![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Rok 2005 - jaki palnik do płyt Audio ?
Witam !
Od kilku lat mam nagrywarkę Teac x16 CDRW. Uzywałem jej do nagrywania CDR-Audio. Niedawno spostrzegłem,że Nero nie zweryfikowało mi prawidłowo płyty Audio nagranej z pliku nrg. Zrobiło to samo na płycie Verbatim DL Crystal x52 oraz na TDK 52x. Płyty nagrywane oczywiscie x8. Ponieważ mam podejrzenia,że palnik pada chciałbym wstępnie dowiedzieć się co byscie polecali do Audio ? Takie dobrze rippujące EAC i dobrze palące płytki za pomocą Feurio i Nero (ewentualnie Alcohol). Nie interesują mnie gry w a więc i ich zabezpieczenia, choć Key2Audio by się przydało. No ale jak nie będzie ale inne parametry będą dobre to trudno. Patrząc na dane Plextora okazuje się,że najlepszy nie jest, Teaki obecnie to Asusy... Nie wiem co ewentualnie wybrać. Rayden |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2003
![]() |
A jest jakas roznica, ktory naped wezmiesz? Wszystkie "zapisuja" muzyke. Wez dvd, bedziesz mial dodatkowy bonus w postaci mozliwosci zapisu plyt dvd
![]()
#3 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To nie do końca tak. Kazdy palnik ma nieco inne własciwości - ten lepiej gry a inny własnie Audio. Co do DVD to mam Pionka 106.
Jabba |
![]() |
![]() |
#4 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W zasadzie wielkiego wyboru to nie ma. Kroluje 'czysty liteon' i jako OEM w roznych innych napedach, potem LG.......potem dlugo nic.....i cala reszta.
Teaca obecnie nie warto bo to OEM-y Asusa i to poprzednich gorszych jego modeli, jesli juz to oryginalnego nowego Asusa 5232AS - mam takiego i nie mam na co narzekac. Litki i LG to chyba masz wlasna opinie na ich temat. Yamaszki F1 juz nie kupisz, chyba ze gdzies uzywki na allegro. Pozostaje Plextor Premium, ale wlasnie tylko premium.....kosztuje chyba 3-krotnosc innych, z bajerami wlasnie do nagrywania muzyki. Opinie czytalem rozne, od zachwytow po typu "nic to nie daje". Cena zaporowa, ale mimo wszystko jego bym polecal jesli taka wage przywiazujesz do jakosci audio. PS Poniekad sluszna tez jest teoria, ze jesli nagrywarka w ogole dobrze wypala dane to i muze tez dobrze wypali, a wiecej zalezy od tego jak i na czym wypalasz. |
![]() |
![]() |
#5 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zwykły litek 52327S na BenQ za 45 groszy naprawdę ładnie pali audio.
nie wiem jak jest z modelem z 8 na końcu? (LiteOny czym nowsze tym gorsze ![]() ale myślę, że każda dzisiejsza nagrywarka wystarczająco dobrze pali audio, a popadanie w snobizm i szukanie czegoś w cenie nagrywarki dvd to bzdura. |
![]() |
![]() |
#6 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Plextor - nie musi być premium. Parametrów (za wyjątkiem bajerów Premium) nie ma najlepszych, ale ma najwyższą jakość zapisu.
Pojedyncze przypadki niech Cię jednak nie zrażają - może być uwalona płyta czy jakiś przypadek. Nagrywasz, być może, za wolno. Audio na współczesnych płytach i na współczesnej nagrywarce powinno się nagrywać z prędkością 16 (lub którąś sąsiednią) - jest wtedy najmniej błędów. Na swoim zabytku sam musisz potestować, kiedy jest najmniej C1 (wypalasz płytkę i idziesz do kogoś z litkiem i kprobe).
|
|