![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.10.2004
![]() |
Sony na złom ??
Dostałem w spadku nagrywarkę Sony CRX175A1 i zaczął się problem-napęd nie odczytuje niektórych moich płyt,niektóre rozpędza przez kilka minut i odczytuje (albo i nie) a niektóre czyta bez żadnych problemów(pozostałe napędy-LG GCR-8520B i LG GCE-8400B czytają wszystko bez zająknięcia).Wyczyściłem soczewkę lasera,wgrałem najnowsze dostępne firmware (5YS3) lecz nic to nie dało.Da się coś jeszcze z tym zrobić czy wywalić grata na śmietnik? Żalu wielkiego nie będzie...
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zaginiony pielgrzym
Data rejestracji: 17.05.2002
![]() |
Jeżeli ci nie zależy na nagrywarce to możesz pokręcić potencjometrem jest gdzieś koło głowicy z lasarem, delikatnie nim pokręcisz (nawet 1/4 obrotu to za dużo) to możesz regulować moc lasera.
|
![]() |
![]() |
#3 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
żeby być pewny ...trzeba przeczyścić cały układ lasera który składa sie z diody lasera, stałej soczewki, lustro, i ruchomej soczewki.
więcej o czyszczeniu... http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...86&postcount=2
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 19.11.2004 o godz. 15:45 |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.10.2004
![]() |
Huraa!! Działa...rozebrałem grata na czynniki pierwsze,wszystko co tylko sie dało wyczyściłem (Mr Muscle-m...bo nic innego nie miałem) potem nasmarowałem wazeliną techniczną co tylko sie dało (bez układu optycznego oczywiście...) i skręciłem z powrotem.a że mam wiecej szczęścia jak rozumu i dobry Bóg sprzyja idiotom i pijakom nagrywarka chodzi jak nowa...
|
![]() |
![]() |
|
|