![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() |
![]()
Z góry przepraszam jak to już było, ale ten problem od poł roku mnie nurtuje zatem postanowiłem zapytać o zdanie specjalistów.
Mianowicie problem wygląda nastepująco: Gdy wypalam jakąkolwiek płytkę czy to verbatim, sony, datex, mediastrore, titanum, platinum erc. występuję następujący problem: w obojętnie jakim programie do nagrywania gdy nagra mi jakieś od 40 - 60% np. z prędkością 52x automatycznie nagrywarka straszne zwalnia (aż słychać) do prędkości 16x (tak pokazuje nero i alkohol), problem występuje róznie na jednej płycie mam tak od początku nagrywania, na innej np. po 60%, a jeszcze na innej np. po 30%. Pomocy! ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nagrywaj te plyty nie szybciej niz 40x i zobaczysz ze nie bedzie zwalniac. Roznice w czasie nagrywania sa sekundowe a mniej bledow.
To zjawisko jest normalne gdy nagrywarka na podstawie bazy plyt w swoim firmware ocenia dana plyte jako nadajaca sie do wypalenia z predkoscia np nie wyzsza niz 32x albo 40x, roznie to bywa z roznymi nosnikami. Dlatego w pewnym momencie sama zwalnia. |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Mnie się tak dzieje jak wypalam filmy itp., ale dlaczego tak się dzieje, czym to jest spowodowane ?
|
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tym ze dysk nie nadaza z podawaniem danych do nagrywarki lub ona z zapisem
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
heh, ale jak nagrywarka była nowa to tak się nie działo, a dysk się nie zmienił.
|
![]() |
![]() |
#6 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A bufor danych w nero i bufor nagrywarki nie oprozniaja ci sie?
Jesli nie, to znaczy ze to jest urok nagrywarek LG - one sa szczegolnie rygorystyczne jesli chodzi o zwalnianie na gorszych nosnikach. Tak przewidzial producent. Mozesz sprobowac wgrac najnowszy firmware, zawsze standardowo ma uaktualniana baze plyt i moze to cos poprawi, jednak wielkich nadziei bym sobie nie robil. Naucz sie po prostu nagrywac wolniej. |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
tylko wez pod uwage ze jak byl nowy komp to i dysk byl pusty, ewentualnie uzyj defragmentatora lub po prostu nagrywaj wolniej
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Na dysku jest tylko system i troszkę programów, dysk był formatowany 3 dni temu. Z tym, że jak nagrywam nawet 24, 32X to to samo czasem bufor spada, ale rzadko najczęściej po prostu zwalnia nagrywanie przy około 60%
![]() A możliwe jest takie coś, że laser się zanieczyścił ? Ostatnio zmieniany przez Bart17 : 15.07.2005 o godz. 17:23 |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Jest mozliwe
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Ram 2x 512MB Hynix "BT" D43. Mysle, ze dysk problem robi (Maxtor 60GB 5400 2MB Cache ATA 100), ale ta nagrywarka też nie jest święta.
Ostatnio zmieniany przez Bart17 : 16.07.2005 o godz. 11:30 |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
no wlasnie dysk na nagrywanie nie za dobry, nie nadaza za nagrywarka, ma za slaby transfer, a lg po roku tez juz daje czadu
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Sprawdż czy nie masz podłączonej nagrywarki razem z HDD i czy masz włączone DMA do kanałów IDE.
#13 |
Nowy na forum
![]() |
DMA włączone nagrywarkę mam na Secondary Master (zatem IDE2) jest na osobnej taśmie niż dysk.
Ale testowałem dzisiaj na dysku ATA100 80GB 8MB Cache 7200 RPM i to samo się dzieje. |
![]() |
![]() |
|
|