![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.04.2003
![]() |
Dao/96
Przy teście max prędkości zapisu dla trybu DAO
Otrzymuję max 86x Natomiast dla trybu DAO/96 Jedynie 34x Mierzony transfer dla HDD to ok 38000kb/sek (a wiec znacznie wiecej) Nagrywarka i HDD na osobnych kontrolerach - obydwa urządzenia na master. Nagrywarka pracuje w trymie ATA33 (dla niej max.)a HDD w ATA100 Oczywiście DMA włączone(system WIN98). Rozumiem że wtrybie DAO96 do nagrywarki jest przesyłana wieksza ilość danych - ale nie aż tyle żeby ją zatykało, natomiast procesor PIII 800MHz raczej też nadąża z przerobieniem tych danych. Próbowałem powyższe na konfiguracji gdzie HDD na RAID ATA100 a nagrywarka na kontroleże płyty głównej i wynik był mniej więcej ten sam. Czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Cytat:
co do problemow z predkoscia i iloscia wysylanych danych to przyczyn moze byc wiele - nie tylko konfiguracja napedow ale tez jaki system, co masz pouruchamiane, stan defragmentacji hdd u mnie np przy odpalonym programie direct connect (czy innego sciagacza) jeszcze na win98 pruba nagrania czegokolwiek zpredkoscia wieksza niz 24 konczyla sie zadzialaniem burn-proofa a po wylaczeniu wszystkiego co dzialalo w tle szlo spokojnie x40 z buforem na 100%, na win98 bardzo duzo robi odpowiednie zdrfragmentowanie dysku - polecam do tego norton speed disk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
może napisałem niedość jasno
86x - to wynik operacji DETERMINE MAXIMUM SPEED w Nero. Opcjia ta podaje maxymalną szybkość transferu z dysku do nagrywarki (nie ma to nic wspólnego z prędkością nagrywania, chyba że ta wartość jest mniejsza od max predkości nagrywarki- jak w DAO/96 . Sprawdziłem na 3 kompie - jest tak samo jak opisałem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
aha, problemem nie jest żadem inny program -wszystko wyłączone, a przedewszystkim w TAO i DAO wszystko hula bez problemu i dużo szybciej niż potrzeba.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tryb DAO/96 byl w nero cos nie tego, przynajmniej we wczesniejszych wersjach. Sam sie na nim przewiozlem kilka razy, w sumie nie jest on potrzebny bo np do wypalenia muzyki z cd-textem wystarcza zwykly DAO a do plyt zabezpieczanych gdzie potrzeba subkanalow i tak uzywa sie innego softu bo jak wiadomo nero nie bardzo sie nadaje do tego celu. Pamietam ten bug w nero w wersju 5582 jeszcze byl, w nowszych nie sprawdzalem ale wyglada ze nadal jest. Pytanie czy jest ci ten tryb do czegos potrzebny czy tylko zalezy ci na wyjasnieniu sprawy?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Nie jest mi do niczego potrzebny, tylko po prostu mnie to drażni - lub inaczej jestem ciekaw czemu tak jest - kiedyś przypadkowo ustawiłem ten tryb zapisu i kilkukrotnie działał system ochrony zapisu - a to mnie irytuje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|