![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Cos nie tak z CD-Rom NEC x52
Hej! Witam goraco...i mam takie pytanko na poczatek: mam cd-rom 52x
NEC CD-3002A, od pewnego czasu tenze cd-rom przestal mi czytac plytki cd-rw(bez wzg. na firme zadnej nie chce odczytywac). Po zakupie nowej plytki i jej wypaleniu, tez jej nie widzi, ale inne nagrywane cd, nawet na najgorszych nosnika odczytuje bez zadnego problemu, nawet te bardzo porysowane. Problem pojawia sie z plytkamk RW - wogole ich nie widzi, ale gdy 2 lata temu go kupilem to czytal bez zadnych zajakniec! Podejrzewam, ze jest to wina biosu, ale moge sie mylic, bo po tak dlugim okresie czasu uzytkowania moglo nastapic jego [cd-rom-u] zuzycie. Jak ktos ma, lub mial taki problem to prosze o napisanie, i podanie ewentualnego rozwiazania...dodam ze plytki czyszczace niepomogly, przeczyscilem go rowniez "recznie" - bez rezultatu.
"The Good Father""Nic sie nie dzieje przez przypadek" ![]() ------------------------------------------------------------------- AMD Duron 1200|386DDR(PC2100)|ECS K7S5A|SEAGATE 40GB|NEC 52x CD-3002A|LG GCC-4480BCombo| |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wyglada to na pad lasera. Laser w nim jest juz za slaby na odczyt cdrw. Skoro piszesz ze czyszczenia nie pomogly to chyba nic nie pomoze.
Kiedys ktos pisal, ze jest mozliwosc podkrecenia mocy lasera recznie, o ile znajdziesz gdzies tam w poblizu srubke/pokretlo, mozesz sie delikatnie pobawic ale wielkich nadziei sobie nie rob. Raczej popatrz za nowym napedem, moze juz lepiej dvd, bo teraz to taniocha. |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Tez nad tym myslalem, ale jeszcze narazie na dobrego dvd mnie nie stac. Chodzi mi tu glownie o firmowy sprzecik, a przydala by sie tez dobra korekcja bledow....Sproboje tez sie pobawic z pokretelkiem..jak sugerujesz..THX
![]()
"The Good Father""Nic sie nie dzieje przez przypadek" ![]() ------------------------------------------------------------------- AMD Duron 1200|386DDR(PC2100)|ECS K7S5A|SEAGATE 40GB|NEC 52x CD-3002A|LG GCC-4480BCombo| |
![]() |
![]() |
|
|