![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 21.12.2002
![]() |
szkodz, że nikt nie udzielił mo odpowiedzi (czyżby nikt nie posiadał nagrywarki Yamaha crw-f1 ?)
Ostatnio zmieniany przez Waldek_2002 : 21.01.2003 o godz. 20:39 |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Hmm - szkoda ze nie wiem jakie jest pytanie ale domyslam sie ze o firmware chodzi wiec tak Opis wszystkich biosów do tej wypalarki : 1.0c Zmiany: dodano możliwość zapisu z prędkością x44 na nośnikach firm NANYA (x48), Daxon (x40) oraz Prodisc (x48) ulepszono jakość zapisu poprzez udoskonalenie systemu optymalnej kontroli mocy lasera usunięto problem z DiscT@2, który objawiał się pojawianiem błędu podczas próby wypalenia grafiki przy zewnętrznej krawędzi płyty usunięto przyczynę znikania ikonki napędu CRW-F1 w przypadku powtarzania wsuwania i wysuwania tacki napędu 1.0d Zmiany: Dodano możliwość ręcznego wyboru prędkości zapisu x24 i x32 (przy wyłączonym "Optimum Writespeed Control") ulepszono jakość zapisu płyt Ultra Speed CD-RW z prędkościami x16 i x24 1.0f ZMiany: dodano możliwość zmiany rotacji płyty audio pomiędzy 8700rpm i 4700rpm dodano możliwość zapisu x44 na następujących nośnikach: - CMC (48x) - Imation (48x) - MPO (48x, 52x) - Plasmon (52x) - Sky Media (52x) - Sony (48x) dodano obsługę zapisu dla nośnika CMC Ultra Speed CD-RW (24x) Link do oficjalnej strony z BIOSAMI Yamahy http://www.yamaha-service.de/downloa...rod=560&lang=e Nie wiem jakie pytanie było zadana stad taka odpowiedź po omacku
|
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
![]() |
pytałem o zmianę biosu w tej nagrywarce: czy ktos to już robił ? i czy warto ? (interesował mnie np ręczny wybór prędkości 24 i 32)
No i jak to sie ma do Gwarancji ? Dzięki za zainteresowanie Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Mozliwsc wyboru predkosci 24 i 32 wprowadza jush bios 1.0d oraz późniejsze bo zapewne sa one komatybilne wstecz tzn nastepny ma poprawki które wprowadzały poprzednicy. Chmm co do gwarancji - w sumie to oficjane BIOSY z oficjalnej strony wiec nie powoduja utraty gw ale jak sie cos spierniczy podczas upgradu to pewnie jest traktowane jako awaria z winy uzytkownika. Czy zmieniac Powiem Ci tak - jestem za tym zeby nie zmieniac BIOSÓW bez potrzeby mimo np tego ze wyszło jush 10 kolejnyc poprawionych. Robic upgrade TYLKO gdy np sprzet nie wykrywany jest np przez płyte główną bo ta ma za stary bios / np ja dopiero po 3 latach uzywania mojej płyty głównej zmieniłem w niej bios bo nie rozpoznawał dysków wiekszych niesh 65gb / Jesli chodzi o zmiane biosu w tej YAMASZE to wg mnie warto poniewaz poprawki które ten bios wprowadza przyczyniają sie do ulepszenia pracy uzadzenia. PAMIETAJ Ze ROBISZ TO NA WŁASNA ODP I JAK NIE JESTES PEWIEN ZE SOBIE PORADZISZ TO ZLEĆ TO KOMUS KTÓ SIE NA TYM ZNA EW IDZ DO JAKIEOS SERWISU KOMP NIECH ZROBIA TO DLA CIEBIE |
|
|
|
|
#5 |
|
Bywalec
![]() |
OK Dzięki
![]() jeszcze tego nie robiłem, ale ... (może ktoś to robił na tej nagrywarce i napisze mi jakies wskazowki)
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
To zadna filozofia - wiecej stresu nish działania Masz tutaj jeszcze artykuł http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/poczatkujacy-bios.php3 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Bywalec
![]() |
OK
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#8 |
|
Bywalec
![]() |
Bios wgrany (udało się
) Wszystko przebiega bardzo prosto Oczywiście należy pamiętać o: 1. wyłączeniu wcześniej DMA nagrywarki i ewentualnie podpiętego na jednym kablu CD-eka 2. zrestartować system 3. wgrać na HDD oprogramowanie (np. na pulpit) 4. uruchomić program (czekać aż pasek postepu dojdzie do końca - ^_^) Po wgraniu nowego biosu włączyć DMA napędów i restart komputera Gdyby się nie udało, można procedurę powtórzyć - tak piszą na stronie Yamaha. Pozdrawiam
![]() |
|
|