![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Ile razy mozna nagrac na CDRW?
Ile razy mozna nagrac na CDRW? np na Verbatim 4x data life
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wasz Pan i wladca
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
CDRW mozna nagrac ok 1000 razy
![]()
#3 |
Gość
|
Neo ma racje mozna nagrac okolo 1000 razy chodz to i tak zalezy od firmy plytki
![]() Pozdrowienia dla piromanow ![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2001
![]() |
Dobra - 1000x. Ale weźcie pod uwagę to, że wiele osób korzysta z zapisu pakietowego na CDRW. Są 2 podstawowe sposoby pracy zapisu UDF - pierwszy, w którym pliki można tylko dogrywać, a skasowane pliki nie zwalniają miejsca na CDRW, tylko są zaznaczane jako usunięte - jeżeli miejsca już nie ma to po prostu płytę należy skasować (w całości). Ten sposób działa z Adaptec DirectCD i płytami CDR (nie wiem jak w wersji aktualnej, ale kiedyś DirectCD działał tak samo z CDRW).
Drugi sposób różni się tym, że w trakcie kasowania plików miejsce jest natychmist zwalniane, a płyta fragmentarycznie kasowana (tak działa Ahead InCD). Wadą tego sposobu jest fakt, iż nie można go zastosować do płyt CDR, zaletą - nie trzeba co jakiś czas kasować i formatować płyty CDRW. Ahhhh... rozgadałem się. Co ja to chciałem... Aha: jeżeli mamy zapis pakietowy zgodny z pierwszym sposobem, to można nagrać płytę 1000x. Jeżeli z drugim - bardzo trudno jest określić, ile razy został już nagrany/skasowany najbardziej "zajechany" fragment płyty (to jak z łańcuchem... najsłabsze ogniwo), tym bardziej że program do zapisu pakietowego sam podejmuje decyzję, co gdzie nagrać, a nie jestem pewien czy dba o równomierne zużywanie powierzchni nośnika (pewnie nie). Pozdro.6 |
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
ok ok dzieki chodzilo mi w zasadzie to to czy moge nagrac przynajmniej 100 razy, plytki te sa nie az tak drogie wiec zanim bym nagral 1000 razy to pewnie kupie sobie juz kilka nastepnych
w kazdym razie dzieki |
![]() |
|
|