to wylączam wsyztkie programy jakie mam uruchomione lub staram się nagrywać zaraz po uruchomieniu komputera. Jednak czasem to nie pomaga bo zakłocenia się zdarzają. Nie wiem co jest tego przyczyną? Czy to nagrywarka czy płyty co może coś innego. Może macie jakieś podpowiedzi ??
Może plik źródłowy jest już uszkodzony, a co do płytek to warto dołożyć parę groszy i kupić jakiś porządny nośnik (Verbatim, Tdk, Sony) na przyszłość proponuję sprawdzać na płytkach RW szkoda tylu płytek.

PIOTR34 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: