Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.08.2002, 01:47   #1
grzesinek
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.08.2002
grzesinek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Błędy NERO a RAM

Czy ktoś miał taki problem:
Kupiłem nową pamięć 256 MB (PC-133 H-SD256M) i mam kłopoty z poprawnym wypaleniem danych spod NERO: zawsze 1 lub więcej plików miało błędy weryfikacji. Wymieniłem pamięć - bez efektu. Sprawdzałem RAM w różnych pecetach z różnymi nagrywarkami(Plextor 12x, TEAC 16x), włączałem/wyłączałem DMA - bez znaczenia. Ciekawe, że błędy nie pojawiały się przy wypalaniu spod WinOnCD ver. 3.7.
Jak dobrze przetestować pamięć albo co ustawić w NERO, aby było OK. Osobiście wolę NERO do pracy, zwłaszcza do wypalania muzyki z plików wav.
grzesinek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.08.2002, 06:31   #2
zolw_
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.06.2002
zolw_ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Miałem kiedyś podobny efekt. Stara Yamaha nie współpracowała z Nero (pojawaiły się błędy, praktycznie za każdym razem) a nagrywała jeszcze pod WinOnCD. W moim wypadku problem polegał na zepsutej nagrywarce. Kuiłem inną i wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam
Zolw_
zolw_ jest offline  
Stary 21.08.2002, 08:28   #3
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co ma pamięć do poprawności wypalenia płyty? Chyba nic!
Jak używasz pseudopłyt, np. akoss, platinum, e5, lg, btc itp., to potem masz takie efekty. Możliwe też jest, że po prostu wszystkie podane przez Ciebie nagrywarki się sypią i nie potrafią już bezbłędnie nagrać płyty.
Stary 24.08.2002, 01:10   #4
grzesinek
Nowy na forum

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Co ma pamięć do poprawności wypalenia płyty? Chyba nic!
Jak używasz pseudopłyt, np. akoss, platinum, e5, lg, btc itp., to potem masz takie efekty. Możliwe też jest, że po prostu wszystkie podane przez Ciebie nagrywarki się sypią i nie potrafią już bezbłędnie nagrać płyty.
Witam Wyjadacza!
Staram się nagrywać na płytach firmowych, ale nie ma to znaczenia, czy TDK, czy Acer. Pamięć ma na pewno znaczenie, ponieważ z innymi Nero działa prawidłowo: próbowałem inne 128 MB, w tym 2 po 133 MHz i nie miałem żadnych problemów za każdym razem. Musisz mi wierzyć, że zmarnowałem kupę czasu, zanim okazało się, że coś jest jednak z pamięcią. Nagrywarki są w b. dobrym stanie i nie bardzo wyeksploatowane (jeszcze na gwarancji). Pozdrawiam Grzesinek.
grzesinek jest offline  
Stary 24.08.2002, 08:54   #5
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
grzesinek napisa***322;(a)

Witam Wyjadacza!
Staram się nagrywać na płytach firmowych, ale nie ma to znaczenia, czy TDK, czy Acer. Pamięć ma na pewno znaczenie, ponieważ z innymi Nero działa prawidłowo: próbowałem inne 128 MB, w tym 2 po 133 MHz i nie miałem żadnych problemów za każdym razem. Musisz mi wierzyć, że zmarnowałem kupę czasu, zanim okazało się, że coś jest jednak z pamięcią. Nagrywarki są w b. dobrym stanie i nie bardzo wyeksploatowane (jeszcze na gwarancji). Pozdrawiam Grzesinek.
Witam !

Możliwe że problem tkwi w instalacjii pamięci na płycie głównej !

Jeśli masz kości pamięci o różnych szybkościach / 100 i 133 / to te wolniejsze ładuj to banku o najniższym nominale tzn masz np 4 banki 0, 1 , 2 , 3 i 4 i do banku 0 ładujesz kośc najwolniejszą a dopiero w kolejny tę szybszą !

Jeśli masz tak jak ja tzn dwie kości po 100 i 1 po 133 to postępujesz analogicznie 0 - 100
1 - 100
2 - 133

Po info jaki bank jest jaki musisz sięgnąc do inst pł. gł !

PS: Jeśli to nie pomoże to w ostatecznosci pamięć moze być walnięta / jesli to pamięć jest powodem /

PS2 Moze masz coś źle ust w BIOSIE ?
Laser jest offline  
Stary 24.08.2002, 09:32   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ZiP czy widziales jak wygldaja charakterystyki tych nowych platiniumow 40x albo bialych esperanz?

bo wygladaja one tak samo lub lepiej niz Verbatimow - za tymi ostatnimi zawsze bedzie przemawiac firma, ale Plat 40x w ZADNYM razie nie zasluguja na miano pseudoplyt
Stary 24.08.2002, 10:34   #7
piothrix
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.08.2002
piothrix w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
popieram kolege z gory!!! platiniumy wcale nie ustepuja firmowym plytom z gornych polek!!!!
piothrix jest offline  
Stary 24.08.2002, 20:53   #8
ZiP
Wyjadacz

Przepraszam, tak mi się "samo" odruchowo wpisało - Platinumy wcale nie są złe. Według mnie Platinum są najlepszymi płytami, ALE z dolnej półki. Dla mnie jednak wszystkie produkty z dolnej półki są nie do zaakceptowania - ważne jest dla mnie, czy płytę bezbłędnie odczytam za kilka lat. Natomiast jeżeli nagrywam komuś obcemu, to co innego...
Stary 24.08.2002, 21:24   #9
ZiP
Wyjadacz

Cytat:
grzesinek napisa***322;(a)
Musisz mi wierzyć, że zmarnowałem kupę czasu, zanim okazało się, że coś jest jednak z pamięcią.
Jeżeli upierasz się, że to wina pamięci, to tak musi być. Upewnij się, że Twoja płyta główna (jaki model?) obsługuje poprawnie pamięci o taktowaniu 133 MHZ. Następnie sprawdź w BIOS'ie, czy pamięć ma poprawnie ustawione CL (Cache Latency - im mniej, tym szybciej, im więcej, tym stabilniej). CL powinno być oznaczone na module pamięci.
W BIOS'ach do niektórych płyt głównych powinieneś znaleźć dużo ustawień pamięci: Clock, Timing, CAS Latency, Bank Interleave, Trp, Tras, Trcd, Burst Lenght, Queue Depth, Command Rate - odpowiednie ich ustawienie MUSI przecież zapewnić poprawną pracę pamięci - kombinuj. Najczęściej winowajcą całego zamieszania jest po prostu przetaktowanie pamięci.
Stary 01.09.2002, 22:47   #10
grzesinek
Nowy na forum

Smile Nero a RAM

Okazało się, że miałem rzeczywiście uszkodzoną pamięć, której prosty test przeprowadziłem po wyłączeniu opcji szybkiego "testowania" w Biosie.
Jak widać Nero dobrze testuje "walnięte" pamięci.
Pozdrawiam - Grześ.
grzesinek jest offline  
Stary 02.09.2002, 02:04   #11
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)

Następnie sprawdź w BIOS'ie, czy pamięć ma poprawnie ustawione CL (Cache Latency - im mniej, tym szybciej, im więcej, tym stabilniej).
Khe khe... Nie, żebym się czepiał, ale CL to CAS Latency, a CAS = Column Address Select i z Cache Latency dla procesorów nie ma nic wspólnego.
Marius_The_Mad jest offline  
Stary 02.09.2002, 09:16   #12
ZiP
Wyjadacz

Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)

Khe khe... Nie, żebym się czepiał, ale CL to CAS Latency, a CAS = Column Address Select i z Cache Latency dla procesorów nie ma nic wspólnego.
Chyba trochę mi się to pogwatawało, sprawę skomplikowało jeszcze przeczytanie artykułu na ten temat w THG oraz w Chipie. Mam nadzieję, że dobrze to opisałem, bo pisałem o opóźnieniu pamięci, a nie o cache procesorów. Zresztą zaraz poszukam w słowniku CDRinfo.pl, wiem.onet.pl albo jeszcze w innym miejscu.

Ostatnio zmieniany przez ZiP : 02.09.2002 o godz. 09:19
ZiP jest offline  
Stary 03.09.2002, 02:52   #13
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Opis jest w porządku
Marius_The_Mad jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: