![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.12.2002
![]() |
![]()
Posiadam nagrywarkę LG GCE-8240B (24x10x40) oraz zwykły napęd LG (nie znam symbolu, taka 32xMAX)
Właśnie zapuściłem test w Nero i co do odtwarzarki to nie mam zastrzeżeń (odczyt średnio x25 - przeżyję). Ale CDRW w testach wypada pomiędzy x11 a x13 ![]() Mało tego - z reguły najpierw było więcej a potem coraz mniej. Co to ma być !!? Testy przeprowadziłem na jednej i tej samej płytce (MMORE 700MB) Czy ktoś mógłby mi pomóc, bo naprawdę nie wiem gdzie szukać problemu. PS. Mam Durona 1200, 320MB RAM, płyta SOLTEK 75jv, GeForce4 Z góry dziękuję. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Włącz DMA. Podłącz osobno napędy.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
witam
nie pekaj tez mialem CD-Rom LG 52x ale go wywalilem bo byl tak beznadziejny ze jak czytal plyte to z predkoscia 8x !!!! mialem wlaczone DMA, wszystko bylo dobrze podlaczone... to po prostu LG ! teraz jestem zrazony do tej firmy i nigdy nie kupie zadnego sprzetu tej marki.
#4 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
![]()
z ta 52x to fakt szajs jakich malo.
Moj lezy w szuflandi. Ale kolega pisal, ze nagrywara mu tak wolno czyta. Czyli pewnie DMA nie wlaczone. Albo nagrywarka jest na tasmie z cdromem jako slave. Zrob spawarke na secondary master, cdrom na secondary slave.
#5 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Spokojnie odczyt płyt CD -RW jest zazwyczaj niższy nish odczyt CDR czy płyt tloczonych. |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
artifact troche nie precyzyjnie chyba
sformulowal pytanko. Cytat:
czy chodzi Ci tu o nagryware, czy o plyty cdrw?? W kazdym razie dostales odpowiedzi poprawne dla obu opcji ![]()
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Faktycznie troche nieprecyzyjnie sie wypowiedzialem. Jeszcze raz:
Sprawdzalem predkosc odczytu mojej nagrywarki i wyszla taka jaka wyszla. Co do nagrywania to szkoda gadac (ok. 6-7 minut). Na razie sie wylaczam i sprawdze te zworki, bo faktycznie to to moze byc problemem. Dzieki |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
Właśnie sprawdziłem, ale nagrywarka jest na master.
Zauważyłem coś dziwnego. Mam zainstalowany jeden napęd więcej - AVX CD/DVD ROM SCSI CdRom DEVICE. Co to jest ![]() Nie mam niczego takiego nie mówiąc już o SCSI. Próbowałem to wywalić, ale pojawia się zawsze po przekopaniu kompa. Czy to może być odpowiedzialne za dziwne prędkości nagrywarki? Jak się tego pozbyć ? |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
Aha, pomylilem sie to jest AXV nie AVX.
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Cytat:
A nie masz zainstalowanego jakiegos Virtualnego napedu - a moze kiedys instalowales i tak jush zostało ?! |
|
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
Fakt, mialem kiedys daemon tools, ale to odinstalowalem jakis czas temu. Poza tym dlaczego pojawia mi sie to, skoro to co chwila wywalam z systemu ?
|
![]() |
![]() |
#12 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
usun to z autostartu i/lub z pliku C:\WINDOWS\win.ini linijke ktora odpowiada za to badziewie.
a moze jak miales Deamon Tools'a to go poprawnie nie odinstalowales?
#13 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Kiedy mialem clon cd i w nim wlaczony wyrtualny cdrom przychodzily mi toakie meldunki, nie wiem czy dobrze kojaze ale byl to konflikt chyba z win on cd 6 A masz moze raid controler?? bo tam tez jest scasi sterownik.
pozdrowka |
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
![]() |
Nie, nie mam raid controler (mam stara plyte Solteka 75jv).
Nie pamietam juz, ale mam wrazenie, ze na samym poczatku ta nagrywarka dzialala szybko. Uwage moja zwrocil dlugi czas nagrywania plytek (ok 7minut). Teraz sprawdzam odczyt i wyglada na to, ze szybciej nagrywa niz czyta !! ![]() |
![]() |
![]() |
|
|