![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Jak Zrobić BOOT Płytę
Jak zrobić BOOT płytę z emulacją HDD ?
i jakim programemm ? |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Najlepiej proramem NERO.
co prawda emulacji hdd nie robiłem. Natomiast robiłem enulacje stacji dyskietek, arobi sie to tak. Wybierasz z menu nowy i CD-ROM(boot). wkładasz dyskietke z systemem w drugiej zakladce ustawiasz źródło danych na a poniżej stawiasz ptaszka w kwadraciku,potem zaznaczasz emulacja dyskieki 1.44 i nagrywasz dalej co chcesz. Powinno działać na 100% natomiast z emulacją hdd to spróbuj najpierw na CDRW |
![]() |
#3 |
Gość
|
Jak ja to zrobiłem:
Jestem w dobrej sytuacji bo mam drugi HDD w kieszeni. 1/. Utworzyłem małą partycje bootowalną ok. 12MB , następnie - format z kopiowaniem plików systemowych. 2/. Zrzut partycji do Imaga za pomocą proga WinImage5 - jest na tej stronie (chyba w Utilsach). 3/. Do tak utworzonego Image można dodawać (Winimag'em) co tam chcesz. A reszta to Nero - BOOTCD - wskazać Image gdzie jest dodać co trzeba i fire. |
![]() |
#4 |
Gość
|
A ja mam inne pytanie. Jak zrobić płytkę bootowalną np. z Windą lub Linuxem?
Mam WinOnCD 3.7. Dzięki |
![]() |
#5 |
Gość
|
[quote]Maro (30-10-2000 17:33):
Jak ja to zrobiłem: Jestem w dobrej sytuacji bo mam drugi HDD w kieszeni. 1/. Utworzyłem małą partycje bootowalną ok. 12MB , następnie - format z kopiowaniem plików systemowych. 2/. Zrzut partycji do Imaga za pomocą proga WinImage5 - jest na tej stronie (chyba w Utilsach). Jak zrzucić tę partycję w tym programie ![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Napiszę Ci dokładnie dziś wieczorem - teraz nie mam proga przed sobą - jestem w pracy - sorki
|
![]() |
#7 |
Gość
|
MENU / DISK
- stawiasz faję przy tym dysku, który chcesz czytać. i z tego samego MENU , READ DISC Oczywiście zapisujesz na innej partycji niż backup'owana. I jeszcze raz: MUSI to być partycja typu PRI DOS (boot'owalna, aktywna jak kto woli - sprawdź np. Fdisk'iem) FORMATOWANA (pełne) z opcją 'kopiuj pliki systemowe' Po tym powinieneś na niej mieć: 1/ command.com 2/ drvspace.bin 3/ io.sys 4/ msdos.sys drvspace.bin i msdos.sys możesz skasować (ale nie musisz) NIE WOLNO !!!!!Ci ruszyć (nadpisywać) command.com i io.sys - są umieszczone w ŚCIŚLE określonym miejscu na dysku Nie możesz stworzyć bootowalnej partycji o rozmiarze większym niż pojemność CDROM'u (chyba jasne). Nie możesz stworzyć bootowalnej partycji z Łindozą (zmieniane są pliki podczas startu - właściwie można by było ale to od cholery roboty) Tylko piękny stary DOSSSSsss. Gdy masz małą boot_parycję i chcesz po starcie korzystać z CDROM'u musisz w autoexec'u i config'u podpiąć sterowniki do niego - taki naprzykład: [AUTOEXEC.BAT] mode con codepage prepare= ![]() mode con codepage select=852 keyb pl,,keybrd4.sys MSCDEX.EXE /D:mscd001 --- i dalej jak coś masz do dopisania -- [CONFIG.SYS] device=display.sys con=(ega,,1) Country=048,852,country.sys device=oakcdrom.sys /D:mscd001 --- i dalej jak coś masz do dopisania -- potrzebne pliki kopiujesz np: z dyskietki startowej WINDOZY do katalogu głównego twojej wirtualnej partycji. Mnie takie wydziwianie potrzebne było do utworzenia bootowalnej partycji z dyskietkami ratunkowymi (a raczej Rescue Folders) Nortona i przywracania zawartości HDD Nortonowskim Ghost'em. ----- AMEN --- |
![]() |
|
|