Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.02.2004, 02:59   #1
pirania
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.01.2003
pirania w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Teac 512eb problem z nagrywaniem na nowe płyty

Witam
Mam nagrywarke Teac 512EB bios 2.0K
Nagrywarka nie czyta mi nowo kupionych płyt.
Nagrywa tylko na wybrane płyty ale nie wiem jakie to są.
Niektóre pasuja ale wiekszośc nie.
Jak zaczne nagrywac np w nero i włoże plyte to wyskakuje mi taki błąd
ze nie moze nagrac na ta plyte a na innych nagrywarkach te plyty normalnie ida
pirania jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.02.2004, 18:53   #2
fido
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.12.2003
fido w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam podobnie ....

Teac W-512EB niszczy mi czesto plytki i wyswietla komunikat -power calibration error.Wykonanie polecenie fiksacja nie jest mozliwe.
Jestem prawie pewien ze to wina lasera. Z wymiana to bym dal sobie rade ale nie wiem jaki by pasowal, i gdzie to mozna kupic. Moze ktos z Was sie orientuje jakie typy lasera posuja do tej nagrywarki.
fido jest offline  
Stary 29.02.2004, 00:12   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Dzisiejsze plytki sa robione do wysokich predkosci nagrywania i starsze nagrywarki moga miec problemy z ich obsluga. Probujcie roznych plytek, im nizsza deklarowana predkosc tym wieksze szanse powodzenia. Co do laserow - mozliwe ze juz stracily dawna swietnosc i staly sie wybredne, ale kombinowanie z nimi nie ma sensu (chyba ze w ramach hobby) przeciez za 150-170zl kupi sie nowa spaware 52x z 2-letnia gwarancja.

PS Nawiasem mowiac jakie macie te nowe plytki, pewnie jakies szajsy i wtedy "power calibration error" tym bardziej nie jest dziwny.
Stary 01.03.2004, 10:08   #4
fido
Nowy na forum

Problem z nagrywaniem.

Trudno sie z tym nie zgodzić, ale kupuję prawie zawsze dysany.Tak wiec raczej ten problem w moim przypadku jest mniej prawdopodobny. Na tych dysanach kilka razy wypala a kilka razy przyświruje.Az sie boje wkładac jednorazowa plyte do napedu, bo nagrywa jak na loterii.Ale problemu z czytaniem plyt nie ma... .
fido jest offline  
Stary 06.03.2004, 20:08   #5
fido
Nowy na forum

Postawiłem wszystko na jedną kartę i zaktualizowałem bios do wersji 2.0k.Nagrywarka przeżywa drugą młodość.Nagrywa bez problemu na wszystkich płytach CD-RW które do niej wkładam, i wcale nie wybrzydza:-)))
fido jest offline  
Stary 07.03.2004, 00:13   #6
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No to tylko sie cieszyc. Jak widzisz nie musi to byc zawsze rozwiazaniem, popatrz na gorze co pisal pirania - on to mial wlasnie na biosie 2.0K. Mozliwe ze osiagnales czasowa poprawe no ale odpukac z nie malowane

PS Piszesz ze pali dobrze na cdrw, a na cdr tez? To nie musi byc rownoznaczne.
Stary 07.03.2004, 00:41   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Przeczytajcie sobie mój post, a dokładnie to co jest pogrubione http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=32244 Wydaje mi się, że przyczyna leży od strony biosów, tzn. należy uaktualniać biosu od starego do coraz nowszego. Nie wolno od razu skoczyć z biosu A do biosu D.
SEBAW jest offline  
Stary 08.03.2004, 08:12   #8
fido
Nowy na forum

Teac Cd-w 512

Cytat:
Napisany przez grzeniu
No to tylko sie cieszyc. Jak widzisz nie musi to byc zawsze rozwiazaniem, popatrz na gorze co pisal pirania - on to mial wlasnie na biosie 2.0K. Mozliwe ze osiagnales czasowa poprawe no ale odpukac z nie malowane

PS Piszesz ze pali dobrze na cdrw, a na cdr tez? To nie musi byc rownoznaczne.
Pali dobrze na wszystkich płytach,próbowałem na kilku no - name. Czarę goryczy przelała płyta cd-rw Esperanza.W ogóle nie chciała na tej płycie nic nagrać mimo że nero cały czas wypisywał ze dysk jest pusty.To samo w przypadku CloneCD.W tym czasie na Dysanach ,w kratkę, ale nagrywała.
fido jest offline  
Stary 08.03.2004, 08:22   #9
fido
Nowy na forum

Teac Cd-w 512

Cytat:
Napisany przez pirania
Witam
Mam nagrywarke Teac 512EB bios 2.0K
Nagrywarka nie czyta mi nowo kupionych płyt.
Nagrywa tylko na wybrane płyty ale nie wiem jakie to są.
Niektóre pasuja ale wiekszośc nie.
Jak zaczne nagrywac np w nero i włoże plyte to wyskakuje mi taki błąd
ze nie moze nagrac na ta plyte a na innych nagrywarkach te plyty normalnie ida
Nie wiem czy to możliwe bo nie sprawdzałem, ale jakby tak powtorzył wgranie tego biosu (2.0K).Może za pierwszym razem coś nie zaskoczyło jak należy.W jego opisie napisano że dodano obsługę płyt ultra speed.To sie , w moim przypadku zgadza, bo kupiłem cd-rw Esperanza 700MB ultra speed z którą przed aktualizacją nagrywarka w ogóle nie chciała rozmawiać.Wygłąda chyba na to że ten bios troche zwiększa moc lasera, bo teraz chodzi bez zająknięcia.Nie wiem tylko jak długo to szczęście będzie trwało.Od aktualizacji wypaliłem około 30 płyt i nie miałem żadnego komunikatu błędu... .
fido jest offline  
Stary 26.05.2004, 01:53   #10
bolo22
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.04.2004
bolo22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam

Posiadam teaca 512eb od 2001 roku , nagralem kilka tysiecy plyt i zero problemow.
Bios aktualizowalem jak tylko sie pojawil nowy .
Jakos nagrania jest rewelacyjna (szkoda ze tylko 12x), plyta jest lepiej nagrana niz na nowej nagrywarce (mnijsza ilosc bledow C1,C2 w kprobe). Zasnaczam ze nagralem juz teac-em kilka tysiecy plyt .
bolo22 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: