![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.10.2002
![]() |
nagrywarka liteon 24x10x40 IDE
Jak w temacie tylko jak ja zainstalowac na linuxie Mandrake 9.0
![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Zadam proste pytanko, jak długo siedzisz w systemach Unixowych?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
tak szcerze to 3 tygodnie
![]() Ale bardzo prosze takze i odpowiedz |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 26.08.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.08.2002
![]() |
Linux Mandrake 9.0 sam bez żadnej ingerencji z twojej strony zainstaluje Ci nagrywarkę. Będzie w systemie widoczna jako urządzenie scsi, pomimo tego, że jest urządzeniem ide. Prawdopodobnie scd0, jeśli nie masz innych urządzeń scsi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
oczywiscie jak przy instalacji mu odpowiesz ze masz scsi.
Bo mnie sie pytal na samym poczatku przy instalacji ale nie odpowiedzialem ze tak mam tylko nie ze nie mam ![]() I wlasnie jak to zorbic recznie |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Odpowiedź czy masz urządzenie scsi, nie dotyczy twojej nagrywarki, zresztą po kliknięciu ok, pojawia Ci się okienko wyboru, których urządzeń to dotyczy.
Mandrake powinien sam rozpoznać, że twój napęd optyczny to nagrywarka. Problem może też tkwić w tym, czy instalowałeś system z nagrywarki czy może CD-ROMU. U mnie przy instalacji Linuxa z nagrywarki, nie ustawił mi CD-ROMU, musiałem to później ustawiać ręcznie ( z tym że mój CD-ROM jest stary i czasem dzieją się z nim dziwne rzeczy, więc nie wiem czy jest to problem systemu czy CD-ROMu w czasie instalacji). A poza tym na stronach o Linuxie jest pełno informacji w jaki sposób skompilować na nowo jądro systemu z obsługą chociażby nagrywarki, chociaż przypuszczam, że obslugę nagrywarki masz już wkompilowaną, musisz tylko ją ustawić. Ile masz urządzeń optycznych? i co masz wpisane w pliku /etc/fstab? (w nim deklaruje się dyski i urządzenia optyczne podpięte do twojego komputera). Jeśli nagrywarka jest poprawnie zainstalowana to będzie w nim widoczna jako scd0, a jeśli widzi ją jako urządzenie hdb, hdc lub hdd to znaczy, że nie rozpoznał jej jako nagrywarkę. Ja mam Liteona 24102B i u mnie działa wszystko poprawnie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Mieszacie towarzyszu DJC
![]() @as1230: Poza tym do nagrywania wystarczy program do nagrywania i powinno hulać. Jeśli zaś niepoprawnie wykrywa Ci w ogóle cd-rom/nagrywarkę, to spróbuj: modprobe ide-scsi modprobe cdrom (sprawdź najpierw jedno, później dołóż ew. drugie) i użyj cdrecord z odpowiednimi parametrami. Znalazłem też taki fajny link: http://www.pcworld.pl/artykuly/4938.html Nie przejmuj się rekompilacją jądra, prawdopodobnie już wszystko masz wkompilowane jak trzeba ![]()
![]() |
#9 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Nie każdy ma dar bardzo rzeczowej wymowy. ![]() I nie mówiłem, że trzeba rekompilować jądro, również napisałem, że ma to w porządku i raczej musi ustawić tylko wszystko jak trzeba. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Tak w ogóle w końcu ktoś kto orientuje się w Linuxie, w takim razie Kenjiro, może będziesz wiedział o co chodzi u mnie z kartą telewizyjną pod Linuxem. Dałem już taki wątek kiedyś na forum, ale nikt nie udzielił żadnej odpowiedzi.
Odświeżę ten wątek. Napisany jest może również trochę pokrętnie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|