Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.10.2003, 15:23   #1
kwaku85
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.09.2003
kwaku85 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przeróbki LG - Biosy

No dobra, z pomocą życzliwego wypalacza ściągnąłem Biosy do LG GCE-8400B v1.14 i v1.12 IBM, oraz do LG 8401B i 8402B. Teraz pytanie który Bios wgrać? Jest to oryginalny GCE-8320B przerobiony na GCE-8400B. Może nie wgrywać Biosów z GCE-8400B, tylko od razu od GCE-8401B/2B?
Czym różnią się te napędy od ich poprzednika? Pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.10.2003, 00:58   #2
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Też mam 8320 przerobioną na 8400 v 1.12 (IBM). Próbowałem też innych biosów - także tych dla Dell'a i Sony OEM, ale ten 1.12 IBM jest zdecydowanie najlepszy. Nie znam natomiast wspomnianego przez Ciebie 1.14 - skąd go wziąłeś?
Spróbowałem również tych od 8401/02 - nie pamiętam już szczegółów (niestety, nie zrobiłem notatek - a może byłoby warto), ale coś było z nimi nie tak i wróciłem do 1.12. Firmware ten udostępnia Mt. Rainier oraz tryb Ultra DMA 33, "zabiera" natomiast odczyt płyt RW z prędkością do 40x - maksymalna to 32x. Myślę, że jest to jednak niewielka cena za zyski.

Ostatnio zmieniany przez puch : 15.10.2003 o godz. 01:03
puch jest offline  
Stary 15.10.2003, 08:49   #3
kwaku85
Nowy na forum

Sorki, nie 1.14, tylko 1.04, błąd w pisowni Powiedz mi jeszcze ile nagrywa ci pełną płytę 700MB i jakich płyt używasz? Mi wypala ponad 5 i pół minuty . Wcześniej, zanim podkręciłem nie przekraczałem 4min. Jest to jednak różnica. Chociarz metodę zapisu mam lepszą Mówisz jakie korzyści przynosi bios IBMa?
Stary 15.10.2003, 14:28   #4
puch
Forumator

To niestety prawda, że 8400 zrobiła się bardziej wybredna niż 8320. Swego czasu robiłem testy na chyba ze 30 różnych płytkach - i niestety - JEDYNĄ płytą na której nagrywarka rozpędza się zawsze do 40x jest FujiFilm 48x lub 52x, w ATIP: producent Fuji, Dye Type 5. Z wszystkimi innymi płytami bywa różnie - często rozpędza się do, powiedzmy, 32x, a potem zwalnia do np. 24x, a na niektórych, naprawdę marnych, nie przekracza 16x. Między innymi dlatego nagrywarka poleciała do drugiego, zapasowego kompa, a ja teraz jako głównej używam innej.

Poza tym zauważyłem jeszcze jedno istotne zjawisko: nagrywarka działa inaczej, gdy zainstalowane jest Nero ASPI! Nero ASPI wydaje się poprawiać obsługę niektórych płyt, ale ponieważ sterownik ten praktycznie uniemożliwia mi jednocześnie pracę innego urządzenia, musiałem go odinstalować.

Firmware IBM przynosi obsługę Mount Rainier przy zapisie pakietowym - z czego korzystam gdy nad czymś pracuję i wyniki zapisuję poza dyskiem twardym także na płycie CD-RW w zapisie pakietowym. Poza tym zyskujesz Ultra DMA 33, czyli szybszy transfer danych, mniej obciążający procesor - a więc mniej problemów z dopływem danych do nagrywarki w czasie zapisu, zwłaszcza, gdy na tym samym kanale IDE podłączone są dwa urządzenia.

Jeśli chodzi o metodę zapisu, to faktycznie, 8400 nagrywa do prędkości 16x w trybie CLV, a przy wyższych - w trybie CAV lub P-CAV. 8320 zamiast CAV stosuje Z-CLV co nie jest najlepszą metodą, bo masz na płycie cztery strefy, każdą nagrywaną z inną prędkością, z wyraźnymi granicami. Nie mogę tego stwierdzić z całkowitą pewnością, ale podejrzewam, że to było przyczyną dlaczego miałem kilkakrotnie problemy z odczytem płyt nagranych w trybie Z-CLV w innych napędach, zwłaszcza starszych CD-ROMach. Dlatego m. in. zmieniłem firmware na 8400. Można się jednak zastanawiać, czy jeśli 8400 potrafi kilkakrotnie zmniejszyć prędkość przy zapisie to nie uzyskujemy podobnie strefowo nagranej płyty.

Poza tym bios 1.12, w odróżnieniu od wcześniejszych (np. 1.11 IBM'a) wprowadza poprawkę w rozpoznawaniu płyt RW-US (16-24x). Wcześniej płyty te nie były rozpoznawane jako nieobsługiwane przez nagrywarkę - program nagrywający twierdził, że płyta nadaje się do nagrywania z prędkością 4x, i dopiero przy próbie zapisu otrzymywało się komunikat o błędzie kalibracji mocy lasera, czy temu podobny. Z nowym firmware'm płyty RW-US są od razu rozpoznawane jako nieobsługiwane, i odrzucane.

Generalnie nie jestem entuzjastą tej nagrywarki, ani w wersji 8320, ani 8400. Uważam, że jest to niedorobiony produkt wyścigu "iksów" - ponieważ inni producenci wypuścili nagrywarki 32x, LG też musiało, nie posiadając jeszcze odpowiednio dopracowanej technologii. W efekcie zastosowano nieudaną metodę zapisu strefowego ze skokami prędkości (Z-CLV), zmienioną potem na P-CAV w podobno identycznym wewnętrznie modelu 8400 - ale zapewne okazało się, że dobrą jakość zapisu można przy takich prędkościach otrzymać tylko na bardzo nielicznych płytach wysokiej jakości - dlatego nagrywarka na gorszych płytach i tak musi obniżyć prędkość aby nie wyprodukować nieczytelnego bubla (i w sumie dobrze, że to robi!). Ponieważ jednak okazało się, że możliwe jest jednak wyprodukowanie nagrywarek, które są w stanie gorsze płyty nagrać dobrze, a szybciej, uważam, że nagrywarka ta jest po prostu nieudana. Niestety, kupowałem ją pod presją chwili (awaria starej), a wielkiego wyboru w takich cenach nie było. Lite-On wtedy dopiero wchodził na nasz rynek i nie był jeszcze dobrze znany, a krążyły o nim różne opinie. Okazuje się, że lepiej zrobiłbym pewnie kupując wtedy Lite-On'a. W każdym razie, od początku bardzo tej nagrywarki LG nie lubiłem, i gdy tylko mogłem kupiłem inną.

Ostatnio zmieniany przez puch : 15.10.2003 o godz. 14:48
puch jest offline  
Stary 15.10.2003, 19:02   #5
kwaku85
Nowy na forum

W sumie może i masz rację, ja jednak twierdzę że LG jest i tak jedną z lepszych firm i nagrywarki takie jak Sony, Asus, Benq, czy inne tego typu i tak długo jej nie pobiją. No cóż, pozostaje nam jedynie czekać na kolejny Bios
Stary 15.10.2003, 21:11   #6
puch
Forumator

Wcale nie twierdzę, że LG to zła firma - przedtem miałem LG, dlatego też kupiłem LG 8320 a nie Lite-On'a, a później kupiłem combo LG. Tym niemniej uważam, że akurat te modele (8320 i 8400) są nieudane. Modele późniejsze (48-52x) są dużo lepsze.

Poza tym - to może nic nie znaczyć - ale zauważ, jak długo LG opierało się przed wprowadzeniem trybu transferu Ultra DMA 33 - urządzenia konkurencji już dawno w nim pracowały, a LG ciągle, z uporem godnym lepszej sprawy, trwało przy PIO-4. I nie mogło to być spowodowane ograniczeniami sprzętowymi, bo potem nagle masz: bios IBM do istniejącego napędu 8400, pracującego dotąd tylko w trybie PIO-4, nagle udostępnia tryb UDMA 33 - czyli pewnie można by to było zrobić wcześniej...

Aha, jeszcze jedno - z firmware'm IBM 1.12 "tracisz" żółtą diodę, sygnalizującą odczyt - z tym biosem zarówno odczyt, jak i zapis sygnalizowane są miganiem diody zielonej, tak jak w modelach późniejszych, które mają tylko jedną diodę.

No jeszcze jedno - niestety, nie miałbym nadziei na nowy firmware. Nagrywarka wyszła z produkcji jakiś rok temu, i tak też mniej więcej datowany jest ostatni dostępny do niej firmware (właśnie chyba 1.12 IBM - grudzień zeszłego roku). Ponieważ nie ma on chyba żadnych istotnych błędów, producent od roku już go nie uaktualnia i raczej nie liczę na to, że jakiś nowy się pojawi. Niestety, u większości producentów wsparcie dla sprzętu wycofanego już z produkcji jest znikome. Przykładowo, paru moich znajomych po przejściu na Win XP zmieniało zupełnie jeszcze dobre i sprawne skanery/drukarki, bo po prostu nie ma do nich sterowników, i co więcej, producenci mówią wyraźnie o tym, że nie zamierzają ich pisać.

Ostatnio zmieniany przez puch : 15.10.2003 o godz. 21:25
puch jest offline  
Stary 16.10.2003, 00:45   #7
kwaku85
Nowy na forum

oki, to wszystko już wiem, no prawie, podaj mi jeszcze jakiś sposób testowania nagrywarek, bo ten program w Nero mnie dobija. A co do sterowników to zależy od firmy- LG dba o swoich klientów i z tego co się orientuje jest jedną z niewielu firm udostępniających Biosy do swoich sprzętów, aby ludzie mogli cisnąć z nich Bóg wie ile. Tak samo np. HP- ta firma pisze sterowniki do nowych systemów dla sprzętów z "minionej epoki". Posiadam osobiście sterownik do HP 640C pod Win Longhorn'a, co jest bynajmniej śmieszne bo ten system jeszcze nie wszedł na rynek (choć już go posiadam ). Po prostu trzeba z dobrej firmy korzystać
Mam jeszcze padniętego LG CED-8081B- problem to to że po flashowaniu go przez mojego kumpla "zdechł" i jest niewidoczny dla kompa. Jak teraz zrobić, żeby jaki kolwiek program wgrał biosa po podaniu jedynie portu pod który jest podpięty wypalacz? Męczę sie już od 2 tygodni i nic ciekawego wymyślić nie mogę.
Stary 16.10.2003, 10:42   #8
puch
Forumator

Do prób używam właśnie Nero CD Speed, które Cię tak dobija - ale do moich potrzeb to wystarcza (nie nagrywam płyt "hurtowo" - nagrywarka służy mi do archiwizacji i przenoszenia dużych ilości danych, co akurat robię dość często - czasem szybkość gra tu pewną rolę, dlatego zależy mi na nagrywarce sprawnej i szybkiej).

Jeśli chodzi o publikowanie nowych biosów czy sterowników - to większość firm obecnie robi to dość często, ale w przypadku starszego sprzętu producenci często zakładają, że po pewnym czasie i tak zostaje on zastąpiony nowszym, nie ze względu na zużycie czy uszkodzenie, tylko na zestarzenie się techniczne.

Poza tym podejrzewam, że gra tu rolę jeszcze inny czynnik - firmie opłaca się uaktualnianie firmware'u czy sterowników wyrobów, które są jeszcze na rynku, które jeszcze muszą rywalizować o klienta z wyrobami konkurencji, które mogą jeszcze zostać przetestowane przez jakieś pismo czy organizację konsumencką. Producentowi opłaca się włożyć wysiłek i pieniądze w poprawienie oprogramowania, bo poprawia to osiągi urządzenia, które może w ten sposób osiągnąć ocenę lepszą niż konkurenci.
Z chwilą zakończenia sprzedaży danego wyrobu producentowi przestaje już na nim tak bardzo zależeć, a jednocześnie można założyć, że co można było poprawić zostało już poprawione - dlatego dalsze uaktualnienia pojawiają się na ogół tylko wtedy, gdy zostanie odkryty jakiś gruby błąd.

Oczywiście jest jeszcze coś takiego, jak reputacja firmy, której klienci raz zostawieni "na lodzie" (np. bez sterowników do nowych systemów operacyjnych) przy następnym zakupie pójdą gdzie indziej - ale to też chyba zależy od tego, ile dla takiej firmy wart jest taki drobny procent klientów, posiadających jeszcze bardzo stary sprzęt.

Jeśli chodzi o starsze nagrywarki LG, to mają one jakiś inny układ i program mtkflash, który jest w stanie wgrać firmware po prostu do podanego portu, nawet gdy nagrywarka nie jest widoczna, nie obsługuje ich.
Podobno jedynym sposobem na ożywienie takiego urządzenia jest pożyczenie od kogoś takiego samego, podłączenie go, i podpięcie uszkodzonego dopiero wtedy, gdy dobre zostanie rozpoznane przez bios komputera albo nawet po rozpoznaniu przez właściwy, firmowy program flashujący. Zostało to opisane gdzieś w serwisie cdrinfo.pl - pod hasłem "jak ożywić nagrywarkę, której nie widzi bios", czy coś takiego. Poszukaj. No i musisz jeszcze znaleźć taką samą sprawną nagrywarkę...
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: