![]() |
Jeśli takie rzeczy dzieją się u Ciebie, to weź nagrywarkę i przetestuj nagrywanie płyt u kolegi. Przyczyną takie stanu rzeczy może być za słaby zasilacz (nie sugerować się tym, że na nim pisze 300W lub 400W bo jeśli to jest zasilacz jakiś standardowy z niskiej półki cenowej, to się on często nie wyrabia z "dawaniem" odpowiedniego i stabilnego napięcia), mogą w grę również wchodzić uszkodzone pamięci.
|
Juz nie moge, nagrywam x24, x32, x40 i za kazdym razem bugi, zabralem te plyty do kumpla z LGkiem i u niego nagrywa ok :(
|
Witam!
teraz Ty gadasz jak konsultant z infolinii... pomysl logicznie jak plyta mogla Ci popsuc naped... a co do Verbatimow... widze, ze malo jeszcze wiesz o nagrywaniu... a z reszta wiecej Ci juz nie pomoge, bo skoro wiesz lepiej to sam sobie pomagaj! powodzenia |
Cytat:
uzywam najnowszego nero mam najnowszy bios, prawda jest taka ze moja nagrywarka od kad nagrala raz HAWKA nie jest w stanie wypalic poprawnie platinuma, a co do tego ze Verbatimy to plyty z gornej polki to chyba tylko ze wzgledu na cene ;) |
Witam!
widac czesc byla robina w dzien, a czesc w nocy :) no niestety ale tak sie zdarza jesli sie uzywa plytek z dolnek polki... ja mysle, ze najwazniejsze w Twoim przypadku jest: 1. uzywanie najnowszej wersji Nero (5.x lub 6.x) zeby poprawnie "widziala" zarowno naped jak i nosniki 2. uzywanie dobrych nosnikow (najlepiej Verbatimy) |
ta sama partia z tego samego "bolca"....
|
Nie wiem czy wiesz, ale jak kupiłeś inną partię płyt tej samej marki to nie oznacza, że to są te same płyty. Pod nazwą widoczną na płycie kryją się różni producenci.
|
ale chodzi o to ze te cholerne HAWKI cos przestawily, czy to mozliwe ? bo jak wytlumaczyc ze 60 plyt nagralo sie na 52x a teraz nie mozna praktycznie wypalic platinuma na tej nagrywarce
|
I dobrze że obniża prędkośc do 40x dla Hawk. Te nowe płyty nie są takie dobre jak poprzednie. A co do Platinum, to przy 24x nie powinno być problemów. Jakby prędkośc była poniżej 16x to się mogę zgodzić, ale tak... Pamiętajmy jeszcze, że "nowe" płyty lepiej wychodzą z szybkimi prędkościami nagrywania niż w niskich, gdzie ilośc błędów jest mniejsza, niz dla wysokich prękości nagrywania (oczywiście nie na maksa).
|
Coz, zauwazylem jeszcze jedno, nagrywalem platinumy 52 bez problemow przez kilka miesiecy (jakies 60 plyt, bez bledow), nagle wsadzilem HAWKA, nero pokazal ze maks 40X moze wypalic te plyte, hawki nagrywaja sie ok przy 40x bez bledow, ale platinumy od tego moemntu juz nawet przy 24x sa do wywalenia :(
|
Witam!
ale czemu Ty z uporem maniaka pchasz sie w takie lajno? kup sobie Verbatimy i nie kombinuj! |
na TDK mialem co 2 do wywalenia, a co sodzicie o plytkach BENQ, wiem ze wirma nie znamienita ale slyszalem ze dobre
|
Witam!
a po co Ci plytki 52x? Ty nagrywasz z taka predkoscia? bez sensu zupelnie... zyskujesz 20 sekund ale oprocz sekund zyskujesz rowniez bledy... nagrywaj raczej na Verbatimach, TDK lub na czyms z tej polki... i predkosc. hmmm no powiedzmy 32-40x |
a jakie plytki polecacie do 52x ? i o co chodzi z "ForceASPI" ?
|
Zmniejsz prędkość nagrywania. Nawet do x24 (x16?). Ostatnio płyty są tak CHU..we, że nawet na liteonie nie nagrasz ich dobrze. Sterowniki nie pomogą, kiedy nośnik jest do du.y. Może coś da nowszy bios. Nie sądzę, ale warto spróbować (przy starszych wersjach firmware'u liteony miały jakiś problem z overburningiem). Przykro mi. Poczytaj wątek o nośnikach. Na wymienionych przez ciebie markach, nawet przy x24 w pobliżu końca płyty pojawiają się żółte kwadraciki na scandisku, więc nie oczekuj cudów przy x40, bo się nie doczekasz... Przykro mi. Pozdrawiam!
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:51. |