![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.04.2003
![]() |
problemy z TEAC CD-W516EB
Od jakiegoś czasu, gdy nagrywam płyty (w Nero), zdarza się, że tworzenie lead-out trwa nawet kilka minut, i wtedy zwykle kończy się niepowodzeniem. Taka płyta zwykle nie działa (choć na szcęście zdarzają się wyjątki) - czy oznacza to uszkodzenie nagrywarki?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Dokładna diagnoza wymaga zrobienia kilku rzeczy:
1. uaktualnij nero do najnowszej wersji 5.5.10.20 2. wypróbuj inne nośniki 3. zmniejsz prędkość nagrywania 4. podociskaj kable 5. przetestuj nagrywarkę na innym komputerze. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Na 90% wydaje mi sie ze to jednak te nosniki. Jak masz np. wypalare 48/52 i zapodajesz nosniki 48 np. Hit, Media*, czy inny badziew to nie nagrywaj z max predkoscia bo mimo indexu 48 te plyty realnie tyle nie wyciagaja (48 to wynik nominalny nie uwzgledniajacy roznych czynnikow). Dobrze jest zmniejszyc predkosc nagrywania plyt "niekoniecznie majwyzszej marki" o ok. 1/3. Ja na 48 wypalam z 32 (mimo ze mam burnera 48 ) bez problemu, nawet kichy - choc w koncu sie tam jakas zdarzy ze nic nie pomoze. Ale jezeli okaze sie ze wolno wypalonego dysana tez Ci zwali to problem wymaga wiekszego poswiecenia intelektualnego.
PS. Rzuc okiem jeszcze na fakture plyty z obu stron czy nie ma jakis "anomalii". zmiana: musialem zmienic z uwagi na pojawienie sie niechcianego emota 8) Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 25.04.2003 o godz. 17:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
dalsze szczegóły
W odpowiedzi na niektóre wątpliwości z obu diagnoz:
1. Nero najnowsze 2. Nagrywarka ma prędkość 16x, więc zmniejszanie prędkości chyba nie jest konieczne (?) 3. A płytki palą się raczej niezależnie od marki - Verbatimy, Samsungi, LG, EMTEC, ... Dzięki za zainteresowanie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
W takim wypadku polecam realizacje 5. pkt z postu pary (tak to sie odmienia
![]() "5. przetestuj nagrywarkę na innym komputerze." A jak tam u Ciebie z biosem i Aspi (nie podkrecales przypadkiem) ? Ktory to Teac ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Model: TEAC CD-W516EB (jak w temacie) - prędkości: 16/10/40
BIOS: 1.0K (najnowszy) ASPI: 4.60 - żadnego innego w Windows 2000 nie udało mi się zmusić do działania |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
A masz zetaw Fixaspi + patch ?
(nie jade na 2k ale z tego co pamietam to chyba taki zestaw jest najmilej widziany) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Nie, szczerze mówiąc - nigdy o czymś takim jak fixaspi nie słyszałem
|
![]() |
![]() |
![]() |