Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.07.2001, 15:47   #1
VeNoM
Gość

Proble z LG 12x

Mam lg 12/8/32 sorry ale nie pamietam dokladnie modelu nie chce mi wypalac razy 10 i 12 w winoncd wykrzacza sie od razu w nero dochodzi do ok 50% i bufor spadac 1% na sec dochodzi do zera i burnproces failed w wolniejszych predkosciach tzn do 8x wypala bez zarzutu. Ktos ma jakies pomysly?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.07.2001, 19:19   #2
Mickey
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 28.05.2001
Mickey zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Włącz DMA dla nagrywarki i dysku.
A tak na marginesie to zdefragmentuj dysk twardy
Sprawdź czy masz kompletną instalację Sterownika ASPI.
Podaj jeszcze jaki masz procesorek i ilość RAMu a jeśli możesz to jeszcze model płyty gównej }>
Mickey jest offline  
Stary 06.07.2001, 22:06   #3
Neo
Wasz Pan i wladca

Data rejestracji: 30.03.2002
Neo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kumpel tez ma t a negrywarke i od samego poczatku sa z nia problemy ;-) m.in. oproznianie bufora ale po włączeniu DMA pomoglo. zauważylem tez ze jezeli plyta jest porysowana to dzieje sie tak samo (ale to jest juz uzaleznione od napedu CD - po prostu slaba korekcja)
Neo jest offline  
Stary 09.07.2001, 12:01   #4
VeNoM
Gość

Skorzystalem z waszych rad + to co znalazlem na cdrinfo czyli wlaczylem domyslne taktowanie magistrali i dopisalem vcache w system.ini.Teraz moge wypalac 10x ale 12x dalej nie smiga Co do sprzetu to mam duron 600 128 ram i soltek sl-45 udma 100(jak dobrze pamietam). Jak ktos ma jeszcze jakies pomysly to dawac moze w koncu wyciagne 12x

Stary 09.07.2001, 22:59   #5
Callisto TM
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 02.11.2000
Callisto TM zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy stosujesz kable IDE - 80 zylowe? Jesli tak to w twoim systemie jest albo brak jakiegos sterownika IDE albo w czasie nagrywania grasz w Quake'a. ;-) Mam podobny zestaw, nagryware 16x i moge nagrywac x16 w locie z CD-ROM'u, a jednoczesnie otwierac okienka Windowsa. bufor nie spada mi ponizej 80%. Na kanale primary-master mam HDD, na primary-slave CD-ROM, na secondary-master DVD i na secondary-slave CD-RW, nigdy nie mialem problemu z transferem, wszystko na kablach 80 zylowych.

Pozdrawiam.
Stary 11.07.2001, 09:34   #6
c0rdat
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.05.2001
c0rdat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Callisto TM (09-07-2001 22:59):
Czy stosujesz kable IDE - 80 zylowe? Jesli tak to w twoim systemie jest albo brak jakiegos sterownika IDE albo w czasie nagrywania grasz w Quake'a. ;-)
Miałem podobny problem: Po wymianie CD-ROMu z Szajzunga na TEAC'a moja nagrywarka (TEAC W58E) przestała nagrywać x8 (buffer underrun).

Konfiguracja:
primary master: HDD
primary slave: nic
secondary master: NAGRYWAJKA
secondary slave: CD-ROM

Nadmieniam, że miałem aktywne DMA w nagrywajce i CD-ROMie (zresztą, jego dezaktywacja też nie pomagała - ciągle x4 MAX).
Zrobiłem tak:
1. Wywaliłem CD-ROMa z menadżera urządzeń
2. Wywaliłem z rejestrów wszystkie wpisy ze słowem "SAMSUNG" (przy definicjach dysków)
3. Zrestartowałem
4. Wykrył CD-ROMa od nowa
5. Od tej pory - też mogę stawać na głowie, i nie uwali mi płytki

Pozdro, 6.
c0rdat jest offline  
Stary 12.07.2001, 17:16   #7
VeNoM
Gość

Hmm dzieki za posty. W poprzednim poscie zapomnialem dodac ze sprawdzalem tylko na winoncd. Niedawno sciagnalem update do nero i wszystko chodzi spox bufor stale 98% . Dzieki za rady bo tak musial bym czekac na wypalenie plytki 2 min dluzej

Stary 13.07.2001, 16:12   #8
c0rdat
Wyjadacz ;)

Nic nie powiem, ale jak to się ma do toczącej się niedawno dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy (Nero nad WinOnCD) ?
Jeżeli kogoś sprowokowałem, to (nie)zamierzenie.

Pozdro.

P.S. Ja mam NERO
c0rdat jest offline  
Stary 13.07.2001, 19:44   #9
Mickey
Stały bywalec ;)

Cytat:
c0rdat (13-07-2001 16:12):
Nic nie powiem, ale jak to się ma do toczącej się niedawno dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy (Nero nad WinOnCD) ?
Jeżeli kogoś sprowokowałem, to (nie)zamierzenie.
Gościu ściągnął nową wersję NERO a czy spróbował ściągnąć drivery do LG
Wy to macie mentalność }> najlepiej format C: , a potem zainstaluj od nowa ale mi rady (śmiać się chce że ktoś naprawdę formatuje twardziela)

PS: Ja mam WinOnCD
A wy nie macie pewności że tak się działo od WinOnCD (gość napisał że włączył domyślne taktowanie magistrali czyżby OVERCLOCKING

Reasumując gościu sam nie wie dlaczego mu nie nagrywało bo zrobił 10 czynności naraz i tak naprawdę nie wie co pomogło

PS2: Nawet nie napisał co to ma za gra (jącą maszynkę)
Mickey jest offline  
Stary 13.07.2001, 19:49   #10
Mickey
Stały bywalec ;)

I panowie nie prowokujcie ludzi na forum

PS: Forum jest po to aby sobie wzajemnie pomagać a nie po to by się kłócić }> }> }>
Mickey jest offline  
Stary 16.07.2001, 12:12   #11
c0rdat
Wyjadacz ;)

Cytat:
Mickey (13-07-2001 19:44):
Wy to macie mentalność }> najlepiej format C: , a potem zainstaluj od nowa ale mi rady (śmiać się chce że ktoś naprawdę formatuje twardziela)
O przepraszam. Ja nie proponowałem mu formatowania dysku, jeżeli tak uważasz, to po prostu nie doczytałeś mojej pierwszej odpowiedzi do końca (ani do połowy). Sam unikam reinstalacji systemu jak ognia (szczęśliwie już kilka razy usało mi się go "podnieść" po poważnych "padach" kosztem paru minut (godzin) pracy).

Ad. 2. Nikogo nie chciałem prowokować, to był żart. Staram się pomagać, jak umiem.

Pozdro, Mickey.
c0rdat jest offline  
Stary 16.07.2001, 14:56   #12
VeNoM
Gość

Ja sure przeinstalowalem system 10 razy . A tak powaznie to nie moglem wypalac przez overclocking. Ale to nie zmienia faktu ze w nero moge wypalac 12x w w winonie nie

Stary 16.07.2001, 16:31   #13
Mickey
Stały bywalec ;)

c0rdat wiem że nie pisałeś nic o Format C: ale jak przeglądałem archivalne posty to gdzieś coś takiego widziałem.
A co do WinOnCD i Nero to i tak narazie nikt mnie nie przekona do używania Nero (może przy nowej nagrywarce jeżeli WinOn jej nie będzie obsługiwał }> )
Rozchodziło mi się tylko o to że ludzie zadają pytania a nawet konfiguracji kompa nie podają.

PS: Osobiście uważam że ta nagrywarka powinna bez problemów chodzić z WinOnCD 3.8 (ew po ServicePacku ale powinna
Mickey jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: