![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.06.2002
![]() |
Czy to prawda, ze
Witam
Czy to prawda ze nagrywara musi byc dobrze wentylowana w obudowie PC, bo jak nie to.... no wlasnie po nagrywarce ? Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Cytat:
No coz, niby nagrywarki wydzielaja duzo ciepla, ale napewno nie powoduje to jakichs uszkodzen typu spalenie. Gdyby bylo to takie wazne to juz dawno nagrywary mialy by wentyle i pisaloby na nich: uwaga na wysoka temperature czy cos... Jak nagrywalem 5 plyt w swoim piekarniku to ich temperatura nie byla wyzsza od 30 stopni (chyba nie mierzylem) ale napewno nie byly gorace. A jak zamknieszobudowe szczelnie i wymontujesz wszystkie radiatory i wentyle no coz, raczej ci pecet dlugo nie pochodzi. Pozdro. Gazor |
|
![]() |
![]() |
#3 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tez watpie.
Zreszta podobnie jak w przypadku twardzieli, dodatkowym elementem odprowadzajacym cieplo jest obudowa. Wiec raczej nie ma problemu ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
No nie wiem, ale ja mam plextora 12/10/40 SCSI i mam wbudowany od razu wentylator w nagrywarke
|
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.05.2001
![]() |
A ja mam demona prędkości Yamahe 4/4/16 SCSI i też mam wentylator i do tego nawet jak nie wypalam to sie lubi grać do ok 30 st. Celcjusza (moze tylko przy takiej temperaturze moze dobrze palic płytki)
A co do chłodzenia to kumpel w urzędzie celnym gdy ja kupowałem Yamahe (3 lata temu) to oni fundnęli sobie Plexa 10x (dostali jakiś prototyp który spalił się po przepaleniu 100 płyt w jednym ciągu jedna za drugą z powodu przegrzania (nie ma to jak archivizacja danych ![]() Nie ma to jak plextor |
![]() |
![]() |
#6 | |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Cytat:
Ale pomysl - gdyby nagrywarka mogla sie spalic przy nagrywaniu (czytaj spalila by sie po ktorejs z rzedu nie mowie o nagrywaniu bez przerwy) to WSZYSTKIE nagrywarki mialy by seryjnie montowane wentykli. A jak mowie ze u mnie po wpaleniu plytka jest prawie zimna, a zdarza sie ze po 2 minutach w cidiku jest goraca. No coz, moze i sie wentylek by przydal (np. mam w twardym wentylka, tzn. w szufladzie) ale jak jest zla wentylacja to najlepszy cooler by nagrywarze nie pomogl. Pozdro. Gazor |
|
![]() |
![]() |
|
|