Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.12.2002, 15:43   #1
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Data rejestracji: 06.09.2002
misz_masz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pytanie o DMA i nie tylko...

Mam 2 nagrywarki LGX16 oraz TEAC CDw540E i takie pytanie.Z tego co wiem to Teac pracuje w trybie UDMA2 czy to znaczy,że może pracować w UDMA? Bo jeśli włączę Teacowi DMA to wywala mi wszystkie nagrywane płyty a LG tego nie robi. Jeśli zaś wyłączę DMA w TEAC wszystko jest OK i płytki nagrywają się ładnie. Czy dobrze rozumuję że tutaj jest konflikt właśnie trybów DMA i DMA2, czy mozna to jakos obejść?
I jeszcze jedno pytanko, jak instaluję ASPI od AHEAD do NERO to czy powinienem a może muszę instalowac ASPI ADAPTECA? Jaka jest funkcjonalność dajmy na to Clony XXL we wsółpracy z ASPII pod Nero?
Proszę o sugestie i poważne odpowiedzi.
misz_masz jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.12.2002, 15:52   #2
Macio.Men
The Division Bell

Data rejestracji: 15.07.2002
Macio.Men zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hmmm, nie wiem czy Ci to coś wyjaśni, ale...

jeżeli są na jednej taśmie to wszystkie urządzenia na tej taśmie będą chodzić szybkością najwolniejszego, czyli TEAC będzie chodził najwyżej na Multi World DMA, które ma LG 16x.

Jeżeli się mylę - komentować komentować

Kazimieła mówi: Ten temat śmiełdzi!
Macio.Men jest offline  
Stary 02.12.2002, 16:11   #3
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Cytat:
macio.men napisa***322;(a)
hmmm, nie wiem czy Ci to coś wyjaśni, ale...

jeżeli są na jednej taśmie to wszystkie urządzenia na tej taśmie będą chodzić szybkością najwolniejszego, czyli TEAC będzie chodził najwyżej na Multi World DMA, które ma LG 16x.

Jeżeli się mylę - komentować komentować

Tak obydwa napędy sa na jednej taśmie i liczę się z tą możliwoscia,
że będą pracować z prędkością wolniejszego lecz ja nie mogę Teacowi
zaznaczyć DMA bo... o tym pisałem wyżej. Dlaczego tak się dzieje, czy mimo wszystko ten napęd (Teac) bedzie działał jako Multi World DMA? Bo DMA mam wymuszone przez VIA 4in1 bo biosik AMI nie ma możliwości włączenia tego trybu.
misz_masz jest offline  
Stary 02.12.2002, 19:23   #4
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
misz_masz napisa***322;(a)

Tak obydwa napędy sa na jednej taśmie i liczę się z tą możliwoscia,
że będą pracować z prędkością wolniejszego lecz ja nie mogę Teacowi
zaznaczyć DMA bo... o tym pisałem wyżej. Dlaczego tak się dzieje, czy mimo wszystko ten napęd (Teac) bedzie działał jako Multi World DMA? Bo DMA mam wymuszone przez VIA 4in1 bo biosik AMI nie ma możliwości włączenia tego trybu.
A nie doczytalem sie jakiego masz windowsa?
Widzisz... ja nie uzywalem CD-Romu LG 16x, ale wiem ze LG 40x i 52x maja problemy z DMA na niektorych plytach z VIA, szczegolnie pod win9x/ME... zawieszaja system w tym trybie... mozesz zrobic tak, dla Teaca zaznaczasz DMA, a dla LG nie... to takie prowizoryczne rozwiazanie, ale stabilne... co do jednej tasmy dla dwoch napedow to faktycznie transfer spada na korzysc tego z wolniejszym trybem ATA, ale jesli nie pracujesz w tym smamym czasie na LG to Teac bedzie wydajniejszy jako samodzielnie pracujace urzadzenie... staraj sie nie nagrywac "w locie", a nie bedzie problemow... SP VIA 4in1 aktualizuj zawsze

pozdrawiam
Ormianin jest offline  
Stary 02.12.2002, 20:06   #5
misz_masz
KiNgOfOcEaN

No tak faktycznie zapomniałem o systemie .....
Mam 98SE.Z tym,że tą prowizorkę niestety muszę zrobic na odwrót tzn.
LG ma DMA właczone a TEAC nie. Bo w kazdym innym wypadku to niestety
klapa z nagrywaniem aż do totalnego zawisu Windowsa.
A co z tymi Aspii, ktoś pomoże?
misz_masz jest offline  
Stary 03.12.2002, 08:59   #6
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
U mnie ASPI wgrane z NERO sprawiało pewne kłopoty, podobnie od Adapteca. Wybrałe forceASPI i problemy się skończyły. TAk było gdy miałe płytę na i440BX. Tak jest i teraz, gdy mam i815EP - tu od razu wgałem forceASPI.
Miłego dnia
Fantomas jest offline  
Stary 03.12.2002, 09:21   #7
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Temat jest "wieczny". Nie myl UDMA z DMA, są to dwie niezależne rzeczy. Jest olbrzymi post pt. Podstawy podpinania napędów... i tam jest mnóstwo odnośników do literatury fachowej. Ostatnio widziałem ciekawy artykuł (1 część) na www.tomshardware.pl.
Ale wracając do Twojego problemu: oba napędy winny mieć odhaczone DMA w mendżerze. Jeżeli to nie działa to znaczy, że coś jest nie tak. Może trzeba przeinstalować windę? Może sprawidzić ustwienia w BIOSie? 8)
esem jest offline  
Stary 04.12.2002, 21:11   #8
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Faktycznie Force Aspi sa niezwadone.Testowałem Adaptec Aspi i Aspi do Nero i wynik tych potyczek jest jeden i oczywisty Force gora. Najbardziej chyba wyczulony na Aspi jest CLONYXXL i jak cos jest nie tak to wiadomo natychmiast. Poza tym Nero bez wzgledu na wersje miał
problem ze znalezieniem napedow z Aspi Adapteca, zas po zainstalowaniu
Aspi do Nero za czorta nie mogłem zainstalowac Deamona (troche to dziwne).
Sorki za brak ogonkow w tekscie ale pisze spod IEOpery a tam trudno o polskie znaczki.
misz_masz jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: