Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.03.2003, 01:09   #1
paroos
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.03.2003
paroos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Salomon ?

Jestem ZDESPEROWANY, bo mam powazny problem i nie wiem do kogo sie zwrocic. W poniedzialek mam na Architekturze referat o CD-ROM-ach u jednego M. (Pan Szybka Śmierć). W zwiazku z tym mam dwa pilne pytania.

- wyczytalem ze sektor zawiera 98 ramek i ze jest wielkosci 2352 bajtow. Wychodzi wiec ze ramka ma 24 bajty, a tymczasem ramka nie dosc ze zawiera 24 bajty danych, to jeszcze kilka innych informacji (osiem bajtow do korekcji bledow, jeden sterowania + sygnal synchronizacji i bity laczace i scalajace - jak wynika z pewnej ksiazki...), no i w zaden sposob nie miesci mi sie to w sektorze (ktory tez zawiera jeszcze przeciez inne informacje --> synchro, adres sektora, tryb). Podobno na ramke w sumie przypada 588 bitow. Jak to mozliwe skoro sektor w Mode 1 przeznacza na dane 2048 bajtow (nawet ramki posiadajace tylko 24 bajty danych by sie nie zmiescily)? jak w rzeczywistosci wyglada ramka ?

- drugi moj problem to korekcja bledow. Nie wiem jak wyglada wzor Salomona, ani jak (chociaz w ogolach) przebiega korekcja Reeda-Salomona, a potrzebne mi wzor i pelen algorytm (najlepiej z przykladem).

Nie licze na gotowe rozwiazanie (chociaz byloby mile widziane), ale morze chociaz jakies materialy albo namiary. pleezzz!

Bo juz nie wiem do kogo sie zwrocic...
paroos jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: