![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.07.2004
![]() |
![]()
Witam
Mam problem z wypalaniem filmów SVCD Ściągnołem sobie filmy, jak wypalam na CD-RW z małą prędkością to jest wszystko dobrze. Tam skąd ściągam te filmy pisze żeby wypalać z max 6x, ale niestety w nero mam minimum 8x. Wypalony film 8x działa ale są pixele, zacina się, da się oglądać ale nie jest dobrze. Czy to jest wina wypalarki (Lite-On SOHW 812S) czy płyt, a może NERO?? Ja chcem wypalać 6x, jak to zrobić?? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.10.2002
![]() |
spróbuj na innych płytach
Wolniej nagrywać się nie da, przynajmniej na płytach CD. Radzę spróbować szybciej, tak z x16-x24. Możliwe bowiem, że twoje płyty nie akceptują prędkości x8. Ewentualnie zmień płyty. Po wypaleniu sprawdź płyty na komputerze, zobacz czy są błędy C2 (Nero CDSpeed) oraz jaka jest jakość sygnału. Jeśli widzisz piksele to obstawiam że twoje "SVCD" to naprawdę VCD lub coś w ten deseń.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Redakcja
Data rejestracji: 20.01.2004
![]() |
Nowe płyty na nowych nagrywarkach zdecydowanie lepiej sie nagrywają z wysokimi prędkościami, jakośc nagrania widocznie spada zwykle przy prędkościach < x16.
Wypal z prędkością max i zoabacz - ewentualnie x32 A to że lepiej nagrywać wolniej to może tak kiedyś dawno temu było , absolutnie nieaktualne, mity, zaszłosci |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a moze jednak sprobujesz? niskich predkosci naprawde w dzisiejszych czasach uzywa sie tylko w bardzo niestandardowych zastosowaniach (czytaj starforce)
palenie z 16x powinno dac lepszy wynik jak nie pomoze to poszykaj plyt o niskim ideksie (mission imposible, ale moze...) albo starej nagrywary o maxpredkosci 4x ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Oki, za jakieś 30 min bede miał już Dawn Of The Dead i wypale 16x. Może chce ktoś "50 First Date" skoro u mnie nei działa ??
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
Wypaliłem film 16x i działa
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Redakcja
![]() |
s tawiałbym na to ze jak wypalisz x32, czy x40 to tez bedzie działać ...
a test jakosci moż e wypaśc lepiej niz dla nagrania x16 |
![]() |
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
32 mozliwe, 40 watpie zeby dalo lepszy wynik, spawanie na max tez madre nie jest - na pewno wynik jakosci bedzie duzo gorszy
optymalne predkosci to W WIEKSZOSCI PRZYPADKOW (czyli nie zawsze - zalezy to od plyt i nagrywary) to 16-32x |
![]() |
![]() |
#11 |
Redakcja
![]() |
no z mojego doswiadczenie ten przedział jest nieco przesuniety, a mianowicie zwykle przy prędkości x16 zaczyna być widoczna utrata jakości.
x32 najczęsciej optymalnie, 40 zwykle podobnie - czasem (nie zawsze) >40 minimalnie gorzej. Cały czas mowa o nowych płytach i nowych napedach przede wszystkom CDRW. no bo np mój stary TEAC x16 pali swietnie z prędkością x16 i x8, te same płyty które LiteOn pali najlepiej x40, x32 |
![]() |
![]() |
#12 |
Author
Zlotowicz
fakt - 99% plyt pale z 32x (swietna jakosc, czas palenia akceptowalny)
w mojej spawarce (litek52327s) 40 wypada juz gorzej 16x tylko do audio stosuje i to jest b.dobra predkosc oczywiscie njlepiej samemu usawlic predkosc optymalna, bo moze sie to zmianiac przy roznych partiach plyt/roznej marce nosnikow |
![]() |
![]() |
#13 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
... zauważyłeś nimal, że na tym Litku Neronek proponuje nagrywanie x16, sprawdziłem na BenQ, Omedze, Pastelu i tylko na TDK Metallic Neronek proponuje x24, ciekawe dlaczego ?
#14 |
Author
Zlotowicz
a wiesz ze takiej zaleznosci nie zauwarzylem? nie pamietam jak to wyglada na golym sysie po dziewiczej instalce nerona, ale potem to bestia mi zawsze proponuje predkosc na jakiej ostatnio spawalem any typ projektu (czyli 16 dla audio, 24 dla kopii, 32 dla reszty)
musze zwrocic uwage... |
![]() |
![]() |
|
|