Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.12.2003, 21:34   #1
ampel
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.11.2002
ampel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sacd

Witam po dluzszej przerwie znowu potrzebuje pomocy
czy wie ktos jak mozna skopiowac plyte SACD
Jak to sie je czy mozna z tego zrobic mp3 itd prosze o jakakolwiek pomoc lub gdzie moge ja znalezc

pozdrawiam Andrzej
ampel jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.12.2003, 21:46   #2
tower
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 09.05.2003
tower w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
o ile pamietam sacd zawiera scierzke zwykłą audio wiec powinna sie nagrać jako kopia ale wtedy tylko już pcm 44.1kHz bo nie slyszalem o cdromach potrafiócych odczytać scierzke sacd
tower jest offline  
Stary 10.12.2003, 21:59   #3
ampel
Stały bywalec ;)

Dzieki
A slyszales zeby mozna bylo nagrywarka DVD to jakos potraktowac ?
ampel jest offline  
Stary 10.12.2003, 22:52   #4
tower
Wyjadacz ;)

tylko dobre odtwarzacze stacjonarne czytają sacd

zwykle dvd rom tego nie bierze tak mi sie zdaje ale do cdda powinno pójść
tower jest offline  
Stary 11.12.2003, 01:20   #5
privaten
Bywalec

Data rejestracji: 08.07.2003
privaten w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Troszke inaczej. Musisz zripować a nastepnie przekonwertowac do postaci DTS 5.1 W necie znajdziesz soft. Potem palisz to na zwykła CD i odtwarzasz przez wyjscie cyfrowe do amplitunera i zestaw głośników KD.
PS- z tego co widziałem to w necie jest 1 (słownie jedna) tak zrobiona płyta jazzowa wraz z opisem sprzętu na którym została zrobiona. To raczej powazna sprawa.
privaten jest offline  
Stary 11.12.2003, 09:16   #6
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Poczytajcie sobie tu http://www.republika.pl/audioton/dvd-audio.html i tu http://www.horn.pl/klub.php?page_id=96 - powinniście stwierdzić, że w tym temacie raczej nie za wiele da się zrobić.
paput2000 jest offline  
Stary 11.12.2003, 20:34   #7
tower
Wyjadacz ;)

czyli jezeli masz plyte hybrydową to pójdzie na cdrpmie a jezeli nie to niestety.jakośc kopij oczywyscie cd a nie sacd

dvd-audio to nie to samo co sacd privaten
sacd wykorzystuje praktucznie bezpośrednią modulacje a dvd to inna bajka
tower jest offline  
Stary 13.12.2003, 21:21   #8
ampel
Stały bywalec ;)

Witam
Jak zwykle , zawsze mam szczescie na fachowe porady ,dzieki panowie jestescie nie ocenieni ,
mam SACD i plyt jest, mowia ze okolo 4000 tylko to sa cale plyty a nie wszystko sie da ciagle sluchac a no i pokombinowal bym sobie troche .
A co to sa te plyty hybrydowe bo na moich tez tak pisze ale co to jest za rodzaj plyt DVD czy CDR iczym to sie pali DVD+ czx - ? I jeszcze jedno DVD Audio moge tez odtwarzac da sie to predzej jakos samemu zrobic

pozdrowionka
Ampel
ampel jest offline  
Stary 14.12.2003, 21:54   #9
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez ampel
Witam
Jak zwykle , zawsze mam szczescie na fachowe porady ,dzieki panowie jestescie nie ocenieni ,
mam SACD i plyt jest, mowia ze okolo 4000 tylko to sa cale plyty a nie wszystko sie da ciagle sluchac a no i pokombinowal bym sobie troche .
A co to sa te plyty hybrydowe bo na moich tez tak pisze ale co to jest za rodzaj plyt DVD czy CDR iczym to sie pali DVD+ czx - ? I jeszcze jedno DVD Audio moge tez odtwarzac da sie to predzej jakos samemu zrobic

pozdrowionka
Ampel
Płyty hybrydowe są to płyty dwuwarstwowe, na jednej warstwie znajduje się nagranie w formacie SACD, a na drugiej warstwie nagranie w zwykłym formacie CD-DA (CD-Audio) i zdaje się że tą warstwę można otworzyć w zwykłym odtwarzaczu CD.
Co do DVD Audio, to nie wiem, ale jak da się zripować płytkę DVD Video, to pewnie da się i Audio - zdeje się, że VirtualDub to potrafi
paput2000 jest offline  
Stary 15.12.2003, 14:11   #10
ampel
Stały bywalec ;)

Serdeczne dzieki !
troche sie juz nauczylem po przeczytaniu lektury(zalonczone linki)
To teraz w zasadzie zeby posluchac muzyki w swoim smaku czy upodobaniu nalezy zamowic taka plyte u producenta nie to jest juz koniec swiata no trudno terzeba sie z tym oswoic .
Ale z tym Audio DVD to jeszcze zobacze o ile to nie bedzie znowu jakas enigma.

pozdrowka Ampel
ampel jest offline  
Stary 27.02.2004, 10:40   #11
observer
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.02.2004
observer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam ten sam problem, Chodzi tutaj o kopiowanie płyty SACD do formatu SACD. Po przeczytaniu postów mam zatem zrozumieć, że praktycznie nie można tego wykonać?
Logiczne jest, że po włożeniu płyty SACD do kompa, odczytuje wyłącznie pliki CD-DA (CD Audio). Zastanawiam się, czy nie dałaby rady tutaj nagrywarka DVD z zapiosem dwuwarstwowym, ale cholerstwa chyba nie ma jeszcze w sprzedaży...
Co prawda privaten TWiERDZI INACZEJ,
CYT:"Troszke inaczej. Musisz zripować a nastepnie przekonwertowac do postaci DTS 5.1 W necie znajdziesz soft. Potem palisz to na zwykła CD i odtwarzasz przez wyjscie cyfrowe do amplitunera i zestaw głośników KD.
PS- z tego co widziałem to w necie jest 1 (słownie jedna) tak zrobiona płyta jazzowa wraz z opisem sprzętu na którym została zrobiona. To raczej powazna sprawa."
no ale jak zripować taką plytę, skoro CD w kompie to zwykłe CD!!!!! Trochę nielogiczne
Jeśli zatem jest ktoś, kto będzie chciał wymienić uwagi na ten temat, lub służy poradą, to zapraszam do dyskusji
observer jest offline  
Stary 29.02.2004, 22:24   #12
privaten
Bywalec

Data rejestracji: 08.07.2003
privaten w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jeśli chodzi o ilosc dostepnych plyt w necie to przeciez nie o to chodzi, by kazda plyte SACD zamieniac na DTS i tak piratowac. Nie chodzi wogole o piractwo w tym wszystkim, tylko o mozliwosci techniczne i jakosc poszczegolnych wersji nagrania. Jesli kupisz plyte np. DVDAudio to dostepne masz rowniez sciezki DTS czy klasyczne stereo PCM. Ostatnio dostajesz juz DTS 24/96, a za jakis czas bedziemy mieli DTS24/192, co pozwoli na swobodny wybor gestego formatu, a osoby ktore uzbieraja zestaw dobrych kolumn w ilosci wiekszej niz 2 beda mogly sluchac wersji przestrzennej odpowiedniej do posiadanego sprzetu. DTS ma na starcie te przewage ze jest przeznaczony do kolumn kina domowego, podczas gdy SACD wymaga specjalnych kolumn i specjalnego ich ustawienia, a DVDAudio jako format audiofilski ma koszmarnie wysokie wymagania co do jakosci kolumn glownych.
privaten jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: