![]() |
Nagrywarki teraz niewiele więcej kosztują od CD-Romu, przy tym maja lepszą korekcje, a przy założeniu, że mają 2 lata gwarancji bez obaw można zapomnieć o CD-ROM-ach.
|
Hymm.. no to taka uwaga. Jak chcesz urzywac nagrywarki jako cd-romu to zwracaj uwage jakie plyty jej tam kladziesz na tacke. Brudne i zakurzone plyty.. szybko odbija sie w jakosci zapisywanych plyt.. no i trzeba bedzie laser czyscic. Kurzy sie optyka i wnetrze wypalarki - bo zasadniczo kazda urzywana plyta (w przeciwienstwie do nowych czystych) ma kurz na sobie.. w mniejszej lub wiekszej ilosci - a to napewno korzystnie na jakosc zapisu nie wplywa. Do tego zarysowane itp. plyty mecza mechanike, bo glowica musi skakac, zwalniac rozpedzac plyte.. itd. a to troche rozlegulowuje tak wazny i wymagajacy precyzji uklad jakim jest laser zapisujacy. OCzywiscie to tez zalezy jak czesto i jak ile sie bedzie urzywac danej wypalarki do odczytu. Wiadomo ogolnie nie mozna powiedziec. Wszystko zalezy od tego jak Ty chcesz urzywac tego urzadzenia i jak czesto.
Zreszta wygodniej miec dwa napedy niz jeden, bo mozna wtedy kopiowiac z jednego na drugi, lub jak wypalarka cos nagrywa z dysku, mozna korzystac z cd-romu, lub nawet ogladac dvd :) Ale jesli jest to kwestia kasy, i jeden naped Ci wystarczy to spokojnie sama wypalarka wystarczy. |
Ja używałem przez rok nagrywarki jako jedynego napędu w kompie
i to dość intensywnie. Potem kupiłem DVD. Działa do dziś ma lepszą korekcję błędów i ciszej pracuje niż nie jeden nowy CD-rom. |
Cytat:
|
A ja wole nie używać nagrywarki jako cd-romu.
Wg mnie nagrywarka jest do wypalania :) |
[Zawsze najlepiej, jak obok wypalarki masz inny nośnik do odczytu płyt, nagrywarka będzie pracowała dłużej. Natomiast na pewno odczyt płyt w spawarce nie spowoduje jej uszkodzenia. Zdecydowanie polecam kupno DVD jako drugiego napędu.
Pozdrawiam. |
Cytat:
|
ja z koniecznosci uzywam palnika jako cdromu bo cd sie skaszanil i wielu plyt nie czyta
echoo - za kilka lat do palenia bedzie sie uzywalo DVD RW a stara spawareczka wyladuje w najleprzym razie jako czytnik CD |
No i o tym właśnie napisałem.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:57. |