![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.06.2002
![]() |
![]()
Wlasnie dostalem od kolegi link http://twojepc.pl/b.php?id=22693
Bardzo mnie to zaniepokoilo co napisal ten czlowiek na tej stronie. Mialem juz jeden taki przypadek jak opisany na tej stronie, ze wypalalem z overburningiem, doszlo do 100% i dalej dioda sie swiecila. Nie moglem wylaczyc Nero w zaden sposob, tylko reset pomogl, dziwne jednak, ze plytka sie nagrala :o Druga sprawa to z tym przelacznikiem /m o ktory pisze ten gosc. Stary bios zgralem wg instrukcji na cdrinfo.pl i teraz boje sie, ze go zle zgralem ![]() Co o tym myslicie? Moze to prawda co mowi ten gosc i nie warto narazie przerabiac nagrywarki? Ciekawi mnie opinia Abrahama. Nie wiem jednak czy on tu zaglada na forum. BTW oryginalny bios WS05, ktory zgralem przed przerobka zajal mi 512 kilobajtow. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
/m - multibank
nie pamietam z ilu bankow sklada sie pamiec liteona ale jezeli nie podasz tego parametru uzyskasz zrzut tylko jednego banku - jezeli potem odczytany plik sprobojesz zaladowac do nagrywarki to zapiszesz TYLKO jeden bank (nie pamiętam czy inne były kasowane czy nie w trakcie zapisu), a co od nero, to moze za duzo danych na plyte upychasz i brak na niej miejsce na zakonczenie lead-out ? Poprawna komenda: MTKflash X r /m /b nazwa_pliku.bin : odczyt MTKflash X w /b nazwa_pliku.bin : zapis X: to NUMER napędu na szynie, jak chcesz listę uruchom mtkflash bez parametrow, mozna to zrobic nezpiecznie nawet pod win32.
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.06.2002
![]() |
Z tym że Ci doszło do 100% i dioda sie dalej świeciła to jest wina płyty i prędkości z jaką na tą płytę nagrywasz. Mam ten sam problem tylko na płytach które nie są przystosowane do szybszego nagrywania. Sprawdź czy płyta na którą nagrywałeś jest przystosowana do nagrywania X40 lub X48 (bo przypuszczam ze z taką prędkością tą płytę nagrywałeś). Zauważyłem także że czasem napęd się wiesza na LeadOut'cie i tak samo Nero nie da sie zamknąć i potrzebny jest restet kompa gdy sie nagrywa DAO/96 (to są moje przypuszczenia bo jak ustawiłem DAO to było OK, ale ten problem miałem tylko na niektórych tanich nośnikach).
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.06.2002
![]() |
32125W
Ja przerobiłem 32125 W i ten problem mnie przesladuje... Generalnie chyba bardzo ciezko jest znalezc nosniki ktore realnie wytrzymują x48, bo nawe dedykowane tDK z jednej partii bez problemu, a z drugiej sie wieszały - w nero.... W clone CD generalnie nie.
|
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Pragnę poinformować, że nie ma nawet nośników, które REALNIE wytrzymują 32x. Płytki mogą chodzić, ale ilość błędów jest tak duża, że po jakimś czasie, nawet po drobnych zarysowaniach, mogą się stać nieczytelne. Aktualnie produkowane płyty wytrzymują tylko x24. Te oznaczone x32, x40 i x48 nie wytrzymują nawet prędkości x4. Z małymi wyjątkami. MAŁYMI.
Z resztą, CO za różnica, czy nagrywasz x24, czy x48, skoro to i tak BARDZO krótko, a dużo bezpieczniej ?? |
![]() |
![]() |
#6 | |
Prawdziwy Shider ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#7 | |
![]() |
![]() Cytat:
|