![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.02.2004
![]() |
problemy(?) z nagrywaniem
Witam
Od dwóch dni mam nagrywarkę (LG-8524BBU) i wypaliłem na razie 3 płytki... zanim zabiorę się za kolejne, proszę o ocenienie czy wszystko jest ok. Mam z nią takie problemy: * płytkę Platinum 1x-48x pozwala nagrać z 52x, a TDK d-view 52x tylko z 24x (w sumie nie przeszkadza mi to) - po nagraniu płytki Nero (Express 5.5.9.9) sprawdza czy to co się nagrało na cdr jest identyczne z oryginałem na HDD. Przy większych plikach (filmy)(od 200MB) wyrzuca błąd "pliki nie są identyczne" Sprawdziłem płytki scandisciem: * "file test" nie wykrywa żadnych błędów - 2 płytki nagrane TAO, 99.89 ok, ale 0.11 to czerwony kwadracik na samym końcu. Wyczytałem tu na forum, że przy nie zamknięciu cdr tak powinno być, ale ja zamknąłem... * 1 płytka w DAO i ww. problemu już nie ma * ciekawostka: zaraz po wypaleniu scandisc zaznaczył ok. 10 kwadracików na żółto, a po paru godzinach (to samo cdr) tylko jeden :-) Będę wdzięczny za skomentowanie wymienionych objawów. Niepokoją mnie te z minusami. Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
no to ja to skomentuje... 1. zaktualizuj Nero do wersji 5.5.10.54 (aktualizacja jest darmowa, a Nero wraz z polskimi plikami znajdziesz na www.nero.com) 2. to, ze na plytka napisany jest jakis indeks, nie oznacza, ze faktycznie tak jest, w Twoim przypadku nagrywarka moze blednie rozpoznawac plytke Platinum i dlatego pozwala nagrywac na takich predkosciach... lub co bardziej prawdopodobne i jestem o tym przekonany - masz stare Nero, ktore zle rozpoznaje te nosniki (problem zniknie po aktualizacji) 3. przy TAO zawsze jest kwadracik czerwony na samym koncu 4. jesli Nero sprawdza zawartosc plytki, to w oknie nagrywania trzeba odznaczyc ptaszka, ktory wlanie jest odpowiedzialny za taka operacje (ptaszek ten jest razem z komenda otpowiedzialna za zamkniecie komputera po wypaleniu plytki - znajdziesz to) 5. ja bym sie nie przejmowal zadnymi kwadracikami 6. nie nagrywaj z predkoscia 52x, bo czasu zaoszczedzisz niewiele, a wlasnie moga sie pojawiac takie kwadraciki... predkosci optymalne to 32-40x ![]()
#3 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
w pelni potwierdzam remix'a slowa
![]() dodam tylko o tych bledach przy duzych plikach avi - to normalne, procedury testowe w nero sa troche niedopracowane i sie zdaza, do weryfikacji plikow sa specjalne programy, choc mi wystarcza sprawdzenie empiryczne - czy dziala ![]() co do kwadracikow - to niemiarodajny sposob mierzenia, lepszy jest kprobe, ale nie dziala na LG ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.02.2004
![]() |
Ok, dziękuję bardzo za pomoc.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#5 | |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
bez przesady.. nie po to robia dobre nagrywarki i dobre plyty, zeby wypalac to z predkoscia 4x 32x bez problemu idzie w 3 minuty a plyta jest naprawde dobrze nagrana (Verbatim oczywiscie w moim przypadku)
#7 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Najlepiej sprawdz czy dobrze nagrales plyte programem, ktory do tego wlasnie sluzy, np. CDCheck - http://www.elpros.si/cdcheck
#8 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jednakże jest coś z czym nie zgodzę się z przedmówcami - mianowicie chodzi tu o komunikat "pliki nie są takie same" zwany błędem weryfikacji lub fiksacji. Było już na ten temat wiele razy na forum. Poszukaj "fiksacja" to zobaczysz, że nie jest to coś czym nie warto się przejmować - niby oznak błędów po nagraniu żadnych - ale ch.....j wi co tam się źle stanęło. Coś jest nie tak skoro się to pojawia. Z pewnością nie jest to wina softu - sprawdzałem m. in. Nero 5.x, Nero 6.X, NTI CD Maker, WinOnCD6, Recordius - zawsze występował błąd fiksacji. po rozwiązaniu problemu nie pojawia się już wcale. |
|
![]() |
![]() |
|
|