Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   pytanie Bios do do LTR 52327S (https://forum.cdrinfo.pl/f2/pytanie-bios-ltr-52327s-32634/)

VIZZARD 18.03.2004 21:29

A ja niestety po wgraniu QS0E wróciłem do QS0C. Dlaczego? O tym pokrótce.

Ano dlatego iż przed uaktualnieniem do E nagrałem na CDRW 700 Vakoss danych ile fabryka dała - sprawdziwszy w kProbe błędy C1 i C2 zapisałem je sobie. Natenczas uaktualniwszy do E z C procedurę ponowiłem - ilość błędów C1, a nawet C2 wzrosła. Żeby dmuchać na gorące znów wróciłem do C, azaliż tym razem znów ilość błędów była mniejsza niż na E.

Dodam jeszcze że Vakos był wcześniej używany - nie była to nówka, a płyta przy testach kasowana była na szybko nowo wgranym biosem.

Przybliżone dane to:

C: Average C1 ~ 12, total C2=1
E: Average C1~ 17, total C2=8

Tyle u mnie. Może na innym egzemplarzu 52327S będzie inaczej, a może przy CDR jest lepiej - nie sprawdzałem. Dla mnie obecnie wyznacznikiem przy wypalaniu jest ilość błędów na CDRW bo i tak te modele problemów z tym mają niemało.

Może ktoś jeszcze sprawdzi w podobny sposób - będzie wiadomo czy warto czy nie.:uczen:

nacuna 18.03.2004 21:43

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Ano dlatego iż przed uaktualnieniem do E nagrałem na CDRW 700 Vakoss danych ile fabryka dała - sprawdziwszy w kProbe błędy C1 i C2 zapisałem je sobie. Natenczas uaktualniwszy do E z C procedurę ponowiłem - ilość błędów C1, a nawet C2 wzrosła. Żeby dmuchać na gorące znów wróciłem do C, azaliż tym razem znów ilość błędów była mniejsza niż na E.

Dodam jeszcze że Vakos był wcześniej używany - nie była to nówka, a płyta przy testach kasowana była na szybko nowo wgranym biosem.

Przybliżone dane to:

Tyle u mnie. Może na innym egzemplarzu 52327S będzie inaczej, a może przy CDR jest lepiej - nie sprawdzałem. Dla mnie obecnie wyznacznikiem przy wypalaniu jest ilość błędów na CDRW bo i tak te modele problemów z tym mają niemało.

Może ktoś jeszcze sprawdzi w podobny sposób - będzie wiadomo czy warto czy nie.:uczen:

Z checia sprawdze, ale problem w tym ze po nie mam jak wrocic do starszej wersji tzn do QS0C. Masz moze zrodlo, skad moge sciagnac oryginalna wersje f/w do QS0C?

VIZZARD 18.03.2004 22:03

Ależ proszę bardzo: LINK :)

nacuna 18.03.2004 22:19

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ależ proszę bardzo: LINK :)

Niestety na tej stronie nie moge sciagnac tego firmware'u!! :(
Jest napisane ze jak sie zaktualizuje firmware to nie mozna juz wrocic do poprzedniej wersji, czy to jest prawda?
NOTE !! Once the drive has been upgraded to new firmware , it can NOT changed back anymore .

VIZZARD 18.03.2004 23:13

No to może tu, a co do downgrade'u firmware'u to raczej nieprawda w przypadku Liteona, a jak nie mam racji to niech ktoś mnie poprawi:pisze:

nacuna 19.03.2004 01:15

Jak wrocic do poprzedniej wersji f/w?
Mam u siebie teraz QS0E i chcialbym wrocic do poprzedniej wersji czyli QS0C zeby sprawdzic te bledy itp.
Ale jak uruchamiam tego aktualizatora w wersji QS0C to wywala mi napis ze nie znalazl nagrywarki. Widocznie nie znalazl bo teraz mam QS0E.
Jak wrocic? Jak sie wyciaga plik binarny z aktualizatora QS0C i po wyjeciu go jak go przywrocic?

Maciej 19.03.2004 09:16

.bin wyciąga się programem LiteFirm ...najlepiej stworzyć sobie plik wsadowy .bat
I flashujesz spod dosa lub windowsa ...jak ci wygodniej ;)

Wszystkie narzędzia znajdziesz tutaj...:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=83441

kowanski 19.03.2004 09:26

Cytat:

Napisany przez nacuna
Jak wrocic do poprzedniej wersji f/w?
Mam u siebie teraz QS0E i chcialbym wrocic do poprzedniej wersji czyli QS0C zeby sprawdzic te bledy itp.
Ale jak uruchamiam tego aktualizatora w wersji QS0C to wywala mi napis ze nie znalazl nagrywarki. Widocznie nie znalazl bo teraz mam QS0E.
Jak wrocic? Jak sie wyciaga plik binarny z aktualizatora QS0C i po wyjeciu go jak go przywrocic?

Służy do tego program FlashFix http://www.liteon.neostrada.pl/flashfix1003b.zip - ten programik przerobi ci oryginalne firmware QS0C.exe tak że będziesz mógł je wgrać na nowszą wersje. Wystarczy uruchomić ten programik i przeciągnąć do jego okna firmware QS0C.exe i po chwili masz już przerobione :)

memorando 19.03.2004 13:28

najnowszy bios coś ma problem z ghostem tzn norton ghost 2003 na każdym cdku wypala obraz niby oki ale potem przy chęci powrotu z niego wywala zawsze na 76 % errora -3 że problem jest z obrazem palilem na tdk dysan a nawet zdesperowany kupilem jakieś noname i ten sam problem dziwny wogóle bios bo audio też gorzej brzmi wracam do starego biosa :idea:

eddie_pl 19.03.2004 13:47

Ja kupiłem w PTR (dla tych z Bydgoszczy to w Auchan, a w Galleri Pomorskiej oraz na Śniadeckich też prawdopodobnie są) za 28zł. W Vobisie widziałem za 35 (te same Verbatimy), a tak pozatym to przez internet w jakiś sklepach internetowych.

SEBAW 28.03.2004 13:20

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Przybliżone dane to:

Ja też to zauważyłem. Wykonałem pare testów ale... wszystko usunąłem. ;p

nacuna 28.03.2004 13:55

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Ja też to zauważyłem. Wykonałem pare testów ale... wszystko usunąłem. ;p

Wykonales pare testow, ale.... CO?
Wszystko usunales? Ale CO? I JAK TO USUNAC?

SEBAW 28.03.2004 14:11

... ale usunąłem zdjecia z KsProbe.

nacuna 28.03.2004 14:27

Cytat:

Napisany przez SEBAw
... ale usunąłem zdjecia z KsProbe.

AHA :)
A teraz jaki masz FW? QS0E czy QS0C?
Ktory lepszy?

Piterniel 28.03.2004 14:31

C

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:02.