Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.09.2004, 19:36   #1
Pracuś
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.08.2002
Pracuś w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Chyba mam problem.

Nagrywam już parę lat i nigdy z czymś takim się nie spotkałem.Jeżeli ktoś wie,lub domyśla się o co chodzi to bardzo proszę o jakąś wskazówkę.Od miesiąca na wszystkich moich komputerach występuje ten sam objaw.Płyta zostaje nagrana, Nero wyświetla komunikat że nagrywanie zostało pomyślnie zakończone i wydawało by się że wszystko jest OK gdyby nie jeden drobny szczegół.Jak chcę z tej nagranej płyty zgrać materiał na dysk twardy to w którymś momencie kopiowanie zostanie przerwane.Wyświetla się wtedy komunikat że plik został przeniesiony lub że urządzenie nie może przeczytać danych z CD-rom lub coś podobnego.Jednym słowem pomimo że Nero informuje że płyta została nagrana z powodzeniem to jednak materiał został źle nagrany.Jestem fanem filów więc z regoły mój materiał na płytę to:plik avi lub mpeg,plik tekstowy i jakiś player.Jak zacznę oglądać tak nagrany film to w miejscu gdzie jest plik uszkodzony player wyłączy się i po oglądaniu.Trzeba jeszcze raz odpalić playera i ustawić oglądanie filmu za miejscem uszkodzenia i dalej da się oglądać, chyba że dalej gdzieś jest znowu przerwa to czynność trzeba powtórzyć.Mam trzy nagrywarki z czego najstarsza ma około 4 miesięcy.Każda chodzi w innym komputerze.Na każdym mam zainstalowaną inną wersję Nero.Moje płyty to:Acer x52,,Verbatim x48,,Mint x52 i Esperanza x48.Na wszystkich jest ten sam objaw.Jeden z komputerów ma dostęp do internetu ale mam zainstalowany program antywirusowy i Firewalla.Jeżeli mam jakiegoś wirusa to musiał obejść moje zabezpieczenie.Robilem próby z prędkościami nagrywania i przy prędkości x16 nie zepsuła mi się ani jedna płyta, ale ta prędkość jest tragiczna biorąc pod uwagę fakt że i nagrywarki są szybkie i płyty są szybkie.Zdarza się że parę płytek po kolei wypali się dobrze i film z powodzeniem można z powrotem z krążka skopiować na dysk twardy ale nigdy nie wiem kiedy ponieważ Nero za każdym razem mówi że nagrywanie zostało zakończone z powodzeniem.Nie wiem co dalej o tym myśleć.Czy mogłem tak trafić że tyle różnych płyt CD-R kupiłem jakiś uszkodzonych?Kupywałem szpindle po 100 szt.Jest tego trochę.Jeżeli ktoś może mi coś podpowiedzieć to bardzo proszę.
Pracuś jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.09.2004, 19:40   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Zainstaluj sterowniki ForceASPI. Jeżeli instalowałeś jakies stery od kanałów IDE to je usuń. W przypadku płyty głównej opartej na czipsecie VIA zainstaluj Hyperiony.
SEBAW jest offline  
Stary 28.09.2004, 19:52   #3
Pracuś
Nowy na forum

Ten sam sprzęt miałem wcześniej i nie było tego problemu.Problem zaczął się niedawno.W jednakowym czasie zmieniałem jedą nagrywarkę i kupywałem te płyty cd-r.Myślę że to było miesiąc temu.No i zaczęło się.
Pracuś jest offline  
Stary 28.09.2004, 23:37   #4
javor
jav-or-not

Data rejestracji: 30.12.2003
javor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli to nowa nagrywarka, to ma zapewne wadę fabryczną - wal do serwisu, niech naprawiają lub dają nową (choć ciężko coś takiego udowodnić). Sam miałem taki sam objaw, po wymianie spawary problem zniknął.
Stary 29.09.2004, 00:14   #5
Pracuś
Nowy na forum

No tak, ale tak się dzieje na wszystkich moich komputerach i na różnych nagrywarkach
Pracuś jest offline  
Stary 02.10.2004, 09:34   #6
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a znacie to? ltr 52246s przerobiony z soniacza palil idealnie wszystko podawal z sukcesem wypalono ble ble ble i co się dzialo? wypluwal czyste nośniki dlaczego? ponieważ wywalilem eprom calutki tzn przez ltnflasha teraz piec dziala normalnie bo mialem dojście do soniacza identycznego i wsadzilem na nowo ten eprom i już niewypluwała czystych nosnikow więc pewnie masz wadliwy egzemplarz z uwalonym epromem bo bios a eprom w litkach to dwie różne rzeczy....
Stary 02.10.2004, 23:54   #7
Pracuś
Nowy na forum

Dwa dni temu postawiłem nowy system na jednym kompie.Chąc wyeliminować jakieć wirusy itd. zdejmowałem partycje z dysku i na nowo je zakładałem.Na jakieś 15 wypalonych płytek wywaliła się tylko jedna.Może była jakaś wadliwa bo patrząc na nośnik po nagraniu odznaczał się taki pierścień innego blasku niż pozostała część nagranego nośnika.Czasami widać taki pierścień jak na płytę nagramy np. 400mb choć płyta może pomieścić 700mb. W tym konkretnym przypadku gdzie żle nagrała mi się płyta choć plik nagrywany był wielkości całej płyty.Jak coś się dalej będzie waliło to oczywiście napiszę na forum.Na razie szykuję zmianę systemu na drugim kompie.
Pracuś jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: