Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.05.2002, 21:09   #1
mAc
Gość

Teac CD-W516EB zwariowała !!!

Mam dziwny problem. Do niedawna nagrywara nie działała mi pod XP, ale zgodnie z zaleceniami z board'u ustawiłem kanał gł. na DMA a pomocniczy (na którym samotnie wisi CDRW) na PIO.
Wszystko grało aż do dziś, rano wypaliłempłytkę, a po południu nagrywara zatrzymywała się przy kilku (3,4,6%) i rozpędzała się i zatrzymywała. Cały proces potrafi się powtarzać, denerwuje mnie to rozpędzanie.
W końcu nie wiem czy mam CDRW oddać do serwisu, upgradowałem firmware, przy starcie PC widzi normalnie CDRW.Czyżby wewnętrzne zabrudzenia
Mam jeszcze jedno pytanie: dlaczego wyżej wymieniona CDRW tak długo startuje (pod W98 - 32s a pod XPpro - 47s).
Doradźcie fachowcy świata...

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.05.2002, 14:26   #2
bartR
Bywalec

Data rejestracji: 27.03.2002
bartR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czesc,
Niedawno odebralem ta sama nagryware z serwisu, byly problemy z odczytem swiezo nagranej plyty. Mam teraz nowa, nagrywam w xp.
Ugradowanie firmware uwazam za wielki blad! Nie wiadomo, czy odmowia naprawy w serwisie.
Co do DMA to w xp WSZYSTKIE KANAŁY USTAW NA DMA. Zadnego PIO.
Jesli nie poskutuje - koniecznie zrob reinstall xp i win98, a jesli znow nie pomoze, zabierz do serwisu - niedawno dowiedzialem sie, ze nasza nagrywarka ma pewna wade fabryczna ...

pozdrawiam
bartR jest offline  
Stary 07.05.2002, 23:09   #3
Bolo_
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.04.2002
Bolo_ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam ten sam model podłączony jako secondary master, ustawiony na DMA i chodzi. Jestem ciekaw cóż to za wada fabryczna ?
Pzdr. Bolo
Bolo_ jest offline  
Stary 08.05.2002, 00:17   #4
bartR
Bywalec

Data rejestracji: 27.03.2002
bartR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Bolo_ (07-05-2002 23:09):
Mam ten sam model podłączony jako secondary master, ustawiony na DMA i chodzi. Jestem ciekaw cóż to za wada fabryczna ?
Pzdr. Bolo
Zapraszam - http://www.cdrinfo.pl/cgi-bin/Ultra/UltraBoard.cgi?action=Read&BID=1&TID=27290&P=1&SID =167121

pozdrowionka
bartR jest offline  
Stary 08.05.2002, 18:03   #5
mAc
Gość

Oddałem dzisiaj sprzęt do serwisu.
A wszystkim, którzy mi radzą przełączyć CDRW na tryb DMA, z góry dziękuję ale to nigdy nie postkutkowało.Męczyłem się z tym faktem 2 miesiące, aż do momentu gdy się wkurzyłem. Poszperałem na boardzie i znalazłem kogoś z takim problemem jak ja. Radził przełączyć samotną CDRW( będącą secondary master) na tryb PIO. I zgadnijcie co??...
Poskutkowało.
A teraz nagrywarka jest w serwisie TEAC'a, natomiast ja czekam...
Jak się co zmieni dam znać.

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: