![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Problem z wymazywaniem zawartości płyt CD-RW na LG 8083b
Posiadam nagrywarkę LG 8083b. Swojego czasu zmieniłem jej bios na ten z wyższego modelu LG 8080. I mniej więcej od tego momentu zaczęły się problemy. Nagrywarka normalnie nagrywa płyty, zarówno CD-R jak i CDRW. Problem jest z wymazaniem zawartości tych ostatnich. Kasowanie poprawnie nagranej płyty CD-RW wygląda, że przebiega prawidłowo. Niestety po procesie nagrywania okazuje się, że płyta nie wypaliła się prawidłowo. Próby jej skasowania spełzają na niczym. Programy nie "widzą" takiej płyty. Po włożeniu jej do napędu programy Easy CD Creator i WinonCD nie udostępniają opcji "erase". Nero teoretycznie udostępnia taką możliwość, ale po takim procesie płyta i tak nie daje się nagrać, i jest nadal nie widoczna. Nie pomogło przywrócenie biosu 1.06 z LG 8083b. Dodatkowo zauważyłem, że przy sprawdzeniu informacji o płycie w WinonCD pojawia się komunikact, że prawdopodobnie wystąpił błąd "Invalid field in CDB. Possibly buffer-Underrun". Zaznaczam, że używałem różnych, NOWYCH (pierwszy raz nagrywanych) płyt CD-RW (Platinum 650 i BestMedia 700).
Pomocy! |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
n/a
Data rejestracji: 07.02.2002
![]() |
Próbowałeś może SuperBlank z działu download/utils-CDR?
"program służący do kasowania danych (czyszczenia) na płytach CDRW, szczególnie na tych, które z jakichś dziwnych powodów nie mogą być wykasowane z poziomu programów do nagrywania płyt CD typu Easy CD Creator czy WinOnCD." |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
SuperBlank nic nie pomógł. Objawy pozostały takie jak opisałem.
|
![]() |
|
|