Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.06.2004, 16:13   #1
helios
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.06.2004
helios w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Teac CD-W516EB - problem z nagrywaniem

Moze ktos spotkal sie z problemem nagrywania plyt, ktore maja predkosc zapisu od 16x (np. nowe esperanza) na TEAC CD-W516EB (nagrywarka zapisuje max x16)
Nie ma problemu z wolniejszymi plytami
Pozdrawiam i Dzieki
helios jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.06.2004, 17:19   #2
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
To nie sa płyty RW ?
Piterniel jest offline  
Stary 02.06.2004, 08:33   #3
helios
Nowy na forum

zwykle CD-R 700MB x16 x32 x52
wydaje mi sie ze nagrywarka zle odczytuje informacje TOC o plytce
znalazlem jakis Bios ale cos mi sie zflashowac nie chce
teraz mam Bios 1.0H
helios jest offline  
Stary 02.06.2004, 10:26   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Te starsze nagrywarki miewaja klopoty z nowymi plytkami, zwlaszcza z tymi z indeksem 52x. Moze to i z powodu slabszego juz lasera, chyba najprosciej kupowac plytki ktore masz sprawdzone ze dzialaja, jest tego duzo na rynku wiec problemu nie ma. Nie wiem czy zmiana biosu cos da, mozesz sprobowac, biosy sa na cdrinfo (dzial sprzet) ale najpewniej ze strony teaca.
Stary 02.06.2004, 10:37   #5
helios
Nowy na forum

oki dzieki wielkie
lookne jeszcze na inne Biosy
ale pewnie latwiej bedzie zmienic nagrywarke
Pozdrawiam
Stary 02.06.2004, 11:15   #6
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
niestety niewszystkie nagrywarki wspolpracuja z kazda plyta - moze po prostu wystarczy sprobowac inne plyty (nie koniecznie drozsze, po prostu inne)
cos mi sie zdjae ze pomyliles TOC i ATIP
TOC jest na juz nagrywanej plycie - jesli chodzi Ci o dopalenie to normalne - plyta nagrywana w jednym programie moze ni byc wczytana przez inny
a na ATIP rada sa nowsze biosy - daja mozliwosc obslugi nowszych nosnikow
nimal jest offline  
Stary 05.06.2004, 21:07   #7
zp
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.06.2003
zp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Te starsze nagrywarki miewaja klopoty z nowymi plytkami, zwlaszcza z tymi z indeksem 52x. Moze to i z powodu slabszego juz lasera, chyba najprosciej kupowac plytki ktore masz sprawdzone ze dzialaja, jest tego duzo na rynku wiec problemu nie ma. Nie wiem czy zmiana biosu cos da, mozesz sprobowac, biosy sa na cdrinfo (dzial sprzet) ale najpewniej ze strony teaca.
Mam jeszcze takiego samego Teac'a CD-W516EB 1.0K, też już nie nagrywa na płytach CDR - chodzi tu o moc lasera potrzebną do zapisu, zmiana biosu nic Ci nie pomoże.

Z zapisem na CDRW (x4 x10) nie mam żadnych problemów.

Ostatnio jednak udało mi sie nagrać parę płytek etykietowanych jako "i.record" - pomarańczowy nadruk - do kupienia w Tesco. Sprawdziałem ATIP tych płyt - moc potrzebna do zapisu zapisu = 4 [mW].
zp jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: