![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.02.2002
![]() |
yamaha2100S i problemy z nagrywaniem audio
Witam Serdecznie
Moja sprawa to oczywiście problem z nagrywaniem, którego rozwiązania szukałem w sieci i nie tylko. Tak więc piszę z nadzieją na jego rozwiązanie z Waszą pomocą. Mianowicie od pewnego czasu usiłuje wykonać kopię płyt z muzyką i wszystko jest niby OK. z jednym małym wyjątkiem płyty czytają praktycznie wszystkie odtwarzacze za wyjątkiem mojego i jeszcze mojego kolegi (ale w jego przypadku jest nieco lepiej). Sprawa jest niby oczywista (zmienić odtwarzacz) i być może problem tkwi w odtwarzaczu a raczej jego jakości (marantz CD6000 z opcją czytania CD-RW). Powiedzmy że jest niezły ale nie Hi-END-owy więc poprawnie zapisaną płytę (red book) jakby nie patrzeć standard stworzony przez philipsa powinien przeczytać. Sprawdzałem- sprzęt czyta wszystkie płyty (również tzw. stadionowe: tłoczone i wypalane. Czyta również bez problemów płyty które nagrywałem na nagrywarce plextor (x16) i w tym miejscu kilka danych technicznych sprzętu. Obecna nagrywarka: yamaha 2100 scsi ***8211;aktualny firmware1.0n obsluguje DAO-RAW96 Napęd: LGx52 (czyta ***8222;cyfrówki ***8222; bez zajaknięcia) (współpracował z ww plextorem) Oprogramowanie: nero 5.0 dostarczone do nagrywarki, cdclone i winoncd w wersjach testowych Predkości : nagrywanie: zazwyczaj x4 ale również x1 x2 x8 odczyt: zazwyczaj automatycznie lub x8 lub wtórnie jako image file płytki: verbatim ***8211;różne typy, tdk zielone, samsung, basf, kodak-silvergold, lg, platinum, tryby(DAO TAO on fly itd.): praktycznie wszystkie możliwe ustawienia inne: nagrywanie na czystym sprzęcie tzn wszystko co możliwe wyłączone (wygaszacze i inne) Próbowałem nagrywac jako CD-Audio, Copy CD, oraz CDclonem Efekt zawsze lub prawie zawsze ten sam-problem z odczytaniem TOC-a czasami się uda a czasami nie (świadczy to raczej o poprawnym zapisie standardu). W przypadku odczytania TOC-a zazwyczaj można już dalej bez problemu odsłuchać płytę ale w kolejności od pierwszego do ostatniego utworu, przy próbie wybrania konkretnego utworu ***8211;error). Problem ten nie występował w przypadku płyt nagrywanych na ww. plextorze , który był podłączony chwilowo zamiast yamahy. Kolejny sprzęt podłączony zamiast yamahy2100 to yamaha 2200, niestety z tym samym miernym efektem. Jedyne sukcesy jakie miałem to nagranie CDRW. Nagrywalem x2, x4 jako audio i jako copyCD i wszystko jest OK. ale tylko w przypadku CDRW-ów. Biorąc pod uwagę ilość wykonanych prób nagrywania (sukcesy z plextorem) doszedłem do wniosku że problem tkwi w nagrywarce a raczej w nagrywarkach yamahy, ale może w jakiś sposób można go ominąć (a może to coś innego). Na serwis sprzętu nie można liczyć ***8222;bo przecież wszystko jest OK. wkładamy do jamnika i gra a jak pan sobie kupił sprzęt to trzeba tylko oryginały***8221;. Jestescie chyba moją ostatnią deską ratunku. Z góry dziękuję za odpowiedz nawet bez rozwiązania. Pozdrawiam Jarek |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Chmmm....wydaje sie, ze wszystko wskazuje na twoja nagryware ale......wiesz-wlasnie przypomnialo mi sie ze nie tak dawno (moze tydzien temu), przewinal sie tu topic w ktorym wlasnie ktos mial klopoty z odtwarzaniem cdr audio na odtwarzaczu firmy marantz. Moze to przypadkowa zbieznosc....ale poszukaj, moze cos ci wyjasni. Wrzuc search>marantz i poczytaj. A moze uzytkownicy w/w sprzetu cos dopowiedza?
|
![]() |
![]() |
#3 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Sprawdź na nim płyty nagrywane jak najwolniej.
Pozdrawiam
#4 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
teraz przynajmniej wiem ze nie jestem sam i w którym kierunku mam eksperymentowac |
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
W zasadzie na predkosci x1 sprawdzalem Verbatimke Azo i zdaje sie ze Basf-a, ale sprawdze jeszcze inne. jak cos pociagnie to dam znac |
|
![]() |
![]() |
|
|