Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.02.2005, 13:29   #1
Jay_Man
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.02.2005
Jay_Man w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problemy z CD-ROM i CD-RW

Witam
mam problemy z cd-rom i nagrywarka a wiec nie czytaja mi wypalonych plyt z filmami a kiedys czytaly. Objaw jest taki ze po wlozeniu plyty do napedu i wybraniu programu do odtwarzania slychac jak naped sie rozpedza a po chwili milknie i tak caly czas.Plyty nie sa puste. Jak juz mowilem normalnie kiedys ogladalem filmy bezposrednio odtwarzane z plyty na cdrom
cd rom LGX52 GCR-8520B
CD-RW LG 52X24X52X GCE-8522B
nawet jesli chce skopiowac plyte wyskakuje komunikat bledu:
"Błąd kopiowania pliku lub folderu. Nie można skopiowac : Hackers_2_-_Operation Takedow english: Nieprawidłowa funkcja MS-DOS. Dodam jeszcze ze plyty np z danymi, muzyka czy grami czyta i cdrom i cdrw ale niektorych filmow nie czytaja, plyty nie sa porysowane czy cos w tym stylu. Byly odtwarzane normalnie a teraz KLOPS
Jay_Man jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.02.2005, 22:58   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sprubuj zeskanowac powieszchnie scandiskiem w programie Nero CD-DVD Speed

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline  
Stary 16.02.2005, 00:42   #3
Jay_Man
Nowy na forum

Po sprawdzeniu wszystkich moich plyt czy sie odpalaja zauwazylem ze plytki wypalone na nosniku CORE dzialaja bez zarzutu, natomiast wszystkie niedzialajace sa na nosniku EMTEC 700MB 48x Sam juz nie wiem dlaczego sie tak dzieje. Sprawdzilem jedna z niedzialajacych programem scandiskiem w CDSpeed test powierzchni wychodzi 34 % dobrych, 57% uszkodzonych a reszta nieczytelne. Zastanawiam sie jak sie to moglo stac ze jest taki wynik, chodzily mi normalnie bez zarzutu ( Mysle tez czy to nie przez podpisywanie plyt markerem Prosze o rade i POMOC
Jay_Man jest offline  
Stary 16.02.2005, 17:29   #4
Bródka
Technik Informatyk

Plytka jest spalona, nie spotkalem sie z takim czyms zeby cd zniszczyl marker ale wszystko jest mozliwe, dane z uszkodzonego cd jeszcze da sie odzystakc ale z nieczytelnego nie wiec plytka do kosza

Bródka jest offline  
Stary 16.02.2005, 18:33   #5
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Emtec to badziewie, niby sie ich kojarzy z Basfem ale jesli chodzi o jakosc to nie maja ze soba nic wspolnego. W swojej karierze 3 razy ich probowalem na 3 roznych nagrywarkach i zadnej nie wypalilem. Powiedzialem sobie nigdy wiecej.

Co do markera do opisywania plytek, to jesli jest on na bazie spirytusu to mogl rozpuscic farbe i tym samym uszkodzic nosnik, mozna uzywac tylko takich na bazie wody.
Stary 16.02.2005, 20:27   #6
Jay_Man
Nowy na forum

kombinowalem rowniez z kodekami oraz innym napedem. Zmiana kodekow i naped DVD odczytywaly plyty ale dopiero po chwili i tylko za pomoca DivX Player ale nie mozna bylo np. przewijac filmu. Ma ktos jakis pomysl Da rade odzyskac filmy bo jest ich 31 aha i jeszcze dwie sprawy pierwsza to : ze u mnie na drugim systemie tzn Linux Slack plytki niektore z uszkodzonych dzialaja a druga tyczy sie markera i był to marker zwykly nie specjalny do podpisywania CD i chyba na spirytusie bo tak zalatuje. Ale jesli nawet to wina markera to dlaczeo akurat siadly plytki z filmami a mam jeszcze inne tez EMTEC zawierajace inne dane i tez podpisane tym samym markerem i one dzialaja Pozdro
Jay_Man jest offline  
Stary 16.02.2005, 23:18   #7
vatzeque
Bywalec

Data rejestracji: 03.05.2004
vatzeque w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To nie kombinuj z kodekami ani nic.
Ja miałem pewną płytę, której mi CD-ROm Lg nie czytał, ale za to nagrywara (też LG) czytała.
CD-ROM wywalał ten sam komunikat co u Ciebie i zawsze w tym samym miejscu. Poprostu nie radził sobie z błędami, z którymi radziła sobie nagrywarka.
vatzeque jest offline  
Stary 17.02.2005, 16:02   #8
Bródka
Technik Informatyk

Poniewaz nie wszystkie napedy CD i DVD-rom posiadaja korekcje bledow typu C2, natomiat nagrywarki musza je miec, co maja kodeki do tego ze plyta jest spalona to tak samo jak by ci pekla plyta a ty chcesz ja skleic tasma klejaca zadziala ci ten CD, raczej nie. Danych z tych cd raczej nie da sie odzyskac

Bródka jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: