Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.02.2002, 08:52   #1
mati
Gość

TEAC 24 i dlugie wypalanie

Hej
Mam Teac'a 24 i niby wypala plyty zadnej nie skopal
Ale niby przy wypalaniu(w nero) jest ustawione x24 a
plytka za kazdym razem wypala sie w innym czasie
Najmniej to sie wypalala okolo 7 minut a raz az 40.
Dodatkowo przy wypalaniu bufor nagrywarki skacze jak glupi miedzy 2% a 12% nigdy nie jest stabilny ani wiekszy
od tych wartosci. Czy ta nagrywara jest skopana?

Sprzet p800 256ramu dysk 20gb ata100 nagrywara wpieta
na sec. master

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.02.2002, 09:04   #2
Kuki
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.11.2001
Kuki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
WOW, fajny czas wypalania - masz zapewne problemy z buforem. Są dwie możliwości albo ci nagrywara poszła (wg. mnie raczej nie), albo masz problemy z buforem (stąd te 2% na buforze).
Wypala 40 min. ponieważ BurnProff ratuje ci płyte przed koszem na śmieci. Moja rada daj bufor do ramu (max.80MB) jak nic nie da to spróbuj zmniejszyć prędkość nagrywania,a jak to nie pomoże to do serwisu.
Kuki jest offline  
Stary 25.02.2002, 17:11   #3
marekd
Bywalec

Data rejestracji: 07.03.2002
marekd w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hej, mam z tym TEACEM praktycznie ten sam problem.
Co prawda nie wypala mi plytek x24 az 40min (no dobra, króciotko) ale bufor tez mi skacze jak nie wiem co..... Przy 16 jest stabilny..... a przy 24 skacze, nie wiem czy to jest normalne......
A nie jest to wina zagłębienia pliku w jakichś śmieciach.... To był zdaje się film i raz nagrywałem przy 16 to było OK a raz przy 24 i było OK ale niepokojaco :-))))))
marekd jest offline  
Stary 26.02.2002, 12:34   #4
JuMan'ek
Gość

a wiec tak umnie jest to samo, myslalem ze to nagrywarka jest zrabana le pojechalem do kolegi ktory ma nowy komp i u niego wypala normlanie - 725MB wypalila w 3:28"
wiec sprawdz ja na pozadnym kompie ...
nara

Stary 26.02.2002, 15:43   #5
Anthony
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.02.2002
Anthony w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Być może wystarczy, że zdefragmentujesz dysk
Pozdrawiam.
Anthony jest offline  
Stary 26.02.2002, 17:16   #6
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
- po pierwsze defragmentacja (jak wyzej) ale taka na full wszystkich dyskow najlepiej jakims porzadnym progsem jak masz nt lub xp to nie dotyczy a jak masz 98 me to sprobuj dorwac taki ...... kurcze zapomnialem disc optimizer czy jakos tak z pakietu norton utilites czy jak heh zapomina sie czlowiek
- po drugie czy nagrywarka sama na tym drugim kablu czy np z cdromem albo dyskiem?
- po trzecie powylaczaj tak na probe podczas nagrywania wszystko co siedzi w pamieci jakies antywiry icq gadu i co tam jeszcze mozna miec get right itp
- po czwarte jak masz szajs plytki to sie meczy zeby na nich nagrac - dorwij jedna lepsza ale ten pkt mozesz przesunac na koniec
- po piate a wlasciwie pkt 1.a) wlacz dma dla wszyskiego co mozesz dyskow nagrywarki cdroma
- po szoste jak to nie pomoze to jeszcze cos pokombinujemy na razie wystarczy

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 26.02.2002, 18:26   #7
!!
Gość

U mnie było to samo tylko, że na lite-on'ie 24x.
Pomogło zainstalowanie sterowników do VIA "4 in 1" wersji 4.37 i VIA Bus Master(Ultra DMA) PCI IDE Driver (może tylko jedno by wystarczyło)

Wcześniej nagranie prędkością 24x zajmowało około 6 min, a 16x poniżej tego czasu.
Teraz nagrywa bez problemów z prędkością 24x.
mam na jednej taśmie 2 HDD, a na drugiej nagrywarkę i CD-rom
sprzęt 450 AMD K6

Stary 26.02.2002, 18:26   #8
Janek14
Gość

U mnie było to samo tylko, że na lite-on'ie 24x.
Pomogło zainstalowanie sterowników do VIA "4 in 1" wersji 4.37 i VIA Bus Master(Ultra DMA) PCI IDE Driver (może tylko jedno by wystarczyło)

Wcześniej nagranie prędkością 24x zajmowało około 6 min, a 16x poniżej tego czasu.
Teraz nagrywa bez problemów z prędkością 24x.
mam na jednej taśmie 2 HDD, a na drugiej nagrywarkę i CD-rom
sprzęt 450 AMD K6

Stary 27.02.2002, 01:33   #9
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
sadzac z tego co kolega napisal w pytaniu to posiada on pentiuma 800 wiec podejrzewam idac dalej ze raczej ma jakis intelowski chipset
napisz jaka masz plyte jesli na via to porada kolegi wyzej moze okazac sie kluczowa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 27.02.2002, 15:17   #10
Kaczuch
Gość

Nie wiem jaki masz sprzęt, ale niestety przy dużych prędkościach nagrywarki potrzebują dużych mocy obliczeniowych. Czasem żadne VIA sterowniki ani defragmentacja dysku nic nie są w stanie pomóc...

Stary 28.02.2002, 16:29   #11
kiki
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.03.2002
kiki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
cze
mam podobny teraz problem.od nie dawna mam teaca 24x i skopal mi juz w ciagu paru dni 20 plyt.podczas wypalania poprostu mi sie zawiesza, robi sie czarny ekran i trzeba dac po powerze albo sam go restartuje ( wiecej mozna przeczytac w nowym temacie Pomóżcie).jednak ostatnio wylaczylem we wlasciwosciach dma i zaczal mi juz wypalac jednak z predkoscia 16x wypala mi film 10 minut, co w przeliczeniu daje predkosc jakies 8x.bufor tak samo skacze mi jak szalony od 15% do 70% i nie wiem co mam teraz zrobic. bo jak wlacze spowrotem dma to na sto procent mi nic nie wypali , a jak zostawie tak jak jest to wypala mi ale wolno i nie wykorzystuje wogole tej nagrywarki.
mam ja podpieta na secendary master duron 750, 380 ram, win98 se, uzywalem juz nero5572, cd creator 5 platinium i clone cd oraz wielu plytek a co dziwne podczas wgywania sterownikow do plyty glownej via 4 in 1 takze zaznaczalem udma aby poprawnie wszystko dzialalo, wiec nie rozumie trzemu tak sie dzieje
kiki jest offline  
Stary 28.02.2002, 19:33   #12
sobi1
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.12.2001
sobi1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
witam. mialem podobny problem z necen x12 na winxp z wlaczonym DMA. Bufor skakal jak szalony do 2% do 90%, a czas wypalania plyt ok. 20min, czyli jakby z predkoscia x4.Po zainstalowaniu Via Ide Master czy cos takiego bylo jeszcze gorzej. W ogole nie nagrywala. Problem sie skonczyl po przejsciu na millenium z wylaczonym DMA i Via 4in1 bez Vendor Suport.
Pozdrawiam
sobi1 jest offline  
Stary 01.03.2002, 18:31   #13
TanSid
Bywalec

Data rejestracji: 01.01.2002
TanSid w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zmienilem ostatnio Teac 4x na LG 32x i mam podobny problem co wy bufor skacze jak szalony. Czas wypalenia plyty to 6-8 min, ale uwaga pierwsza plyte wypaliem w 3:27 min plyta 687 MB, a nastepne i da wolno. wiec jestem kolejny z tym samym problemem. Moj komp to: A1200, AsusA7V133, 512 ram, dysk ma wlaczone udma i mam najnowsze stery Via.
TanSid jest offline  
Stary 01.03.2002, 20:25   #14
sototh
n/a

Data rejestracji: 07.02.2002
sototh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
TanSid (01-03-2002 18:31):
Moj komp to: A1200, AsusA7V133, 512 ram, dysk ma wlaczone udma i mam najnowsze stery Via.
Heh... Gdy zobaczyłem, że twój komp to A1200, od razu mnie na wspomnienia wzięło... Jak to się przewrotnie fortuna toczy, że po kilku latach oczęta moje znowu widzą to, co kiedyś - szkoda tylko, że pod tym A1200 już nie to co kiedyś się kryje...
sototh jest offline  
Stary 02.03.2002, 10:14   #15
WITEK
Gość

[ VIA Bus Master(Ultra DMA) PCI IDE Driver

SKĄD WZIĄŚĆ TEN STEROWNIK?

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: