Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.01.2001, 20:47   #1
macieku
Gość

prosba o opinie, rade ..... Yamaha czy Plextor

czesc
jak w tytule .........
yamaha model CRW-2100s (16/10/40) SCSI
plextor PX-W1210S (12x/10x/32x) SCSI
yamaha niby szybsza, ale zrobila na mnie "srednie" wrazanie, a mam jeszcze pare dni na zmiane decyzji ................

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.01.2001, 21:19   #2
Krzysiek
Gość

Mam model Yamahy 8424 na SCSI i na początku sprawiała mi wiele kłopotu. Wiele płytek straciłem, ale doszedłem z nią do ładu. To dobry i mocny sprzęt, ale lepiej kup Plextora. Kwestia czy palić x12 czy x16 to żaden problem. Przelicz sobie ile czasu zaoszczędzisz a wyjdzie ci, że nie ma o czym mówić. Chyba, że zamierzasz palić kilkadziesiąt płyt dziennie.

Stary 02.01.2001, 22:53   #3
Abdulek
Gość

Cześć !
Mam od miesiąca właśnie tego Plextora PX-W1210TS(SCSI) i jestem z niego bardzo zadowolony, co firma to firma. Przedtem miałem cztery inne nagrywarki w tym dwie Yamahy. Kupując teraz nagrywarkę długo się łamałem, wybrać Teac-a, Yamahę czy Plextora, no i wybrałem tę ostatnią mimo, że jest chyba najdroższą nagrywarką CDRW. I nie żałuję, jest naprawdę super.

Pozdrowienia. Abdulek

Stary 02.01.2001, 23:20   #4
aiki
Gość

Wypaliłem na Yamaha ok 500 płytyek i nie mam problemów. Co do prędkości nagrywani to jest to ok x15 (to zależy od długości płyty).
Nagrane na x16 płyty są czytane prawie na każdym cdromie.
Jeśli nagrasz na x12 to nawet największe śmiecie to przeczytają.
Przy nagrywaniu na x16 ważne jest aby nośnik był dobrej jakości, ja preferuje IMATION x16 gold, jest lepiej czytany w większości napędów od Verbatima x16. W najnowszej wersji biosu wprowadzono obsługe Clonecd.
Z wad jakie zauważyłem to tylko głośna praca przy odczycie płyt.
Nagrywarka doskonale działa z Nero, a przy użyciu Cdromu Teac x40 przegrywam bez problemu w locie na x16 (równnież audio).
Co do wytrzymałości mechanicznej to jeszcze trzeba troche poczekać, ale w związku z tym iż prędkość obrotowa nie zmienia się podczas całego procesu nagrywania Yamaha narażona jest na mniejsze przeciążenia niż konkurencja. Poza tym cena jak na użądzenie SCSI nie jest tak wysoka jak PLEXTOR.

Stary 02.01.2001, 23:27   #5
Vasco
Gość

Burnproof lub JustLink - tym sie kieruj - Yamaha, chyba nie ma, a poza tym to 16x jest oszukane chyba - najpierw nagrywa x12, a dopiero potem rozpedza sie do 16x

Stary 03.01.2001, 17:39   #6
Quess
Gość

Nawet się nie zastanawiaj!
Miałem Yamaha'e 8424. Na poczatku nie mialem duzych wymagan ale kiedy zaczalem myslec bardziej o kopiowaniu zabezpieczonych płyt to zamienilem nagrywarke na Plextora i nie żałuje.
Yamaha odpada!!!
ps. A co do płytek to czasto padały płytki nieznanych producentów, a Plextor rżnie je aż miło.

Stary 03.01.2001, 23:52   #7
aiki
Gość

Cytat:
Quess (03-01-2001 17:39):
Miałem Yamaha'e 8424. Na poczatku nie mialem duzych wymagan ale kiedy zaczalem myslec bardziej o kopiowaniu zabezpieczonych płyt to zamienilem nagrywarke na Plextora i nie żałuje.
Yamaha odpada!!!
ps. A co do płytek to czasto padały płytki nieznanych producentów, a Plextor rżnie je aż miło.
A JA MIAŁEM YAMAHE X2 TEACA X4 I X8 plextora x8 A TERAZ MAM YAMAHE X16
Nagrałem na niej ponad 500 płytek (w locie) i tylko kilka sztuk mi padło (z mojej winy) podczas nagrywania na nagrywam na czy się da z wyjątkiem x16
Co do kopiowania zabezpieczonych płyt to z nowym biosem działa z clone.
Co do burn-proofa, to nie jest do końca tak z nim dobrze, yamaha ma 8 MB buforu + programowy i jest SCSI. Ja podczas nagrywania bez problemu pracuje na photoshopie, drukuje, przeglądam strony w sieci i to mi zupełnie wystarcza. Ja zraziłem się do plextora po nagrywarce i cdromie były dobre ale delikatne, szybko się zepsuły. Pod względem trwałości naprawde daleko im do Teaca (np.X8 SCSI).
POZATYM PO CO PISZESZ O SPRZĘCIE ŻE JEST BEZNADZIEJNY SKORO GO NIE MIAŁEŚ, JA TEŻ MIAŁEM PLEXTORA KTÓRY PADŁ PO 6 MIESIĄCACH A CD ROM PO 9 MIESIĄCACH A NIE PISZE ŻĘ TO ZŁOM !!!

Stary 03.01.2001, 23:54   #8
aiki
Gość

Cytat:
Quess (03-01-2001 17:39):
Yamaha odpada!!!
A JA MIAŁEM YAMAHE X2 TEACA X4 I X8 plextora x8 A TERAZ MAM YAMAHE X16
Nagrałem na niej ponad 500 płytek (w locie) i tylko kilka sztuk mi padło (z mojej winy) podczas nagrywania na nagrywam na czy się da z wyjątkiem x16
Co do kopiowania zabezpieczonych płyt to z nowym biosem działa z clone.
Co do burn-proofa, to nie jest do końca tak z nim dobrze, yamaha ma 8 MB buforu + programowy i jest SCSI. Ja podczas nagrywania bez problemu pracuje na photoshopie, drukuje, przeglądam strony w sieci i to mi zupełnie wystarcza. Ja zraziłem się do plextora po nagrywarce i cdromie były dobre ale delikatne, szybko się zepsuły. Pod względem trwałości naprawde daleko im do Teaca (np.X8 SCSI).
POZATYM PO CO PISZESZ O SPRZĘCIE ŻE JEST BEZNADZIEJNY SKORO GO NIE MIAŁEŚ, JA TEŻ MIAŁEM PLEXTORA KTÓRY PADŁ PO 6 MIESIĄCACH A CD ROM PO 9 MIESIĄCACH A NIE PISZE ŻĘ TO ZŁOM !!!

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: