Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.02.2002, 17:04   #1
Chudy
Gość

Problem z płytami Audio

Witam
Mam taki problem: mój nowy odtwarzacz CD (Marantz 6000OSE) ma problemy z czytaniem płyt nagranych nagrywarką komputerową, zdarza się że wywala błąd w momencie przełączenia na dany utwór. Dzwoniłem do serwisu i tam powiedzieli że jest to wina nagrywarki komputerowej która nie jest w pełni kompatybilna z odtwarzaczem. Pełną kompatybilność zapewnia tylko nagrywarka stacjonarna.
Co sądzicie na ten temat, jak temu zaradzić?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.02.2002, 07:48   #2
krzpac
RTS Widzew Łódź

Data rejestracji: 07.07.2000
krzpac niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja pierwszy raz słysze o takim problemie, ja uwazam ze to wina sprzetu a nie nagrywarki, ale nie wiem co Ci poradzic...
Stary 13.02.2002, 08:09   #3
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nieźle sobie pogrywają z tobą w serwisie, nie ma różnicy w nagrywaniu nagrywarką komputerową a stacjonarną (poza ceną i oprogramowaniem), nie daj się ćwokom z serwisu.
Spróbuj nagrać na płycie Audio only (TDK, Philips)
Stary 13.02.2002, 19:41   #4
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Powiem od siebie, że niektóre wieże rzeczywiście nie chcą czytać takich płytek. Nie wiadomo dlaczego (przynajmniej ja nie wiem). Ale podobno nie ma problemów z odczytem na płytkach Princo. Sam tego nie doświadczyłem (bo u mnie nie ma problemów), ale możesz spróbować :-)

/ Konfucjusz /
artoor jest offline  
Stary 13.02.2002, 20:52   #5
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ten temat byl obszernie omowiony juz wczesniej - pare dni wczesniej chodzi o moc lasera podczas wypalania po dokladniejszej lekturze postow dowiedzialbys/dowiedzielibyscie sie ze optymalna predkoscia do nagrywania jest 8x bo wtedy ani za mocno ani za lekko nie wypala dziur w plytce to z wczesniejszych postow
a ode mnie to po pierwsze rada kolegi Zetoxa jest sluszna bo jesli twoj odtwarzacz jest zbyt czuly na cdr to plytki specialnie do audio sa pewnym rozwiazaniem aczkolwiek ja nagrywam audio na zwyklych verbatimach metal azo z predkoscia x4 heehehe bo wiecej mi nagrywarka nie wydoli hehehe i nie mialem do tej pory zadnego problemu z odczytaniem takich plytech ani an wiezach ani na przenosnych odtwarzaczach a nawet w samochodowym poszlo bez oporow

podsumowujac ta przydluga odpowiedz sprobuj x4 na jakichkolwiek plytkach ale nie na cdrw jesli nie da rady to wtedy patrz rada Zetoxa'y lecz wiaze sie to z wiekszymi kosztami plytek

wybaczcie ten ciag znakow wyzej ale musialem sie gdzies wyzyc

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 13.02.2002, 21:19   #6
Chudy
Gość

Nagrałem płytkę z prędkością 2x, narazie działa. Jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia CD łyka bez mydełka płytki CDRW i nie robi problemów.
Co do płyt Cd-Audio to słyszałem że niczym się nie różnią od zwykłych płytek CDr prócz dodatkowego haraczu.
Dzięki za odpowiedzi.

Stary 14.02.2002, 09:10   #7
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
taki blad moze wystapic rowniez, jesli plyta nagrywana byla w trybie TAO. Mialem taki durnowaty program pare lat temu, ktory tylko dawal mozliwosc nagrywania w modzie TAo, a efekt byl nastepujacy; plyta odtwarzala sie od 1 do ostaniej sciezki, ale gdy chcialo sie przezucic sciazki odtwarzacz glupial
bgn jest offline  
Stary 16.02.2002, 12:02   #8
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moja Yamaha CDX-596 czyta wszystko co wygląda jak płyta. Włącznie z CD-RW, HS CD-RW, oraz nawet płyty 99min bez jakichkolwiek problemów. Nagrywane od 4x do 24x, tłoczone dobre i takie do d... .
Rzeczywiście do płyt Audio jest dorzucony haracz, a poza tym są GORSZE jakościowo od zwykłych CD-R.

Pozdrawiam
Stary 16.02.2002, 12:10   #9
Chudy
Gość

Zastanawiam się że to może celowy zabieg producentów CD aby zmniejszyć ilość nilegalnie nagranych płyt audio (tracą na tym tylko uczćiwi ludzie którzy robią kopie zapasowe).
Wydaje się że przy obecnych technologiach nie jest problemem zaimplementowanie w CD dobrej korekcji błędów. Dla takich firm jak Marantz to żadne koszty.
Co na ten temat sądzicie?
Pozdrawiam

Stary 19.02.2002, 22:47   #10
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Zbieg12 (17-02-2002 22:15):
Moja Yamaha CDX-596 czyta wszystko co wygląda jak płyta. Włącznie z CD-RW, HS CD-RW, oraz nawet płyty 99min bez jakichkolwiek problemów. Nagrywane od 4x do 24x, tłoczone dobre i takie do d... .
Rzeczywiście do płyt Audio jest dorzucony haracz, a poza tym są GORSZE jakościowo od zwykłych CD-R.

Pozdrawiam
zbieg wybacz ale musze

a winylowe przyciete do rozmiaru tez?

no nie moglem sie powstrzymac tak mi sie cos na mozg rzucilo
zbieg pozdro

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 27.02.2002, 13:36   #11
paco
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.02.2002
paco w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czesc Chudy
Wlasnie dzisiaj wrzucilem na forum moje zapytanie i jak sie okazalo mam dokladnie ten sam sprzet z takim samym problemem a raczej problem z nagrywarka. Jak chcesz to przeczytaj (temat "yamaha2100s i problemy z nagrywaniem audio" )

Jak na razie plextor dal dobre wyniki i duzo nizej od niego plasowany ricoh ale tylko na jasnozielonych plytkach.
paco jest offline  
Stary 27.02.2002, 13:37   #12
paco
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.02.2002
paco w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
troche malo precyzyjnie okreslilem
ricoh z j. zielonymi a plextor ze wszystkimi jakimi go karmilem
paco jest offline  
Stary 01.03.2002, 08:20   #13
Chudy
Gość

Witam
Czytając Wasze posty i biorąc pod uwagę swoje doświadczenie wydaje mi się że problem z nagrywaniem płyt audio wynika z:
- niedoskonałości nagrywarek (u mnie nie działają czasami płyty z LG i Yamahy, takie płyty posiadam)
- niedoskonałości nośnika
- celowej lub niecelowej implementacji słabej korekcji błędów w sam czytnik CD (im droższy CD tym słabsza korekcja błędów ))

Jak temu zaradzić:
- znaleźć odpowieni dla siebie rodzaj płyt i prękość nagrywania (u mnie 2x i Akoss)
- regulacja mocy lasera. Tutaj jest mały problem, niekiedy sprzęt jest na gwarancji i nie ma możliwości grzebania. Poza tym jest to zmiana parametrów pracy lasera co może doprowadzić do szybszego zużycia. W końcu to ludzie mądrzejsi od nas to projektowali.

To tak w kwestji małego podsumowania.
Pozdrawaim
Chudy

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: