![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
Proble z LG 12x
Mam lg 12/8/32 sorry ale nie pamietam dokladnie modelu nie chce mi wypalac razy 10 i 12 w winoncd wykrzacza sie od razu w nero dochodzi do ok 50% i bufor spadac 1% na sec dochodzi do zera i burnproces failed w wolniejszych predkosciach tzn do 8x wypala bez zarzutu. Ktos ma jakies pomysly?
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.05.2001
![]() |
Włącz DMA dla nagrywarki i dysku.
A tak na marginesie to zdefragmentuj dysk twardy ![]() Sprawdź czy masz kompletną instalację Sterownika ASPI. Podaj jeszcze jaki masz procesorek i ilość RAMu a jeśli możesz to jeszcze model płyty gównej }> |
|
|
|
|
#3 |
|
Wasz Pan i wladca
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
Kumpel tez ma t a negrywarke i od samego poczatku sa z nia problemy ;-) m.in. oproznianie bufora ale po włączeniu DMA pomoglo. zauważylem tez ze jezeli plyta jest porysowana to dzieje sie tak samo (ale to jest juz uzaleznione od napedu CD - po prostu slaba korekcja)
|
|
|
#4 |
|
Gość
|
Skorzystalem z waszych rad + to co znalazlem na cdrinfo czyli wlaczylem domyslne taktowanie magistrali i dopisalem vcache w system.ini.Teraz moge wypalac 10x ale 12x dalej nie smiga
Co do sprzetu to mam duron 600 128 ram i soltek sl-45 udma 100(jak dobrze pamietam). Jak ktos ma jeszcze jakies pomysly to dawac moze w koncu wyciagne 12x
|
|
|
#5 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.11.2000
![]() |
Czy stosujesz kable IDE - 80 zylowe? Jesli tak to w twoim systemie jest albo brak jakiegos sterownika IDE albo w czasie nagrywania grasz w Quake'a. ;-) Mam podobny zestaw, nagryware 16x i moge nagrywac x16 w locie z CD-ROM'u, a jednoczesnie otwierac okienka Windowsa. bufor nie spada mi ponizej 80%. Na kanale primary-master mam HDD, na primary-slave CD-ROM, na secondary-master DVD i na secondary-slave CD-RW, nigdy nie mialem problemu z transferem, wszystko na kablach 80 zylowych.
Pozdrawiam.
|
|
#6 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2001
![]() |
Cytat:
na TEAC'a moja nagrywarka (TEAC W58E) przestała nagrywać x8 (buffer underrun). Konfiguracja: primary master: HDD primary slave: nic secondary master: NAGRYWAJKA secondary slave: CD-ROM Nadmieniam, że miałem aktywne DMA w nagrywajce i CD-ROMie (zresztą, jego dezaktywacja też nie pomagała - ciągle x4 MAX). Zrobiłem tak: 1. Wywaliłem CD-ROMa z menadżera urządzeń 2. Wywaliłem z rejestrów wszystkie wpisy ze słowem "SAMSUNG" (przy definicjach dysków) 3. Zrestartowałem 4. Wykrył CD-ROMa od nowa 5. Od tej pory - też mogę stawać na głowie, i nie uwali mi płytki ![]() Pozdro, 6. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Gość
|
Hmm dzieki za posty. W poprzednim poscie zapomnialem dodac ze sprawdzalem tylko na winoncd. Niedawno sciagnalem update do nero i wszystko chodzi spox bufor stale 98%
. Dzieki za rady bo tak musial bym czekac na wypalenie plytki 2 min dluzej
|
|
|
#8 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Nic nie powiem, ale jak to się ma do toczącej się niedawno dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy (Nero nad WinOnCD) ?
Jeżeli kogoś sprowokowałem, to (nie)zamierzenie. Pozdro. P.S. Ja mam NERO
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() Wy to macie mentalność }> najlepiej format C: , a potem zainstaluj od nowa ale mi rady (śmiać się chce że ktoś naprawdę formatuje twardziela) PS: Ja mam WinOnCD A wy nie macie pewności że tak się działo od WinOnCD (gość napisał że włączył domyślne taktowanie magistrali czyżby OVERCLOCKING ![]() Reasumując gościu sam nie wie dlaczego mu nie nagrywało bo zrobił 10 czynności naraz i tak naprawdę nie wie co pomogło PS2: Nawet nie napisał co to ma za gra (jącą maszynkę) |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
I panowie nie prowokujcie ludzi na forum
PS: Forum jest po to aby sobie wzajemnie pomagać a nie po to by się kłócić }> }> }> |
|
|
|
|
#11 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
Ad. 2. Nikogo nie chciałem prowokować, to był żart. Staram się pomagać, jak umiem. Pozdro, Mickey. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Gość
|
Ja sure przeinstalowalem system 10 razy
. A tak powaznie to nie moglem wypalac przez overclocking. Ale to nie zmienia faktu ze w nero moge wypalac 12x w w winonie nie
|
|
|
#13 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
c0rdat wiem że nie pisałeś nic o Format C: ale jak przeglądałem archivalne posty to gdzieś coś takiego widziałem.
A co do WinOnCD i Nero to i tak narazie nikt mnie nie przekona do używania Nero (może przy nowej nagrywarce jeżeli WinOn jej nie będzie obsługiwał }> ) Rozchodziło mi się tylko o to że ludzie zadają pytania a nawet konfiguracji kompa nie podają. PS: Osobiście uważam że ta nagrywarka powinna bez problemów chodzić z WinOnCD 3.8 (ew po ServicePacku ale powinna
|
|
|
![]() |
|
|