![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.12.2003
![]() |
System nie dał napędowi litery
Problem jest taki : zamontowałem sobie mój nowy napędzik LG CD-R/RW do kompa, w którym poprzednio był już stary napęd DVD (też LG). Teraz mam dwa : stary ustawiony na master, nowy na slave. BIOS i system (mam Win98) widzą napęd poprawnie, ale nie jest mu nadana żadna litera i nie mogę z niego skorzystać. Program Nero Express działa bez problemów - płyty są wypalane, ale poza tym napędu nie widać. Co zrobić ?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sprawdz zworki.
Ustaw nagrywarke na Secondary master, DVD na secondary slave. Na tasmach pierwsza nagrywarka, na koncu DVD. Czasami z napedami Teaca byly takie seki, ze nie chcial byc popiety razem z innym napedem, z napedami LG z tym sie jeszcze nie spotkalem. Ps; ew. przydziel mu litere recznie, ale pewnie to nic nie da. |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Proponuję nieco inaczej: R/RW jako master - ale na końcu taśmy (!); DVD jako slave w środku taśmy. Ma to znaczenie przy konfiguracji napędów Cable Select - przy wymuszeniu zworkami ustawienia Master/Slave nie powinno to mieć znaczenia, ale czasami podobno ma.
Poza tym - w Menadżerze Urządzeń usuń sterownik Secondary IDE i po restarcie systemu pozwól, by system na nowo znalazł ten port i przyłączone do niego napędy. Sprawdź jeszcze, czy nie masz "na sztywno" przypisanych liter napędom.
#4 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak posiadasz W98 to w menedżerze urządzeń i we właściwościach napędu można przypisać literę dla danego napędu.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
Jeżeli masz XP, to przyczyną może być wyłączenie pewnej usługi. O ile się nie mylę chodzi o obsługę dysków dynamicznych cy cuś koło tego (głowy nie daję).
Piszę o tym bo sam ostatnio grzebałem w usługach i coś takiego gdzieś tam wyczytałem. Sorki ale nie pamiętam o którą usługę chodziło.
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Ok, dzięki za porady. Zobaczę co da się zrobić...
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.12.2003
![]() |
U mnie bylo tak ze komputer widzial DVD ale nie bylo literki ( win xp ). Usunalem z menadzera i zrestartowalem komputer i wsyzscko miodzio, moze u ciebie tak sie da...
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
No niestety - zamiana napędów miejscami i zamiana master/slave nic nie daje. Po usunięciu kontrolera dysku w właściwości->system to samo : system nie wykrywa nowego sprzętu. W jaki sposób ustawić literę ręcznie w Win98 ? We właściwościach CDROM mam "litera bieżącego dysku", ale do okienka nie da się nic wpisać. Co robić
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Weź sprawdz naped w innym komputerze. Jeśli będzie taki sam problem to zanieś nagrywarkę do serwisu.
Można też wgrać nowy bios i zobaczyć jak bedzie... |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.09.2003
![]() |
w tym oknie właściwości napędu cd-rom ustaw go jako wyjmowalny (jeżeli dla cdrom się da), czy jakoś tak (nie pamiętam dokładnie bo od roku mam XP), restart kompa i jeszcze raz do tej zakładki. powinna sie uaktywnić zmiana liter napędu, przynajmniej dla hdd zawsze działało.
#11 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Niech wgra nowy bios i zobaczy jak będzie.
|
![]() |
![]() |
|
|