Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.05.2002, 17:02   #1
Cancel1
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.05.2002
Cancel1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problemy z DMA i LG GCE-8160B

Witam all !
Nie mogę wymusić na nagrywarce aby pracowała w trybie DMA. Używam WinXP Prof. Przy nagrywaniu płyt bufory zapisu i odczytu wahają się od 0 do 100% a nagranie płyty zajmuje nawet do 15 minut. Zainstalowałem Via Service Pack 1438, sterowniki aspi, oraz poprawkę "od Billa". Sytuacja jest taka sama bez względu na program, którego używam do wypalania płytek tzn. testowałem na Nero (najnowszy), Easy CD (4.03), ClonCD oraz "firmowym" windowsowskim oprogramowaniu. Nagrywarka nie da się uruchomić w trybie DMA bez względu na kontroler oraz na to czy jest Master czy Slave. Co dziwniejsze CD-ROM LG 52x pracuje pod moim XP w trybie DMA bez większego problemu. Jeśli ktoś mi pomoże to stawiam pół litra.
Cancel1 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.05.2002, 17:25   #2
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czesc

jest kilka postów na ten temat - poszukaj, a tak na marginesie LG CDRW pracuje tylko w PIO-4, tak wiec w w WinXP zaznaczona jest (lub nie) w managerze "DMA jeśli dostępne", natomiast CD-ROM LG faktycznie działa w DMA, poza tym z moich doświadczeń wynika że EasyCD nie współpracuje zbyt dobrze z nero, tak więc odradzam instalowanie ich razem - może jakieś znaczenie ma tutaj Twój sprzęt - winXP ma jednak spore wymagania

pozdro - Marcin
Alinoe jest offline  
Stary 29.05.2002, 18:27   #3
VLuka

Data rejestracji: 06.04.2002
VLuka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nagrywarka dziala bardzo dobrze w DMA. Jesli masz problemy - ftp://vluka.dhs.org:6667/-=Drivers=-/MB/Via/ide_3014.exe

Rozpakuj, zainstaluj, ustaw paramtery. Byc moze masz starszy firmware niz 2.01? Przy starszych byly problemy z win2k/xp z ta nagrywarka. Tu jest firmware - ftp://vluka.dhs.org:6667/-=Drivers=-/CD/LG/GCE-8160b/201firm.zip
VLuka jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: