![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
przegrywanie płyt winylowych
Może mi ktoś podpowie jaki program służy przegrywaniu płyt winilowych na CDR i jak to ewentualnie zrobić. Mam okolo tysiąca płyt z unikalnymi niekiedy nagraniami i nie wiem jak cię do tego zabrać.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
przegrywanie płyt winilowych
Najlepiej użyć Cool Edit Pro (www.syntrillium.com) lub Dart Pro (www.dartpro.com). Zgrywasz muzykę do wavów, likwidujesz trzaski i szumy, korygujesz materiał(wedle uznania) i nagrywasz świeżutką płytkę audio.
Pozdrowionka Szwaldek |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Dla Ciebie jest to proste - dla mnie nie bardzo. Powiedz mi jak mam podłączyć adapter czy musze mieć wzmacniacz / a nie mam/. Bardzo mi zależy na tym bo jak sam chodziłem po internecie szukając nagrań / audiogalaxy, kazaa, winmx/ to wiem że tego co ja mam nie ma nikt. Mam dostęp do internetu nieograniczony Dialog więc stać mnie na to aby mieć stały do niego dostęp i pozwolic innym na korzystanie z moich zasobów. Jeżeli możesz i chcesz to podaj mi swój telefon to zatelefonuje do Ciebie i może mi podpowiesz co mam zrobić. Ja naprawde w tych sprawach jestem cienki. Mogę Ci pomóc w sprawach prawniczych - czego Ci nie zyczę - ale to moje domena.
Pozdrawiam Ryszrd Jerzy Klamecki z Wrocławia |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
ja osobiscie wzmacniacza nie uzywam, zgrywam sygnal bezposrednio z przetwornika ( tzw.igly). A reszta w edytorze dzwieku ( szumy, trzaski,dynamika, itd).Mozna oczywiscie uzyc wzmacniacza, ale nalezy pamietac, ze wiekszosc producentow sprzetu audio robi tak, aby dodac basy( tedy klient czyje sie dobrze jak slyszy w sklepie drace szyby)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
`
![]() |
cd dalszy odpowiedzi.
kupujesz kabelki - odpowiednie dla wyjscia twojego gramofonu w wejsciem In karty muzycznej ( nie wrto ich robic, skocz na gielde na robotnicza i kupisz za pare groszy), we wlasciwosciach karty ustawiasz nagrywanie przez wejscie IN karty muzycznej, aktywujesz wejcie in przy odtwarzaniu ( niekoniewcznie, ale masz wtedy odsluch) . uruchamiasz gramofon, naciskasz REC ( np. w Cooledicie i juz nagrywasz). Plik ktory otrzymujesz, za[pisujesz w formacie odpowiednim dla ciebie, ( najlepiej wav), potem go obrabiasz. Jak masz juz tyle plikow ile potrzebujesz, to nagrywasz je na plytke |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Wydaje mi się, że Bgn odpowiedział wyczerpująco - nic dodać nic ująć. Sorki, że nie rozinąłem tematu od razu. Jak będziesz miał problemy pisz na szwaldek@poczta.onet.pl.
Pozdrowionka Waldek |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.09.2000
![]() |
Cytat:
1) albo nie masz gramofonu z prawdziwego zdarzenia (lub hi-fi) tylko jakieś Bambino lub Emanuel, 2) albo nie przeszkadza ci syk w głośnikach i niska amplituda sygnału z wkładki magnetoelektrycznej lub elektromagnetycznej ![]() Pozdrowienia... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Witam
Też mam problemy z przegrywaniem płyt winylowych na CD. Oczywiście mogę podłączyć gramofon do wejścia karty dźwiękowej. Działa to nawet sprawnie, tylko dźwięk jest mocno zniekształcony - przesunięty w stronę wysokich tonów. Dlatego spróbowałem podłączyć gramofon do wzmacniacza a wzmacniacz do karty dźwiękowej. I właśnie tutaj są największe problemy. Sygnał ze wzmacniacza nie dociera do karty. Czemu, tego nie wiem. Próbowałem na 2 komputerach. Próbowałem również brać syglał z gniazda słuchawkowego i innymi kablami dprowadzać go do karty dźwiękowej (ostrożnie z amplitudą syglału) i ... znów kicha. Sygnał sest bardzo słaby i zaszumiony. Wreszcie ściągnąlem utwory znajdujące się na płytach a AudioGalaxy. Niestety, sposób przestał działać i póki nie powstanie jakaś naprawdę dobra alternatywa dla AG, nie widzę sposobu rozwiązania problemu. A może Wy coś doradzicie? Pozdrawiam Zolw_ |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
`
![]() |
Cytat:
to sa sprawy do obrobki i te tzw.syki jak je nazywasz mozna usunac pozniej, korzystajac z odpowiedniego oprogramowania.Uzywanie korektora dzwieku podczas zgrywania niesie za soba niebezpieczenstwo znacznego odstepstwa od oryginalu ( zreszta co tu daleko szukac - posluchaj jak spiewaja niektorzy ludzie w "trybie live", a jak to samo slychac na krazkach). Reasumujac, ja wole robic korekcje juz zgranego z winyla, czy tasmy traku, gdyz uwazam, ze wszelkie tzw. domowe sprzety korekcje robia na ucho wlasciciela krecacego galkami. Ale sie nie upieram, co mi tam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
Miałem ten sam problem z poziomem sygnału z wyjść wzmacniacza. Dało się to jednak obejść - wykorzystałem wyjście "Rec Tape" przeznaczone do magnetofonu. Jako że magnetofon wykorzystuję tylko do odtwarzania, no to zrobiło się po problemie. Z tego co pamiętam, to pozim wejściowy karty jest podobny jak poziom wej. magnetofonu. Wszystko działa ok. już od ok 2 lat. Zrzuciłem w ten sposób już ok 100 płyt winylowych i ok kilkadziesiąt kaset kumpla z archiwalnymi nagraniami. Trzeba pamiętać tylko, aby nie przesterować karty - regulacja poziomu wejściowego karty we właściwościach. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
CHIP 4/99, s.196 ("Ocalić od zapomnienia") - tam jest szczegółowo opisane podłączenie sprzętu, obróbka dźwięku, a także nagranie go na CD. Jakby kogoś to interesowało, to mogę zamieścić skany (razem 4 strony).
![]() |
#13 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 12.03.2002
![]() |
świetnie
co prawda na razie się tym nie zajmuję ale chętnie bym się zapoznał mając kilkaset winyli...
![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Dziękuję Ryszard Jerzy Klamecki z Wrocławia |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam advocatus |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Przegrywanie płyt dvd na cd | echo | Napędy optyczne CD | 5 | 02.09.2005 19:59 |
przegrywanie płyt DVD - problem | y_a_r_o | DVD-Video | 2 | 26.11.2003 10:27 |
przegrywanie płyt na ps2 | Pablo111 | Napędy optyczne CD | 3 | 05.11.2003 17:23 |
nagrywanie płytek cd z płyt winylowych i taśm magnetofonowych | Rycho | Napędy optyczne CD | 1 | 09.12.2001 08:15 |
Przegrywanie płyt z bad sectorami na Play Stację | Adam Bell | Napędy optyczne CD | 1 | 16.08.2001 22:31 |