Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.11.2002, 23:54   #1
N4SHU4
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.11.2002
N4SHU4 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy chyba cos ni tak z moim LTR-40125S...

Witam.
Jestem niedoswiatczonym uzytkownikiem wypalarek wiec prosze o wyrozumienie
Jakis czas temu nabylem LTR-40125S, jednak od jakiegos czasu mam zastrzezenia co do jego pracy. Kozystam z plyt Platinum 80min multispead/1x-40x (chyba nie wiele mozna tym plyta zarzucic (zaleznosc ceny do jakosci zdaje sie ze jest najlepsza), tak mi sie przynajmniej zdaje ). Z poczatku uzytkowania nagrywarki, nawet sie nie spostrzeglem, ze cos jest nie tak, jednak zaczelem robic po wypalaniu plyty (najczesciej przy predkosci 40x, kozystam z Nero) Scan Dysk zawarty w Nero CD Speed. Okazalo sie, ze na kazdej plycie ktora nagralem, na samym koncu plyty znajduje sie czerwona kropka oznaczajaca 'unreadable' :/. Mimo, ze CD Speed wykazywal blad to taka plyta dala sie czytac normalnie, nie bylo z nia problemow. Jednak przez ostatnie 2-3 tygodnie wypalana plyta, ma wiele, nawet czasem ponad 1/3 powieszchni zapelnionej zoltymi kropkami 'damaged' oraz standardowo jedna czerwona kropka na koncu, przy zmniejszeniu predkosci zapisu do 16x problem sie minimalizowal do kilku procent 'Damage' + czerwona kropka na koncu, of korz, plyty nagrane z predkoscia 40x byly w niektorych momentach bardzo wolno odczytywane, a w niektorych nawet nie mozna bylo nic odczytac . Na dodatek zlego zauwazylem, ze na poczatku nagrywalem ciaglym tempem, plyte o pojemnosci 700MB w ~3 minuty teraz proces zaznaczania line in i out'ow trwa ze 30 sekund a cala plyte nagrywam czasem nawet i w ponad 3.5 minuty, a jezeli zmniejsze predkosc do 16 to w 5 minut .
Czym jest spowodowany moj problem i jak mam jemu zaradzic?
Co sadzicie o plytkach, ktore uzywam?
Czy czerwona kropka na koncu nagranego dysku to jakies 'niedopatrzenie' CD-Speeda (AFAIK, dane z konca mimo czerwonej kropki moge przeczytac bez problemow)?
PS/ Myslalem, ze to wszystko wina plyt, wiec dalem jedna plyte koledze, z prosba aby nagral na niej jakis duzy plik, kiedy mi owa plyte oddal, to po zakonczeniu scan dysku okazalo sie, (AFAIR) ze 100% plyty jest w kropkach koloru zielonego.
TIA
N4SHU4 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.11.2002, 08:36   #2
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jak dla mnie nie ma sie czym martwic.
Plyta ,plycie nierowna w szczegolnodci takie ,ktore sa slabszej marki.
Wiec dlatego wypalaja sie tak a nie inaczej.
Kup sobie jakies lepsze i ponagrywaj na nich.
Poza tym nagrywajac duzymi predkosciami nie zasze uzyskasz satysfakcjonujacy cie rezultat tzn. plyta nagrana bez bledow.
Poczytaj sobie jak sie kopiuje plyte z zabezpieczeniami tam trzeba wlasnie zmniejszyc predkosc aby plyta dobrze sie nagrala.
A co predkosci nagrywania to chyba pzresadzasz.Nagrales x16 w cos kolo 5 minut i cie to dziwi, to w ile niby chcialbys to nagrac?
To jest dobry rezultat.A im dluzej masz windowsa i wiekszy smietnik sie w nim robi tym nagrywanie z biegiem czasu sie moze sie przedluzyc.
Bo system sie "wali".
Stary 24.11.2002, 09:34   #3
piotrs00
Bywalec

Data rejestracji: 24.07.2002
piotrs00 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Weron napisa***322;(a)
.A im dluzej masz windowsa i wiekszy smietnik sie w nim robi tym nagrywanie z biegiem czasu sie moze sie przedluzyc.
Bo system sie "wali".
Co rozumiesz pod tym pojeciem? W moim przypadku mimo ze Windows stoi na tym komputerku juz 2 lata bez reinstalacji czas nagrywania nie wydluzyl sie wcale. Wypalam duzo plytek i jakos nie zauwazylem przedluzania sie czasu nagrywania. Mozesz cos wiecej o tym powiedziec ?
Pozdrawiam
Piotrek
piotrs00 jest offline  
Stary 24.11.2002, 09:48   #4
Weron
All Eyez On Me

Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
piotrs00 napisa***322;(a)

Co rozumiesz pod tym pojeciem? W moim przypadku mimo ze Windows stoi na tym komputerku juz 2 lata bez reinstalacji czas nagrywania nie wydluzyl sie wcale. Wypalam duzo plytek i jakos nie zauwazylem przedluzania sie czasu nagrywania. Mozesz cos wiecej o tym powiedziec ?
Pozdrawiam
Piotrek
Tak moge.
Po pierwsze nie lap mnie za slowka.
Po drugie 2 lata system ...
Po trzecie tu juz w tym momencie uwazam to za zakonczone odnosnie systemu firmy microsoft.
Stary 24.11.2002, 09:54   #5
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:

Co rozumiesz pod tym pojeciem? W moim przypadku mimo ze Windows stoi na tym komputerku juz 2 lata bez reinstalacji czas nagrywania nie wydluzyl sie wcale(...)
Moze ja odpowiem pytaniem: a robisz cos na tym kompie poza wypalaniem - gry, word, photoshop, corel itp.? masz cos "w pudle" poza grafika, muzyka i modemem? jaki system ci tak dlugo wytrzymal?
mnie osobiscie np. 98 to potrafila sie co 3 miesiace walic chyba przez to ze mialem poza grafika i muzyka w cholere napedow tuner tv sieciowke duzo gralem i instalowalem/kasowalem troche softu
i system sie "zapychal" bo kazdy program mu smiecil osobiscie teraz mam xp i gdyby nie opcja przywracania to pewnie tez musialbym sie pare razy ratowac formatem niemowie ze niemozliwe jest posiadanie 2 letniego windowsa na dysku ale wiez mi ze sie z takim czyms pierwszy raz spotkalem wg mojejgo pojecia o windowsach formacik raz na rok znakomicie "odswierza" zapchane dziecko Billa G. srednio po takim okresie czasu niebieskie ekraniki staja sie codziennoscia a krytyczne wyjatki witaja na kazdym kroku :-D :-D
Stary 24.11.2002, 10:01   #6
N4SHU4
Nowy na forum

Moj windors, moze nie jest super zoptymalizowany, ale smietniska na nim tez nie mam. na wakacje stawialem u siebie nowego Winshita i Linuxa wiec w najblizszym czasie planuje przeniesc sie na Linuxa (w tym wypalanie plyt ), a Winshita uzywac bede tylko do gier ;]

Cytat:
Jak dla mnie nie ma sie czym martwic.
Plyta ,plycie nierowna w szczegolnodci takie ,ktore sa slabszej marki.
Wiec dlatego wypalaja sie tak a nie inaczej.
Kup sobie jakies lepsze i ponagrywaj na nich.
Tia, pisalem wyzej, ze na poczatku dobze wypalaly mi sie plyty przy 40x, a od pewnego czasu kiedy nagrywam z predkoscia 40x to mam w 1/3 plyte zapelniona zoltymi kropkami (czasem nawet jest kilka czerwonych kropek po srodku ), mimo ze uzywam ciagle tych samych plyt.

Hmm, Czy ta czerwona kropka na koncu to jest normalka i tym tez nie powinienem sie przejmowac?

Hmm, czy moze ktos wie gdzie kupic 'lepsze 'plyty w rozsadnej cenie, w okolicach Wrocka?. Za te Platiniumy placilem 0.9 zl za sztuke (100sztuk, spindel)

A, moze poprostu zareklamowac sprzet, podstawy do reklamacji mam
N4SHU4 jest offline  
Stary 24.11.2002, 10:09   #7
Weron
All Eyez On Me

Tak jak napisalem wyzej plyta, plycie nierowna.
Platinum to tylko nazwa handlowa a producent sie zmienia caly czas.
Wiec sie nie dziw takim rzeczom.
Stary 24.11.2002, 10:20   #8
N4SHU4
Nowy na forum

Dopowiem jeszcze, ze wyzej wyminione bledy zdazaja sie przy nagrywaniu jakiegos obrazu plyty, ale rownie dobze nagrywaniu pojedynczego duzego pliku (np. film).
Mam wlaczone DMA, nagrywara pracuje na biosie ZS0N, zrodlo danych do wypalania trzymam na dysku podpietego jako PM (hda ) a sama nagrywarka podpieta jest jako SM (hdc ). Mam plyte glowna na i440BX, troszke stara, obsloguje udma 33, ale to jest w zupelnosci wystarczajace przy nagrywaniu plyt.
N4SHU4 jest offline  
Stary 24.11.2002, 10:44   #9
N4SHU4
Nowy na forum

aham, jeszcze jedno pytanko, ktorym z producentow plyt Platinium mozna zufac?
Moje Multispidy jak i 1x-40x sa zdaje sie od Ritek'a.
N4SHU4 jest offline  
Stary 24.11.2002, 10:56   #10
piotrs00
Bywalec

Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)

Moze ja odpowiem pytaniem: a robisz cos na tym kompie poza wypalaniem - gry, word, photoshop, corel itp.? masz cos "w pudle" poza grafika, muzyka i modemem? jaki system ci tak dlugo wytrzymal?
mnie osobiscie np. 98 to potrafila sie co 3 miesiace walic chyba przez to ze mialem poza grafika i muzyka w cholere napedow tuner tv sieciowke duzo gralem i instalowalem/kasowalem troche softu
i system sie "zapychal" bo kazdy program mu smiecil osobiscie teraz mam xp i gdyby nie opcja przywracania to pewnie tez musialbym sie pare razy ratowac formatem niemowie ze niemozliwe jest posiadanie 2 letniego windowsa na dysku ale wiez mi ze sie z takim czyms pierwszy raz spotkalem wg mojejgo pojecia o windowsach formacik raz na rok znakomicie "odswierza" zapchane dziecko Billa G. srednio po takim okresie czasu niebieskie ekraniki staja sie codziennoscia a krytyczne wyjatki witaja na kazdym kroku :-D :-D
Co robie i co mam tam wsadzone ?
Dokladna konfiguracja :

P3 700
512 MB SDRAM
2xIDE (30GB+20GB) RAID HPT370
RAID5 na SCSI3 (3x9GB) = 18GB (Mylex 170)
GF3
SB Live
2 karty sieciowe
aha i najwazniejsze Plextor PX-1210TA

A co robie ?
Corel, Delphi, Visual Studio, MS Office, Diablo II, Prince Of Qin i pare innych gierek.
co do systemu to Win2000+SP3+pre-SP4/Debian/Solaris x86.
Wszystko dziala jak powinno - SWAP jest na SCSI, partycja na dane do nagrywania rowniez - defragmentacja robiona raz na 2-3 tygodnie.
Siedzialo w nim juz kilka kart graficznych, 4 rozne sieciowki, 2 kontrolery RAID, streamer i pare innych sprzetow.
System dziala stabilnie - nie widze potrzeby reinstalacji. Blue screeny sa na ogol spowodowane moimi bledami w VS. A zeby bylo ciekawiej aplikacje ktore mam zainstalowac testuje pod VMWare.
Any comments ?
Pozdrawiam
Piotrek
piotrs00 jest offline  
Stary 24.11.2002, 11:01   #11
macxxx
Bywalec

Data rejestracji: 25.05.2002
macxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
N4SHU4 napisa***322;(a)
aham, jeszcze jedno pytanko, ktorym z producentow plyt Platinium mozna zufac?
Moje Multispidy jak i 1x-40x sa zdaje sie od Ritek'a.
multispeed to bubel , 1-40x są bardzo dobre
macxxx jest offline  
Stary 24.11.2002, 11:04   #12
macxxx
Bywalec

Data rejestracji: 25.05.2002
macxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:

Pozdrawiam
Piotrek
Czemu nie zgłosiłeś tego do księgi rekordów Guinesa 2 lata to chyba światowy rekord nie do pobicia
macxxx jest offline  
Stary 24.11.2002, 13:17   #13
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
macxxx napisa***322;(a)

Czemu nie zgłosiłeś tego do księgi rekordów Guinesa 2 lata to chyba światowy rekord nie do pobicia
A mojemu qmplowi stoi 4 lata ten sam system bo.........nie umie sformatować twardziela i zainstalowac windowsa :-D po prostu ....... nie zna sie:-D
tomgoo jest offline  
Stary 24.11.2002, 13:42   #14
piotrs00
Bywalec

Cytat:
macxxx napisa***322;(a)

Hehe ... bez jaj znam systemy ktore wytrzymuja dluzej bez reinstalki - vide serwery NT/2000. Dobrze skonfigurowany i "zadbany" system nie potrzebuje formatu/reinstalki - od czasu do czasu reboot. Ale juz zbaczamy na tematy nie zwiazane z tematem watku. Z mojej strony EOT - jak ktos chce podyskutowac na temat stabilnosci - zapraszam na priv.
Pozdrawiam
Piotrek
piotrs00 jest offline  
Stary 27.01.2003, 13:36   #15
AmZ
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.01.2003
AmZ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam ten sam problem (LTR-48246s). Co to oznacza ta czerwona kropka na końcu kompilacji? Płyta działa bez problemów. Co z tym można zrobić?

Twoje uprawnienia: