![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Niektore tradycyjne CD playery nie widza palonych CDDA
Witajcie,
Oprocz Pioneera CD audio playera (ktory nie sprawia zadnych klopotow) posiadam eksponat odtwarzacza DIORA (audio solution PHILIPS'a - rewelacyjna korekcja bledow SAA7310). Mam w kolekcji wlasne CD-R DA, ktorych DIORA nie widzi. Ciekawostka polega na tym, ze przyczyna zachowania nie jest kiepska jakosc nosnika ani prostsze (starsze) metody sciezkowania itp... dlaczego ![]() Dlatego ze plyta z danymi ISO wyspawana na tym samym sprzecie z dowolna predkoscia (up to x32), na tym samym nosniku, jest bezblednie rozpoznana jako plyta "SPECJALNA" z jednym track'iem. Wydaje sie, ze niektore sprzety (m.in. DIORA) ale i nowsze miewaja klopoty ze znalezieniem TOC w CD-R DA i to palonym w DAO. Czasami odtwarzacz widzi plyty "deep blue" TDK, VERBATIM spawane na moim eksponacie muzealnym - PINNACLE RCD-1000 rocznik 95. Do palenia audio uzywalem dotychczas: Easy CD PRO (jedyny program palacy DAO z PINNACLEM) Od kiedy posiadam LG x32 uzylem: CloneCD, Nero 5.5.7.x, WinonCD3.8, Easy CD Creator 5.1. Tak sobie mysle, moze TOC jest palony troche dalej niz DIORA tego oczekuje ![]() W koncu znane sa problemy z dokladnym pozycjonowaniem lasera w spawarce... Przepraszam za dlugiego posta, ale chcialem byc mozliwie precyzyjny, a cos jest na rzeczy. Pozdro, TRUST_NO_ONE
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
hmmm wjesli chodzi o TOC raczej nie jest inaczej palony ..powiedziałbym ze nawet wolniej ...lead in w ktorej leży TOC jest palony na początku a jesli nagrywarka x32 nie nagrywa od razu x32 wiec raczej lead in palony jest wolniej ..ja bym to zwalił na kolor nośnika mam podobny model diory CD502 a wiec tez juz zabytek i czyta ładnie jak na razie nie spotkałem sie z płytką której by nie przeczytała ..ale i tak audio nie odwarzyłbym sie wypalić x32 ...
![]() pozdro 6 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
x32 pale tylko dane. DA rzezbie x8 - wolniej sie nie da
![]() Do wspomnianych testow uzywalem tylko tego samego typu nosnika - dymilem pary "deep blue" DA - ISO; silver DA -ISO TRUST_NO_ONE
#4 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
a sprawdzales jak zachowuje sie z plytami wypalonymi w TAO
moze sobie lepiej poradzi
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
OK, oto wyniki moich eksperymentow w formacie:
TOOL - METHOD - DIORA READ RESULT 1. EAC - DAO - FAIL 2. CloneCD - DAO - FAIL 3. CloneCD - SAO - SUCCESS (powiedzmy... czasem nie chwyta plyty) 4. Nero 5.5.7.2 - TAO - SUCCESS* 5. Easy CD Creator 5.1 - SAO (dane) - SUCCESS * - TAO z Nero i 0 sekundowymi przerwami miedzy utworami (przed pierwszym NALEZY zostawic 2 sek. przerwy) to porazka (CDDA i TAO to pomylka), ponoc moj LG supportuje TAO z regulacja dlugosci przerw... ale to nie jest tematem postu. Testy wykonalem na LG 8320B - nosnik nieistotny patrz pierwszy post. Cos mi tu smierdzi brakiem pewnych danych w TOC'u po wydymieniu DAO. Czekac na poprawienie sterownikow do tego modelu i upgradowac softy? A moze pisac do gostkow z LG, zeby zajeli sie naprawka fimware'u (mam 1.01). aspi32 - Adaptec v4.60 system NT4.0 Acha, pewien "radio-jamnik" czytajacy mp3 i CD-RW tez nie "zobaczyl" plyt CDDA (DAO)!!! TRUST_NO_ONE
|
|