Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.04.2003, 20:13   #1
wiszek
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.04.2003
wiszek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry Trzeszczenie na płytach Audio CD...

Nagrałem kilka płytek i wżuciłem je do mojej wieży.Po pewnym czasie zauwazyłem ze miedzy utworami pojawia sie trzeszczenie.Gdzies o tym kiedys czytałem,ale wtedy niemamiłem nagrywarki i nie zwróciłem na to uwagi.Czy ktos mógłby mi pmóc?
Stary 29.04.2003, 20:46   #2
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
albo nagrywałeś z dużą szybkością-do Audio zalecana jest jak najmniejsza prędkość (to problem bardzo częsty przy bezpośrednim kopiowaniu płyt z płyty na płyte). Ale jesli nagrywales z dysku to tez lepiej wolniej.
Może to tez byc wina samych płytek.
Albo jakość samych plików, które były wrzucane na Audio CD.

Czy tutaj tylko chodzi o trzeszczenie między utworami?
Pogrzeb też w opcjach Nero.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2003, 22:09   #3
wiszek
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.04.2003
wiszek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki

No spox.Nagrywałem z maksymalna prędkością,dzięki...heh
Stary 29.04.2003, 22:17   #4
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Albo nagrywałeś w trybie TAO (Track At Once) zamiast w DAO (Disc At Once). W tym pierwszym scieżki nagrywane są, każda z osobna i jest to związane z przerwaniem pracy lasera po wypaleniu każdej ze ścieżek i wznowieniu pracy do wypalenia nastepnej. W tym przypadku może pojawić się charakterystyczny trzask pomiędzy utworami. W trybie DAO cała płyta palona jest za jednym pociągnięciem lasera, a co za tym idzie pozbawiona jest efektu charakterystycznego dla TAO.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2003, 23:37   #5
ike
Bywalec

Data rejestracji: 29.10.2002
ike w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
kumpel kupil niedawno nagrywarke lg x48 i nagrywa audio z maksymalna predkoscia (co wiecej - w locie!) i mowi, ze nie ma najmniejszych problemow z odczytem. wszystko pieknie nagrane...
choc i tak wole pozostac przy predkosci x8
ike jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2003, 13:08   #6
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
ike napisa***322;(a)
kumpel kupil niedawno nagrywarke lg x48 i nagrywa audio z maksymalna predkoscia (co wiecej - w locie!) ...
bo chyba wydaje mi sie ze w locie to nie osiagniesz predkosci x48

pozdrawiam
Stary 30.04.2003, 13:17   #7
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
icemac napisa***322;(a)

pozdrawiam
Jest to możliwe jak ustawisz duży (80 MB) bufor w Nero.
Tyle, że realna szybkość nagrywania jest dużo mniejsza.

Pozdrawiam.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2003, 20:00   #8
ike
Bywalec

Cytat:
icemac napisa***322;(a)
fakt faktem, ze nagrywal z maksymalna DOSTEPNA predkoscia. jesli bylo to ograniczone do np. x24, to i tak dziwne, ze plytki sa poprawnie nagrane... niektorzy przeciez nagrywaja audio tylko x4, albo nawet x1 (!).
Stary 30.04.2003, 20:39   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Re: Trzeszczenie na płytach Audio CD...

Cytat:
wiszek napisa***322;(a)
Nagrałem kilka płytek i wżuciłem je do mojej wieży.Po pewnym czasie zauwazyłem ze miedzy utworami pojawia sie trzeszczenie.Gdzies o tym kiedys czytałem,ale wtedy niemamiłem nagrywarki i nie zwróciłem na to uwagi.Czy ktos mógłby mi pmóc?
Nagrywaj ścieżki audio metodą Disc-At-Once, zamykaj zawsze płytę CD i nagrywaj prędkością od 4x do 8x.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2003, 22:53   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
ike napisa***322;(a)
kumpel kupil niedawno nagrywarke lg x48 i nagrywa audio z maksymalna predkoscia (co wiecej - w locie!) i mowi, ze nie ma najmniejszych problemow z odczytem. wszystko pieknie nagrane...
choc i tak wole pozostac przy predkosci x8
nie jest wyjatkiem. Sam mam nagrywarke Liteon 48x i na poczatku nagrywalem muzyke z predkoscia 48 na Esperanzach (i to do tego przeznaczonych do nagrywanie 40x - ale poszly 48) i wszystko ladnie chodzilo. Potem jak troche poczytalem o nagrywaniu muzyki to zmienilem nosniki i predkosc, ale ogolnie nie jest powiedziane, ze szybko nagrywana muzyka bedzie sie odtwarzala z bledami. Jakosc bedzie gorsza, ale nie dla wszystkich bedzie to slyszalne.

Moge jeszcze dodatkowo powiedziec taka mala anegdotke z wlasnego doswiadczenia. Nagralem kilka tych plyt na esperanzach z predkoscia 48, ale w miedzyczasie postanowilem jednak swoja kolekcje muzyki nagrywanej z komputera, robic jakos porzadniej - tj na troche lepszych nosnikach i z bardziej odpowiednia predkoscia. Po dlugich poszukiwaniach zdecydowalem sie na nosniki TDK CDR SPeed-X. Wygladaly na calkiem niezle, cena tez nie byla najgorsza i do tego podobaly mi sie wizualnie (co rowniez mialo dla mnie spore znaczenie). Nagralem wiec kilka z predkoscia 4 - 8x. Troche sie zdziwilem, kiedy po jakims czasie wzialem jedna z nich do discmana (calkiem niezlego SONY) i chcialem przesluchac. Jakosc dzwieku faktycznie byla slyszalnie lepsza niz na esperanzach, ale na zadnej plytce nie moglem odtworzyc pierwszej piosenki. Tak wiec wyszlo na to, ze muzyka nagrana byle jak (czytaj szybko) na pierwszych lepszych nosnikach chodzila lepiej niz ta jak najlepiej przygotowana. Roznie wiec bywa i trzeba chyba po prostu troche poeksperymentowac. Ja juz np wiem, ze moj discman nie przepada za plytkami TDK (a moze to po prostu byla jakas gorsza partia, bo kilka dni temu nagrana tak samo plytka czyta sie juz dobrze - mam w kazdym razie taka nadzieje, bo plytki ciagle mi sie podobaja i zamierzam dalej na nich nagrywac muzyke).

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 14:09   #11
meszrum
paproć

Data rejestracji: 31.05.2002
meszrum zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Po dlugich poszukiwaniach zdecydowalem sie na nosniki TDK CDR SPeed-X
to dobre plyty, tylko "male odtwarzacze" (discman'y, mikrowieze) maja wyrazne problemy z ich odczytem... moja squaw ma mikrowieze JVC i jej nie chodza, ja mam SONY CDP-XA3ES (duuuzy odtwarzacz) i jest ok.
Stary 01.05.2003, 17:46   #12
String
www.ROVERki.pl

Data rejestracji: 24.10.2002
String zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podzielam opinie, ze naważniejszy jest wybór nośnika. Najtańszy nie zawsze znaczy najlepszy hehe ;-)
Ja również mam dość spore doświadczenie z wypalaniem płyt audio (pracuję w branży "okołomuzycznej")i to na dosyć dobrym sprzęcie tj nagrywarkach audio firmy TASCAM, odtwarzacze CD firmy STUDER. Mimo nagrywania 1x1 po cyfrze zdarzały sie płyty które miały wspomniane trzaski. Dotyczyło to najczęściej nośników typu esperanza, platinium itp. W momencie np. kopiowania płyty na firmowe nośniki - i to dedykowane pod nagrania Audio - problem przestał istnieć.

Pozdrawiam serdecznie

String
String jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.05.2003, 23:49   #13
ike
Bywalec

coz, moze rzeczywiscie predkosc nie jest najwazniejsza...
w kazdym razie dla bezpieczenstwa nagrywam x8 na plytkach 'dysan black'. poki co jeszcze mnie nie zawiodly

jeszcze takie male pytanko: czy jedynym wyznacznikiem poprawnosci nagranej plyty (tutaj audio) jest obecnosc/brak 'trzaskow' ??
pytam, bo moze naprawde znajomy nie slyszy zadnych 'bugow' na plytach, ale moga byc one gorsze jakosciowo niz np. nagrane x8... nie wiem, nie mialem okazji sprawdzic, powiedzmy ze ufam jego sluchowi^_^
tak wiec, czy jest to mozliwe ??
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: