![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Teac CD-W516EB zwariowała !!!
Mam dziwny problem. Do niedawna nagrywara nie działała mi pod XP, ale zgodnie z zaleceniami z board'u ustawiłem kanał gł. na DMA a pomocniczy (na którym samotnie wisi CDRW) na PIO.
Wszystko grało aż do dziś, rano wypaliłempłytkę, a po południu nagrywara zatrzymywała się przy kilku (3,4,6%) i rozpędzała się i zatrzymywała. Cały proces potrafi się powtarzać, denerwuje mnie to rozpędzanie. W końcu nie wiem czy mam CDRW oddać do serwisu, upgradowałem firmware, przy starcie PC widzi normalnie CDRW.Czyżby wewnętrzne zabrudzenia ![]() Mam jeszcze jedno pytanie: dlaczego wyżej wymieniona CDRW tak długo startuje (pod W98 - 32s a pod XPpro - 47s). Doradźcie fachowcy świata... |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.03.2002
![]() |
Czesc,
Niedawno odebralem ta sama nagryware z serwisu, byly problemy z odczytem swiezo nagranej plyty. Mam teraz nowa, nagrywam w xp. Ugradowanie firmware uwazam za wielki blad! Nie wiadomo, czy odmowia naprawy w serwisie. Co do DMA to w xp WSZYSTKIE KANAŁY USTAW NA DMA. Zadnego PIO. Jesli nie poskutuje - koniecznie zrob reinstall xp i win98, a jesli znow nie pomoze, zabierz do serwisu - niedawno dowiedzialem sie, ze nasza nagrywarka ma pewna wade fabryczna ... pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Mam ten sam model podłączony jako secondary master, ustawiony na DMA i chodzi. Jestem ciekaw cóż to za wada fabryczna ?
Pzdr. Bolo |
![]() |
![]() |
#4 | |
Bywalec
Data rejestracji: 27.03.2002
![]() |
Cytat:
pozdrowionka |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
Oddałem dzisiaj sprzęt do serwisu.
A wszystkim, którzy mi radzą przełączyć CDRW na tryb DMA, z góry dziękuję ale to nigdy nie postkutkowało.Męczyłem się z tym faktem 2 miesiące, aż do momentu gdy się wkurzyłem. Poszperałem na boardzie i znalazłem kogoś z takim problemem jak ja. Radził przełączyć samotną CDRW( będącą secondary master) na tryb PIO. I zgadnijcie co??... Poskutkowało. A teraz nagrywarka jest w serwisie TEAC'a, natomiast ja czekam... Jak się co zmieni dam znać. |
![]() |
|
|