![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Jakość zapisu.
Ostatnio robiłem sobie porządki z moimi starymi plytkami i znalazlem coś takiego jak TDK CD-R74 Reflex 650MB. Plytka była nagrana jako audio, z tego co pamiętam nagrywałem ją za pomocą nagrywarki TEAC 4/4/8, co do prędkości odczytu nie jestem pewien bo dawno to było. Z ciekawości wkładam do LiteOna 52327S, włączam sobie LiteOn It Kprobe, i sie okropnie zdziwiłem. Ilość błedów C1 znikoma, o C2 nie wspomne nawet. Na mojej aktualnej nagrywarce nie ma szans abym wyciągnoł tak doskonałej jakości zapis. Próbowałem na przeróżnych nośnikach z prędkościami zapisu od X4 do X52 i poddałem się. Nasuneło mi się pytanie, czy te nośniki były tak dobre czy może tamte nagrywarki były naprawde nagrywarkami a nie jak te dzisiejsze.....albo jedno i drugie. Testowana plytka była w dobrym stanie, bardzo delikatne widoczne tylko pod swiatło ryski. Po prostu rozwaliło mnie to troszkę i zdecydowałem się o tym napisać, może ktoś miał podobny przypadek i również był mile-niemile zaskoczony. Dodam jeszcze że SmurtBurn Media Check v3.1.5 wykrywa materiał jako -Phthalocyanine- czyli popularny, ale producenta niestety nie zna. Chętnie posłucham opinii na ten temat.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
jesli masz wlaczony alkohol lub clonecd z opcja ukrywania nosnika/atip'u to go wylacz - wtedy prawdopodobnie dowiemy sie co to za producent
ps. zamiesc screen - popatrzymy a co do plyt - na moim obecnym liteonku 48246s tdk metallic od riteka palilem tak ze total mialem kolo 120-200 (speed jedyny sluszny czyli 16x)
![]() |
#3 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Dzięki Sid, wyłaczyłem opcję ATIP w Alcoholu i wyszło że producentem tej plytki jest TDK.
No i screen: U mnie taki wynik jest nieosiągalny, dlatego moje zdziwienie.
#4 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
caly czas twierdze ze stare spawary to byly sprzety... mam taka (teac 8x8x32) i dopoki pali za chiny ludowe jej nie wymienie na nowa
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
Cytat:
a tak to musze sluchac tego jumbo-jeta Lite-ona 52327S i modlic sie, zeby nie rozsadzil plytki podczas nagrywania albo odtwarzania |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
a tak to musze sluchac tego jumbo-jeta Lite-ona 52327S i modlic sie, zeby nie rozsadzil plytki podczas nagrywania albo odtwarzania[/QUOTE]
masz szczęście że nie słuchasz jumbo-jeta LG52, ludziska mi dzwonią czasem że mam zabrać tą wirówkę. ![]()
#7 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Niestety nie moge dodać screena, nie wyświetla się. Próbowałem na wszelakie sposoby, dlaczego ? Formaty standartowe jpg, bmp nie więcej niż 50kb.
#8 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Mniejsza ze screenem, podam wyniki "ręcznie"
TDK Reflex 650MB ( o której mowa w poscie ) - -C1 max -9, Total - 1264, Avarege - 0,203 TDK 700MB Metallic zapisywana X16 od Riteka -C1 max -9, Total - 1925, Avarage - 0,342 i to jest najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć.
#9 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
to ja dodam cus od siebie
![]() plytka Verbatima z niebieskim spodem palona dobre 6-7 lat temu jeszcze na wypalarce HP 2x (modelu nie pamietam) i bledow c2 zupelny brak (bo c1 nie mam jak sprawdzic ![]()
#10 |
Wyjadacz ;)
![]() |
hmm... cos zmieniliscie z tym dodawaniem plikow i jakos teraz nie wychodzi.... no to zrobie tak:
ATIP: 97m 34s 20f Disc Manufacturer: Mitsubishi Chemicals Corp. Reflective layer: Dye (Long strategy; e.g. Cyanine, Azo etc.) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 654.49MB (74m 30s 00f / LBA: 335100)
#11 |
Wyjadacz ;)
![]() |
eh... az sie lezka w oku kreci na wspomnienie 8080b
![]()
#12 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
raczej to kwestia plytek. Ja teraz osiagam najlepsze wyniki na plytkach TDK z indeksem 24x
#13 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=27587 - instrukcja dodawania zalacznikow - postaram sie uproscic caly proces - ale nie wszystko da sie zmeinic
![]() |
#14 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#15 |
-Sid-The-Rat=>
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
aa
These stand for meAlice in Chains Ostatnio zmieniany przez sid2 : 14.11.2003 o godz. 11:44 |
![]() |
![]() |
|
|