![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
CDRW x2
Witam ponownie. Mam taka starą płytkę RW BTC na której nie ma żadnej wzmianki o prędkości. Przy nagrywaniu max wyświetla się 2x. Ale czy nagranie takiej płyty zależy od min. dopuszczalnej prędkości nagrywarki czy możliwości używanego programu. Mianowicie LG-GCE 8523B (RWx24), i Nero Express 5599 (win98) wyświetla komunikat: nie można dokonać zapisu (prędkość 2-bez możliwości zmiany-niepodświetlona), wcześniej pojawiło mi się okno nie można zoptymalizować konwersji (kompresji?) mocy. A na tej samej nagrywarce ( winxp) ale winoncd 5.0 prędkość automatycznie ustawia na 2 (podświetlona) i nagranie bez problemu. Miał ktoś z was taki przypadek?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
To zależy od płyty. Nagrywarke masz nową i nie ma nic do tego.
Tak to widze.
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Niestety, o ile wiem zależy to od nagrywarki, a konkretnie od prędkości zapisu, jakie dopuszcza i melduje programowi nagrywającemu. Nagrywarki LG miały prędkość zapisu RW 2x do modelu 8320 (32x10x40x). Nowsze modele LG (od modelu 8400, 40x12x40x) nie mają prędkości zapisu CD-RW 2x - najniższa to 4x - przynajmniej takie raportuje Nero. (Sam ten problem przerabiałem!) Przy próbie nagrania takiej płyty uzyskuje się komunikat "Power calibration error".
Doświadczeń z innymi programami nagrywającymi nie mam, i nie wiem, czy potrafią one wymusić na nagrywarce prędkość, której wg Nero ona nie obsługuje. Wg Twojego doświadczenia - jest to możliwe. A powiedz jeszcze, ile czasu trwa nagranie tej płyty w WinOnCD? Ok. 35-40 minut (co by wskazywało na prędkość 2x), czy ok. 17-20 minut (co by wskazywało na prędkość 4x)? Jeśli 2x, to znaczyłoby, że program jest w stanie zmusić nagrywarkę do pracy wolniejszej, niż przewidział konstruktor, a jeśli 4x - to znaczyłoby, że płytę da się nagrać szybciej, niż przewidział jej producent, co jest niespotykane wśród płyt RW. A płytka po nagraniu daje się prawidłowo odczytać? Nie jest wykluczone, że różne programy nagrywające w różny sposób obsługują te same nagrywarki...
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 03.10.2003 o godz. 10:15 |
![]() |
![]() |
#4 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Re: CDRW x2
Cytat:
Powodem może być też fakt iż nowe programy dość niechętnie obsługują predkość x2, ale to też może wynikać z zakresu obsługiwanych nośników, po prostu starych nosników się w bazach chyba nie aktualizuje. |
|
![]() |
![]() |
#5 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
no dobra puch, ale płytka ma coś takiego jeśli dobrze kojarze indeks szybkości czyli dane o prędkościach z jakimi pozwoli się zapisać.
Wiele osób często pyta np. dlaczego nie mogą nagrać cd-r wolniej niż 8X odpowiedzią była płyta bo np. stare płytki cdr max 8X pozwalały się zapisać wolniej. Pozatym nie widze sensu nagrywania wolniej niż 4X bo 4X to jest masakra. Patrzyłem przed chwilą na mojej cdrw 1-4X i fakt wolniej niż 4X się nie de zapisać. Lecz dziwi mnie to, że jeśli płyta jest stara i jest bardzo wolno indekoswana nie da jej się zapisać. Jeśli jest np. 2X to palarka powinna ją wypalić te 2X.
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
A powiedz jeszcze, ile czasu trwa nagranie tej płyty w WinOnCD? Ok. 35-40 minut (co by wskazywało na prędkość 2x), czy ok. 17-20 minut (co by wskazywało na prędkość 4x)? Jeśli 2x, to znaczyłoby, że program jest w stanie zmusić nagrywarkę do pracy wolniejszej, niż przewidział konstruktor, a jeśli 4x - to znaczyłoby, że płytę da się nagrać szybciej, niż przewidział jej producent, co jest niespotykane wśród płyt RW. A płytka po nagraniu daje się prawidłowo odczytać?
Ha nie mierzyłem czasu bo nie nagrywałem całej płyty, kilka mega. Ale sprawdzę i dam znać. Dzięki za odpowiedzi. |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Do tej pory wierzyłem, że odbywa się to w następujący sposób:
Program nagrywający ma w swojej bazie obsługiwanych nagrywarek zapisane prędkości, z jakimi nagrywanie jest możliwe. Nagrywarki z kolei mają w sobie (w biosie) zapisaną bazę danych nośników i maksymalnych możliwych dla nich prędkości zapisu. Z wypadkowej tych dwóch elementów wynikają prędkości zapisu, jakie są dostępne dla użytkownika. Nie wiem tego na pewno, i nie wiem, jak można to sprawdzić, ale możliwe, że ograniczenie prędkości zapisu "od dołu", z jakim mamy do czynienia w nowych nagrywarkach LG (4x dla płyt CD-RW i 8x dla płyt CD-R) nie wynika z ograniczeń samej nagrywarki, tylko programu nagrywającego - skoro WinOnCD pozwolił nagrać płytę z prędkością 2x, która nie jest dostępna w Nero. Ale to tylko moje przypuszczenie. Trzeba zapytać fachowców, którzy naprawdę wiedzą, jak to działa od środka.
|
|