![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 11.06.2002
![]() |
Ricoh mp7080a i problemy z inicjalizacja plyt
Ostatnio dosc czesto zdarza mi sie ze nagrywarka nie chce mi wykryc wlozonej plyty, dopiero po paru wsun/wysun tacke zaczyna nia krecic. Myslicie ze to sa juz jej ostatnie dni czy moze jest zabrudzona albo cos? Mam ja jakies 1,5 roku, nagrywam srednio 5-10 plyt tygodniowo. Jakies pol roku temu zrobilem upgrade biosu z wersji 1.0 do 1.3, czy to moze byc powodem?
Pozdrawiam , Grzesiek |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
tak sie dzieje z każda czy np.: z RW ? sprawdź tak...odpal wincommandera i winem spróbuj wykrywać czy jest płyta w środku..sądze że moze być brudna...a Twój system jest w miarę świeży ?
pozdro 6 |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.08.2001
![]() |
Yo. CZeku doslownie te same objawy tylko, że na DVD Szajsunga SD-608 qtury ciągną prawie 1,5 roku i finito. Biedaczek po wlozeniu plytą po prostu nią nie kręci, ale jak mu sie "pomoze" zakrecic tez ledwo zipie. Koles qtury posiada owe cudo sam nie wie co jest tego przyczyną. Szajsung?? Pozdr & NARA
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
Podobnie mialem z Ricoh'em 7120A. Wydaje mi sie ze to nie wina lasera, bo jak juz nagrywarka "zauwazyla" plytke to zarowno wypalala jak i odczytywala bez namniejszych problemow, czyli bardzo dobrze.
Kumpel podobnie ma z Teac'iem 8x4xilestam... Podjalem sie nawet proby przeczyszczenia za pomoca sprezonego powietrza, do tego, myśląc ze to wina mechanizmu, przeczyscilem go dokladnie i "posmarowalem" troszke smarem (zakupilem takowy na gieldzie elektronicznej). Nic nie pomoglo, ale na szczescie takze nie pogorszylo sie. sprzedalem ją... pozdr. Lookas |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.03.2002
![]() |
ja mam taka sama jazde z combo ricoha, mam ja rok ale wypalam troche wiecej niz srednio 5-10 plytek, jakis czas temu tez mi sie tak robilo ale po pewnym czasie przestalo, jak rozkrecilem nagryware to mozna zobaczyc ze mechanizm nie radzi sobie z bojnieciem plyty (nie wiem silnik czy cos tam juz jest dotarte) bo jesli sie plytke lekko popchnie palcem to chula, ogolnie to ricoh ma strasznie krotka zywotnosc
ktos chce kupic combo ? ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
combosy ricoha jako jedne z pierwszych na rynku nie były zbyt udanym produktem ...ale co do nagrywarek to śmiem dyskutować o ich trwałości...
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Bywalec
Data rejestracji: 11.06.2002
![]() |
Cytat:
systemu? mam winde2000, chodzi juz jakis rok, ale zaczyna sie powoli sypac wiec planuje reinstalke, w sumie tak sie zastanawiam i wydaje mi sie ze pod linuxem nie zdarza jej sie takie cos, sprawdze jeszcze w kazdym razie dzieki za odpowiedz |
|
![]() |
![]() |
|
|