Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.05.2003, 11:31   #1
wycior
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.04.2003
wycior w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dao/96

Przy teście max prędkości zapisu dla trybu DAO
Otrzymuję max 86x
Natomiast dla trybu DAO/96 Jedynie 34x
Mierzony transfer dla HDD to ok 38000kb/sek (a wiec znacznie wiecej)
Nagrywarka i HDD na osobnych kontrolerach - obydwa urządzenia na master.
Nagrywarka pracuje w trymie ATA33 (dla niej max.)a HDD w ATA100
Oczywiście DMA włączone(system WIN98).
Rozumiem że wtrybie DAO96 do nagrywarki jest przesyłana wieksza ilość danych - ale nie aż tyle żeby ją zatykało, natomiast procesor PIII 800MHz raczej też nadąża z przerobieniem tych danych.
Próbowałem powyższe na konfiguracji gdzie HDD na RAID ATA100 a nagrywarka na kontroleże płyty głównej i wynik był mniej więcej ten sam.
Czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna?
wycior jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.05.2003, 17:59   #2
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Otrzymuję max 86x
sory ale niedowidze - x86 ??

co do problemow z predkoscia i iloscia wysylanych danych to przyczyn moze byc wiele - nie tylko konfiguracja napedow ale tez jaki system, co masz pouruchamiane, stan defragmentacji hdd

u mnie np przy odpalonym programie direct connect (czy innego sciagacza) jeszcze na win98 pruba nagrania czegokolwiek zpredkoscia wieksza niz 24 konczyla sie zadzialaniem burn-proofa a po wylaczeniu wszystkiego co dzialalo w tle szlo spokojnie x40 z buforem na 100%, na win98 bardzo duzo robi odpowiednie zdrfragmentowanie dysku - polecam do tego norton speed disk
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2003, 07:59   #3
wycior
Nowy na forum

może napisałem niedość jasno
86x - to wynik operacji DETERMINE MAXIMUM SPEED w Nero.
Opcjia ta podaje maxymalną szybkość transferu z dysku do nagrywarki (nie ma to nic wspólnego z prędkością nagrywania, chyba że ta wartość jest mniejsza od max predkości nagrywarki- jak w DAO/96 .
Sprawdziłem na 3 kompie - jest tak samo jak opisałem.
Stary 14.05.2003, 08:01   #4
wycior
Nowy na forum

aha, problemem nie jest żadem inny program -wszystko wyłączone, a przedewszystkim w TAO i DAO wszystko hula bez problemu i dużo szybciej niż potrzeba.
Stary 14.05.2003, 15:23   #5
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tryb DAO/96 byl w nero cos nie tego, przynajmniej we wczesniejszych wersjach. Sam sie na nim przewiozlem kilka razy, w sumie nie jest on potrzebny bo np do wypalenia muzyki z cd-textem wystarcza zwykly DAO a do plyt zabezpieczanych gdzie potrzeba subkanalow i tak uzywa sie innego softu bo jak wiadomo nero nie bardzo sie nadaje do tego celu. Pamietam ten bug w nero w wersju 5582 jeszcze byl, w nowszych nie sprawdzalem ale wyglada ze nadal jest. Pytanie czy jest ci ten tryb do czegos potrzebny czy tylko zalezy ci na wyjasnieniu sprawy?
Stary 15.05.2003, 08:51   #6
wycior
Nowy na forum

Nie jest mi do niczego potrzebny, tylko po prostu mnie to drażni - lub inaczej jestem ciekaw czemu tak jest - kiedyś przypadkowo ustawiłem ten tryb zapisu i kilkukrotnie działał system ochrony zapisu - a to mnie irytuje.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: