![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.01.2002
![]() |
Problemy z nagr TEAC 24x - bardzo dlugie
Bedzie lekko przydlugie ale a to o TEAC'u 24x :-)
wiec do rzeczy. Od 3-4 tyg. zaczely sie ot tak zwyczajnie problemy z nagrywaniem. Nagrywarke zakupilem w polowie grudnia'2001r. Na poczatku Nero przestal mi nagrywac plytki z predkoscia 24x, w normalnym czasie. Pozniej problem zaczal dotyczyc rowniez predkosci 16x. 1,5 tygodnia temu w piatek wieczorkiem chcialem cos nagrac a tu nic! Nero zapelnil bufor odczytu dysku, postep nagrywania sie zatrzymal na 2%, ale bufor nagrywarki juz sie nie wypelnil. Za kazdym razem jak wkladalem nowa plytke to samo. Do tego doszedl jeszcze charakterystyczny niezbyt glosny pisk wydobywajacy sie z nagrywarki zaraz po wlozeniu nosnika, tak jakby naped probowal ustawic sie w odpowiednim miejscu plytki, ale mu to nie wychodzilo. Pomyslalem sobie ze to moze wina plyt ktore wlasnie kupilem (Platinum700) wiec dokupilem kilkanascie sztuk Verbatimow 1x-16x w slimach. No i niestety sie roczarowalem bo nadal nie moglem nic nagrac. Dodam ze czasami, ale zdazalo sie to powiedzmy raz na 5-10 wlozonych plyt, naped nie 'piszczal' i wtedy nagrywanie ruszalo. Najczesciej wtedy plyta nagrywala sie do konca poprawnie; pisze najczesciej bo raz zdazylo sie ze nagrywanie wywalilo przy bodajze 10% z komunikatem 'power calibration error' Wkurzony zanioslem w poniedzialek (tydz. temu) nagryware do serwisu. Przedwczoraj dostaje maila z serwisu ze przeprowadzali rozne testy i nagrywarka jest sprawna! Nagrywa wedlug nich z predkoscia 24x bez problemu (ichni system Win98, moj WinXP). Dostalem przykladowy log z Nero 5578. Pan stwierdzil ze nagral w sumie 8 plyt i na tym poprzestal bo wszystko bylo okay. No dobra, wzialem naped wczoraj do domu, zamontowalem i... dalej nic nie moge nagrac!!! Zrobilem eksperyment i wylaczylem w biosie plyty UDMA dla nagrywarki. WinXP oczywiscie i tak ustawil ja po swojemu czyli na UDMA 2 (i nie ma mozliwosci ustawienia niczego innego niz PIO). Sprobowalem coklowiek nagrac. Udalo sie, dwie plyty poszly bez problemu ale... trzecia juz nie (pisk przy wkladaniu do napedu). Shit, wkurzylem sie ostro, zrobilem backup danych i softu no i format. Postawilem na szybko WinXP od zera. Zainstalowalem golego Nero 5580 i zaczalem testowac. Niestety rezultaty nie byly pozytywne, ale widac juz bylo pewna poprawe, tzn powiedzmy ze co druga plytke moglem juz nagrac. Zauwazylem tez ze po kilkurotnym wysunieciu i wsunieciu nosnika do napedu ten przestaje wydawac piski i mielic plyta. Dwa razy jednak zdazylo mi sie ze Nero wywalil sie gdzies ok 80%, albo nie porafil zapisac Lead-Out'u efektem czego plytki nadawaly sie do kosza. Transfery dysku utrzymuja sie na poziomie 24-29MBps czyli jak dla ATA33 w normie. Dodam ze problemy zaczely sie nagle, tzn. nie ingerowalem w sprzet ani sterowniki. Jedyna rzecza ktora zrobilem to konwersja systemu plikow na NTFS (poszlo bez problemow). Jednak zeby to wyeliminowac postawilem nowy system na FAT32. Nie pozostaje mi nic innego jak ponownie udac sie do serwisu... tylko po co skoro wedlug nich sprzet jest sprawny. Zamierzam jeszcze, moze w sobote, zabrac naped do znajomego i tam przetestowac na W98, wczesniej niestety nie dam rady. Nie wiem jednak czy to cos pomoze bo przeciez nagrywarka do tej pory spisywala sie bardzo dobrze. Czekam na Wasze propozycje i sugestie. Prosze o odpowiedzi na temat. Moj konfig: Abit BH6 1.01 (bios SS), C800 - nie krecony, RAM 2x128MB IDE-1 IBM DTLA 40GB/5400rpm + CDROM Teac 532E (3.0a) IDE-2 CDRW Teac 524E (1.0a), MSI GF2Ti, SB Live, 3COM 905C... chyba wszystkie bebechy.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.04.2002
![]() |
Ja też miałem problem z Teac 24 głupiała pod Nero , zmieniłem program do wypalania na WinOnCD 5 i jest ok. sprawdz może to coś pomoże
Pozdrawiam ! |
![]() |
![]() |
#3 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... może nowe ASPI 4.70, może jakieś sterowniki do Abita (coś jak odpowiednik 4in1 dla VIA).
#4 |
Bywalec
![]() |
To nie to...
Ja naprawde nie nagrywam od "wczoraj", a poza tym nagrywarka przez 3,5 miesiaca chodzila bez problemu, a nagrywam w Nero, CloneCD, CDRWin, Feurio. W innych programach jest podobnie.
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.02.2002
![]() |
Sprawa pierwsza - spowolniłeś sobie dysk - chodzi na udma 33 tylko dlatego ze jest podłączony z CD-ROM.
Mozliwe że NTFS dobił (CD-ROM zaczął) cały konfig, chociaż to tylko kilka punktów mniej niz na FAT... Fragmentacja do tego i mogiła... (oststnio kumpel kasznił płytki tylko dlatego że zgrywał z HDD na U33 który był sfragmentowany...) Sprawdź z innym HDD - nie pamietam czy dyski 40GV były juz tak zrypane jak te szajsy GXP... Może twój dostaje czkawki... Co do pisków to... hmmm... wyłącz autostart, wyłacz cyfrowe audio (w managerze urządzeń) może wtedy nic nie będzie odwoływało się do nagrywarki i będzie mogła spokojnie zająć się płytą... (najpierw to bym sprawdził, raczej wątpię aby to było fizyczne uszkodzenie) Jesli sterowniki to nie dla Abita, a dla Intela (może pomóc...) |
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Bywalec
![]() |
Cytat:
Poza tym slave'owy CD-ROM spowalnia dysk tylko wtedy gdy kopiujesz cos z niego wlasnie na twardy dysk. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzieki za odzew.
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.02.2002
![]() |
Z CD-ROM'em nie jest tak dobrze jak byś chciał...
Nie chodzi mi o spowolnienie przy jednoczesnym odczycie z CD tylko o wyrównanie standardu transferu w dół - jesli podłączysz dysk udma 100 z cd-rom u33 to dysk będzie pracował na u33, nawet jesli bios i winblows twierdzą inaczej... takie to jest cudowne ![]() Ten nowy pakiet Intela (to miało chyba akcelerować, co jeszcze to nie wiem) jest przecież nowszy... niedawno była jakaś nowa beta... (gdzieś ze dwa tygodnie temu...) No i nowe drivery obsługują stare płyty... Sterowniki instalowane z WSZYSTKIMI winblowsami są ZAWSZE zdrowo okrojone i nie wszystko działa jak trzeba, nawet jeśli jest stare. Jak krzyczy to niech krzyczy - jeśli instalujesz coś co zostało przewidziane do pracy w XP a on krzyczy, to go olewasz... |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Bywalec
![]() |
Cytat:
Cytat:
http://support.intel.com/support/chipsets/iaa/suppchip.htm Jesli natomiast miales na mysli Intel Chipset Software Installation Utility to powinienes wiedziec ze WinXP nie pozwoli Ci na zainstalowanie tego pakietu. Cytat:
![]() |
|
|