Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.02.2002, 11:24   #1
paco
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.02.2002
paco w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
yamaha2100S i problemy z nagrywaniem audio

Witam Serdecznie

Moja sprawa to oczywiście problem z nagrywaniem, którego rozwiązania szukałem w sieci i nie tylko. Tak więc piszę z nadzieją na jego rozwiązanie z Waszą pomocą.

Mianowicie od pewnego czasu usiłuje wykonać kopię płyt z muzyką i wszystko jest niby OK. z jednym małym wyjątkiem płyty czytają praktycznie wszystkie odtwarzacze za wyjątkiem mojego i jeszcze mojego kolegi (ale w jego przypadku jest nieco lepiej). Sprawa jest niby oczywista (zmienić odtwarzacz) i być może problem tkwi w odtwarzaczu a raczej jego jakości (marantz CD6000 z opcją czytania CD-RW). Powiedzmy że jest niezły ale nie Hi-END-owy więc poprawnie zapisaną płytę (red book) jakby nie patrzeć standard stworzony przez philipsa powinien przeczytać.
Sprawdzałem- sprzęt czyta wszystkie płyty (również tzw. stadionowe: tłoczone i wypalane. Czyta również bez problemów płyty które nagrywałem na nagrywarce plextor (x16) i w tym miejscu kilka danych technicznych sprzętu.

Obecna nagrywarka: yamaha 2100 scsi ***8211;aktualny firmware1.0n obsluguje DAO-RAW96
Napęd: LGx52 (czyta ***8222;cyfrówki ***8222; bez zajaknięcia) (współpracował z ww plextorem)
Oprogramowanie: nero 5.0 dostarczone do nagrywarki, cdclone i winoncd w wersjach testowych
Predkości : nagrywanie: zazwyczaj x4 ale również x1 x2 x8
odczyt: zazwyczaj automatycznie lub x8 lub wtórnie jako image file
płytki: verbatim ***8211;różne typy, tdk zielone, samsung, basf, kodak-silvergold, lg, platinum,
tryby(DAO TAO on fly itd.): praktycznie wszystkie możliwe ustawienia
inne: nagrywanie na czystym sprzęcie tzn wszystko co możliwe wyłączone (wygaszacze i inne)

Próbowałem nagrywac jako CD-Audio, Copy CD, oraz CDclonem

Efekt zawsze lub prawie zawsze ten sam-problem z odczytaniem TOC-a czasami się uda a czasami nie (świadczy to raczej o poprawnym zapisie standardu). W przypadku odczytania TOC-a zazwyczaj można już dalej bez problemu odsłuchać płytę ale w kolejności od pierwszego do ostatniego utworu, przy próbie wybrania konkretnego utworu ***8211;error).

Problem ten nie występował w przypadku płyt nagrywanych na ww. plextorze , który był podłączony chwilowo zamiast yamahy.

Kolejny sprzęt podłączony zamiast yamahy2100 to yamaha 2200, niestety z tym samym miernym efektem.

Jedyne sukcesy jakie miałem to nagranie CDRW. Nagrywalem x2, x4 jako audio i jako copyCD i wszystko jest OK. ale tylko w przypadku CDRW-ów.

Biorąc pod uwagę ilość wykonanych prób nagrywania (sukcesy z plextorem) doszedłem do wniosku że problem tkwi w nagrywarce a raczej w nagrywarkach yamahy, ale może w jakiś sposób można go ominąć (a może to coś innego). Na serwis sprzętu nie można liczyć ***8222;bo przecież wszystko jest OK. wkładamy do jamnika i gra a jak pan sobie kupił sprzęt to trzeba tylko oryginały***8221;.

Jestescie chyba moją ostatnią deską ratunku. Z góry dziękuję za odpowiedz nawet bez rozwiązania.
Pozdrawiam

Jarek
paco jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.02.2002, 12:41   #2
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Chmmm....wydaje sie, ze wszystko wskazuje na twoja nagryware ale......wiesz-wlasnie przypomnialo mi sie ze nie tak dawno (moze tydzien temu), przewinal sie tu topic w ktorym wlasnie ktos mial klopoty z odtwarzaniem cdr audio na odtwarzaczu firmy marantz. Moze to przypadkowa zbieznosc....ale poszukaj, moze cos ci wyjasni. Wrzuc search>marantz i poczytaj. A moze uzytkownicy w/w sprzetu cos dopowiedza?
Stary 27.02.2002, 13:25   #3
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdź na nim płyty nagrywane jak najwolniej.

Pozdrawiam
Stary 27.02.2002, 22:32   #4
paco
Nowy na forum

Cytat:
grzeniu (27-02-2002 12:41):
Chmmm....wydaje sie, ze wszystko wskazuje na twoja nagryware ale......wiesz-wlasnie przypomnialo mi sie ze nie tak dawno (moze tydzien temu), przewinal sie tu topic w ktorym wlasnie ktos mial klopoty z odtwarzaniem cdr audio na odtwarzaczu firmy marantz. Moze to przypadkowa zbieznosc....ale poszukaj, moze cos ci wyjasni. Wrzuc search>marantz i poczytaj. A moze uzytkownicy w/w sprzetu cos dopowiedza?
dzieki za info.
teraz przynajmniej wiem ze nie jestem sam i w którym kierunku mam eksperymentowac
paco jest offline  
Stary 27.02.2002, 22:35   #5
paco
Nowy na forum

Cytat:
Zbieg12 (27-02-2002 13:25):
Sprawdź na nim płyty nagrywane jak najwolniej.

Pozdrawiam
Ok
W zasadzie na predkosci x1 sprawdzalem Verbatimke Azo i zdaje sie ze Basf-a, ale sprawdze jeszcze inne.

jak cos pociagnie to dam znac
paco jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: