![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Gość
|
Roznice miedzy kolorami Esperanzy
Mam pytanie, osobiscie uzywam plytek ESPERANZA 700MB - Zielone (ciemno zielone)
Sa jeszcze granatowe itd. Jakie sa roznice miedzy kolorami, zwlaszcza w jakosci i szybkosci nagrywania ? |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Zielone są takie sobie a granatowe... lepiej nie mówić...
pozdro |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 22.01.2002
![]() |
Lepiej nic nie mowic jak sie ich nie zna i nie uzywa. Sa dobre. Moze nie najlepsze ale dobre i tanie.
Kazdy kolor to inna predkosc dopuszczalna nagrywania. Polecam wszystkie. Wypalilem kilkaset Esperanz i nie znalazlem takiej ktorej sie nie da wypalic. Jasne ze jak sie ma gowniana nagrywarke to na niczym sie nie da wypalic. |
![]() |
![]() |
#4 | |
Gość
|
Cytat:
Na zielonych nagrywam i jak nie ma na danej płytce widocznych wad produkcyjnych (zdażają się takie z pęcherzykami albo innym g..... ) to się nagra, jednak jak kupuję je to na jakieś 100 szt. jest około 5 z widocznymi wadami. Może to są jakieś podróby ale wątpię. Granatowych kupiłem cały szpindel 100 szt. i fakt widocznych wad produkcyjnych nie miały, nagrały się wszystkie dobrze (u mnie chodzą na TEAC CD540E i TEAC W54E) ale u innych gości te płyty odczytywały się kilkakrotnie wolniej niż normalnie powinny (nawet na takich samych napędach) a o nagrywaniu muzyki nie będę mówił bo grały jak stare winylowe płyty. Oczywiście jak na sprzęcie grającym pisało CDR/RW playback to było to mniej uciążliwe ale nie wszyscy taki sprzęt mają i połowa płyt do mnie wróciła jako bubel. Co do twojego ostatniego zdania: Ja płyty o których była mowa w pytaniu znam ale ty na pewno nie wiedziałeś wtedy nic o mojej nagrywarce która jak napisałem wyżej płytki nagrała i odczytała. A swoją drogą moją prywatną opinię o tych płytach potraktowałeś tak jakbyś sam je produkował... |
|
![]() |
#5 |
Gość
|
Ja uzywam zielonych i nigdy mnie nie zawiodly
![]() nagrywam na Teac CD-W524E, i leci szybciutko, nie zwlaniajac. Moze zapytam inaczej, jakie plyty polecacie ? Polaczenie ceny i jakosci |
![]() |
#6 | |
Bywalec
Data rejestracji: 04.03.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() A na poważnie, to różnica polega na zastosowaniu innego barwnika jako warstwy "danonośnej"... Np. Phthalocyanine - najczęściej są to płytki koloru jasno-zielonego i jasno-złotego, czarnego (a tak w rzeczywistości to są one ciemno-bordowe) oraz srebrnego (te po nagraniu wyglądają jak oryginalne, tzn. jak "tłoczone" ![]() ...pozostałe różnice polegają na trwałości zapisu dokonanego na płycie (statystyczne wartośći szacunkowe). Najtrwalsze wg. producentów są płyty z nośnikiem Phthalocyanine (m.in. mniejsza podatność na promieniowanie UV). Co do szybkości zapisu, to jakoś różnic nie zauważyłem ...jedne i drugie mogę zapisywać z max. szybkością... |
|
![]() |
![]() |
|
|