![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.04.2003
![]() |
Przerobiona nagrywarka - problem.
Witam wszystkich jestem swiezynka
![]() Otoz mam problem z moja nagrywarka ktora to (40x12x48) Liteon i przerobilem ja na (48x12x48) oczywiscie tak jak w artykule z www.cdrinfo.pl no i masz babo placek cos zaczelo sie dziwnego dziac z nagrywarka. Czesto po wlozeniu cdrw komputer zamiera poprostu liteon probuje cos z niej odczytac i nic musze silowo otwozyc naped by zaczol dzialac mi komputer. Czescto psuja sie plytki cdr. Wszystko niby ok nagrywa sie ale pozniej np. przy przegrywaniu z cd pokazuje sie blad chyba "crc". Moje pytanie jest takie czy jest mozliwosc powrotu to poprzedniego biosu. Update robilem z pliku bin. Tego z www.cdrinfo.pl Moze ktos ma plik tylko taki do 40x12x48. Pomocy ![]() Ostatnio zmieniany przez tomik23 : 12.06.2003 o godz. 12:50 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Oczywiscie, ze jest mozliwosc jesli masz stary bios
![]() A jesli nie to moze byc ciezko, chyba , ze sie o niego postarasz. A wgrywanie starego biosu robisz tak samo jak z poprzednim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
No tak ale tamten bios byl z rozszerzeniem bin, a te biosy ktore producent u siebie na stornie udostepnia to normalne exeki. Moze trzeba uzyc rowniez biosa w binarce. Ale dzieki za odpowiedz. Zobacze co z tego wyniknie ![]() Jak uzyje normalnego biosa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
All Eyez On Me
![]() ![]() |
Cytat:
![]() W tym momencie nie pamietam jak on sie nazywal ale bylo to juz wielokrotnie opisywane na forum i przy pomocy opcji szukaj napewno go znajdziesz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
A czy ten bios w exeku nie moze byc ??
Czy nic sie nagrywarce nie stanie jak go uzyje. Bo przeciez przerabialem nagrywarke z 40 na 48 ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
All Eyez On Me
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() Np jak ci wylacza prad to z duza doza prawdopodobienstawa mozna stwierdzic, ze sie jednak cos stanie nagrywarce. ![]() Cytat:
A tak na marginesie po co wgrywales bios.? Pzreciez i tak chyba na tym nic nie zyskales. Jesli chodzi o nagrywanie plyt to ja max nagrywam x16. Do predkosci x48 to nawet nie ma odpowiednich plyt. Fakt sa te smieszne napisy plyty np x24-x48 a jak nagrasz x48 to mozesz ja sobie wyrzucic bo dane sa nieczytelne. Co prawda duze znaczeni ma tez firma ale... |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
To prawda nie potrzebnie wrzucalem ten bios.
Nagrywalem plytki z predkoscia 40 i bylo wszystko ok nawet na starszych napedach dalo sie odczytac tak nagrana plytke. Nagrywalem na x-disca'ch niebieskich i wszystko bylo ok, a teraz kiszka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
dzieki wielkie
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
raczej tak
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Niestety exec'i Lite-On'a sprawdzają model nagrywarki i aktualną wersję biosu, i uniemożliwiają zarówno wgranie biosu od innego modelu niż aktualnie rozpoznany, jak też wgranie biosu starszego niż aktualnie wgrany - dlatego jest mały problem z powrotem do poprzedniej wersji (Lite-On zresztą lojalnie o tym uprzedza na stronie z firmware'm).
Można to obejść dwoma sposobami: 1. za pomocą wspomnianego powyżej programu Litefirm wyekstrahować z exec'u Lite-On'a bios w wersji binarnej, a następnie załadować go do nagrywarki mtkflashem spod DOS'a lub mtkwinflashem z Windows. 2. za pomocą programu Flashfix spatchować exec Lite-On'a i zablokować w nim funkcję sprawdzania modelu i wersji biosu. Rzecz tylko w tym, że program ten najwyraźniej nie działa z najnowszymi exec'ami. Proponuję sposób pierwszy.
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
dzieki
Ten pierwszy sposob wyprobuje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum