![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.06.2003
![]() |
![]()
KUPIŁEM LITEONA 52246S I MAM MAŁY PROBLEM : W LOCIE NAGRYWA OK. 10min. Z PRĘDKOŚCIĄ 40X ,ZAŚ Z DYSKU Z PRĘDKOŚCIĄ MAX. OK. 5min. I CZASAMI BŁĘDY SIĘ ZDARZAJĄ NA NAGRANEJ PŁYCIE tzn.NIE DA SIĘ JEJ JUŻ NIGDZIE ZGRAĆ. CZY TO NORMALNE? ps. JAK SIĘ POZBYĆ BIOSU?
![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
powiedz, ze twoj post to zart.
przejdz na strone glowna cdrinfo, znajdz faq i najpierw uwaznie go przeczytaj ( nie jest to zlosliwosc z mojej strony) - ale jestem pewien, ze po przeczytaniu bedzisz znal odpowiedz na swoje pytanie - tam jest ladnie napisane wiec nie ma sensu powielanie tzw. prawd ogolnie znanych. A teraz odpowiedz na pytanie jak sie pozbyc biosu: jeden z kolegow na forum w takim wypadku proponowal przylozenie paralizatora ( to oczywiscie zart). najpierw odpowiedz sobie na nastepujace pytania: 1. jesli nie bios w nagrywarce - to co troche smieci i pudelko 2. jesli to pytanie dotyczylo wymiany biosu- to dlaczego i po co ( narazie jestes chyba troche "zielony" zeby sobie odpowiedziec) nie wierz w opinie niektorych "guru, wyjadaczy i forumatorow", ze wymiana biosu jest panaceum na wszystko sprawdz najpierw jaki masz bios i sprawdz strone http://www.liteonit.com/english/index-english.htm jesli bedzie taka potrzeba ( blad testu overburning) to sciag i po prostu uruchom Ostatnio zmieniany przez bgn : 13.06.2003 o godz. 11:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
my się chyba nie rozumiemy jeśli chodzi o DMA to jest włączone wszystko jest tak jak powinno być(przynajmniej mnie się tak wydaje
![]()
![]() |
#4 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
zapewne masz racje, bo nie wioadomo o co chodzi. W chwili pisania tego posta byl om przegladany 60 razy i nikt ci tu nic nie napisal.
no dobra: 1 jesli chodzi o plyty-nie wiem o jakie chodzi, co nagrywasz i jak nagrywasz, na jakich plytach. Moze wyobrazic sobie taka formule: im bardziej marna plyta X duza szybkosc nagrywania = wzrasta prawdopodobienstwo bledow. Przy tych predkosciach nagrywanie w locie ( moim zdaniem)musi prowadzic do bledow na plycie objawiajacyh sie tym, ze plyta marnie sie czyta 2, Bios: -sciegasz plik biosu (*.exe) -sprawdzasz czy w nagrywarce nie ma zadnej plyty -wylaczasz DMA -uruchamiasz plik biosu -czytasz komunikaty i je akceptujesz -po zakonczeniu zoztaniesz poproszony o reset komputera i to wszystko ( trwa 2-moze 3 minuty) *************************************** PS. to co ci tu napisalem mogles w ladnej i zwiezlej formie przeczytac na stronie glownej cdrinfo. Czyzby ta sztuka (czytania) zupelnie zamierala ![]() Ostatnio zmieniany przez bgn : 14.06.2003 o godz. 09:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
dodam - ze komunikaty wypada czytac ze zrozumieniem
![]() jest tez mozliwosc wgrania biosu spod CZYSTEGO dosa - programem mtkflash - bios jest wtedy w postaci zbioru .bin jesli masz nero to sprawdz 'determine maximum speed' (jesli dobrze pamietam - moze sie okazac ze nagrywarke moze masz szybka - ale komp juz nie ten i nie wyrabia - narzedzie poda ci na tacy ile 'x'ow mozesz wycisnac z nagrywarki dla tych plikow ktore chcesz nagrac plyty z napisem 48x... hmmm... mimo ze sam mam taka palarke jak twoja to nie nagrywam szybciej nix 32x (a najcziesciej 24x) - po to zeby w przypadku trafirnia marnej jakosciowo plyty (zdaza sie) nie miec problemow z odczytem - JustSpeed nie zawsze prawde ci powie i moze z radoscia wgrac 48x na plyte max 16x... a potem zapomnij o danych - uzywaj dobrych plyt - i ogranicz predkosc - tylko nie mow ze skoro placiles za 52x to chcesz choc 48x... nagrywanie w locie to zlo konieczne - unikaj jesli mozesz koniec dobrych rad ps. po co chcesz sie bawic z biosem? roznice sa tak kosmetyczne ze szkoda zachodu
![]() |
![]() |
#6 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Wgrales BIOS najnoszy do do 52246S i chcesz zmienic na starszy - bardzo zly pomysl - i do zrealizowania tylko mtkflashem (choc starszy jest gorszy)!!! A moze wgrales tam ktorys ze starszych BIOSow i chcesz zmienic na nowszy - wtedy tylko sciagasz zipa - rozpakowywujesz i odpalasz (i czytasz of korz). A moze wogole nie wgrywales BIOSa zadnego (wtedy patrz pkt poprzedni). Jeszcze jest mozliwosc ze chcesz po prostu wywalic BIOSA (a nie nadgrac na stary nowy), ale to bardzo zly pomysl. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
wgrałem 6SOF o ile mi wiadomo to najnowszy , a chciałem go wywalić bo w sklepie powiedzieli że nie mam prawa wgrywać nowego biosa i że to jest grzebanie w ustawieniach fabrycznych i trace gwarancje ale to wszystko okazało się bzdurą
![]()
![]() |
#9 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
W sklepie ci tak powiedzieli
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Wiec mormalnie sciagnij zipa ze strony liteona rozpakuj i zaladuj. I powiedz co to za sklep zebysmy go omijali lukiem (i moznaby zobaczyc co AB mysli na ten temat !!! - bo oni polecaja flashowanie). Krotko mowiac sprzedaja Ci KIT !!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
a nie jest tak ze jak ustawisz kompilacje w nero - i chcesz wypalac - zakladka burn - to tam masz na gorze wlasnie takie pole - 'determne max speed' - w tej samej kolumnie gdzie jest 'write' i 'simulate'...
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Mam płytę główną trochę starą i w związku z tym planuje zakup kontrolera na karcie PCI żeby móc osobno podłączyć nagrywarke i cd-rom, co myślicie o tym, bo ja słyszałem, że takie rozwiązanie może destabilizować system, ale nie wiem czy to prawda, a co do tego sklepu to kwark Kielce ul. Warszawska jak wam to w czymś pomoże, jest jeszcze jeden na jagiellońskiej, ale tam jest chyba wszystko w porządku
![]() |
#13 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
kup kontroler |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
dyski won na kontroler, na plycie zostaw tylko cedeka i spaware - mam tak od 3 lat i bardzo to sobie cenie
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Guru
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() |
Ja mam tak:
Płyta główna PM -DYSK, PS -WOLNE !!! SM -CD-RW LITE-ON, SS -CD-RW YAMAHA Kontoler PCI PM -DVD+RW RICOH SM -DVD LITE-ON i wszystko DZIAŁA !!! :o
![]() |
|
|