Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Spadający bufor (https://forum.cdrinfo.pl/f2/spadajacy-bufor-47021/)

downloads 25.01.2005 17:39

DMA włączone dla wszystkiego czemu się da, a dla HDD to obowiazkowo.
Sorry ale nie do końca rozumiem: "master slave": masz do wyboru Primary Master (HDD na ogół ;)) Primary Slave, Secondary Master i Secondary Slave.

Najpierw spradz ten dysk bo to dziwne.

No i jak napisał imola- jezeli możesz to trzymaj HDD i nagrywarkę na osobnych taśmach.

snowman82 25.01.2005 17:34

jeszcze jedno pytanie-czy DMA na dysku ma byc wlaczone czy wylaczone ?? bo na nagrywarce mam wlaczone a na cd-romi wylaczone

snowman82 25.01.2005 16:46

Cytat:

Napisany przez imola
A jak masz podłączoną nagrywarkę? Na osobnym kanale IDE, czy razem z dyskiem ? Musi być osobno. Sprawdź taśmy, może źle dociśnięte itp. Jaki to sytem? Jak XP, to moźe to systemowe nagrywanie bruździ. Jaki programem nagrywasz, jak nero to ściagnij ostatni update.

nagrywarka jest podlaczona bezposrednio do plyty ma master slave. jest to windows xp a nagrywam BurnAtOnce-i do jakiegos czasu bylo dobrze-dzisiaj sprawdzalem nagrywanie i okazalo sie ze bufor spada-nie wiem co i jak-moze cos z dyskiem ??

imola 25.01.2005 16:16

Cytat:

Napisany przez snowman82
wlasnie przed chwila zainstalowalem via 4 in 1 i przy przegrywaniu z plytki na plytke jest spoko ale jak nagrywam cos z dysku to bufor spada dalej ehh

A jak masz podłączoną nagrywarkę? Na osobnym kanale IDE, czy razem z dyskiem ? Musi być osobno. Sprawdź taśmy, może źle dociśnięte itp. Jaki to sytem? Jak XP, to moźe to systemowe nagrywanie bruździ. Jaki programem nagrywasz, jak nero to ściagnij ostatni update.

snowman82 25.01.2005 12:14

Cytat:

Napisany przez Loczek
Instalowales moze sterowniki do plyty glownej ???

wlasnie przed chwila zainstalowalem via 4 in 1 i przy przegrywaniu z plytki na plytke jest spoko ale jak nagrywam cos z dysku to bufor spada dalej ehh

Loczek 25.01.2005 11:56

Instalowales moze sterowniki do plyty glownej ???

snowman82 25.01.2005 11:09

sprawdzilem czy DMA dla nagrywarki jest wlaczone i jest-aspi tez zainstalowalem ale niestety nie pomoglo nic :( na symulacji zapisu przy ok 18% bufor spadl do zera i na takim poziomie sie utrzymuje caly czas-czy ktos ma jeszcze jakis pomysl co mozna z tym fantem zrobic ??

Moja nagrywarka to Lite-On SOHR 5238S

Remix 25.01.2005 02:56

Witam!

a DMA masz wlaczone? a ASPI zainstalowane?

snowman82 25.01.2005 02:36

heh ale ja mam 512 DDR wiec powinno wymiatac a tak nie jest :(

downloads 25.01.2005 02:06

Teoretycznie moze sie tak stać jesli masz bardzo mało RAMu i nagrywasz bardzo szybko. Wtedy masz za mały bufor w RAM i komp nie nadąża dopełniać bufora nagrywarki.

Tylko, że jest Buffor Underrun Protection i to powinno zmniejszać prędkość i czekać na dopełnienie bufora.

snowman82 25.01.2005 01:59

Spadający bufor

mam nagrywarke lite-on 52,32,52 i od kilku dni mam problem ktory polega na tym ze jak zaczynam nagrywac to szybko spada mi bufor nagrywania do 0 i jest kapka-czy ktos wie co z tym mozna zrobic ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:04.