Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.03.2002, 15:38   #1
merci
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.03.2002
merci w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
TEAC CD-W524E

Witam

Jestem nowym uzytkownikiem nagrywarki(zakupiłem ją wczoraj typ j/w.). Mam odnośnie tej nagrywarki parę pytań:

1.Czy tą nagrywarke da się udostępnić na inny komputer w mojej sieci domowej tak aby mogła nagrywać z dwóch komputerów?

2.Nagrywarka jest 24/10/40 i problem w tym że jak daje nagrywanie na 24x to nagrywa w 8 minut a jak daje na 16 to nagrywa w 6 minut niewiecie w czym tkwi problem?
dodam że koniguracja mojego komputera to: Celeron 333mhz, W2k, 397 ram, HD seagate 5200 obr./min

3.Nie wiecie czy ta nagrywarka nagrywa i odczytuje płyty 90/99 min.?
merci jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.03.2002, 16:20   #2
shephard
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.02.2002
shephard zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1 jak masz połączenie dające 28MB/s (jakies 3600KB/s)
Przecież to nagrywarka IDE?!
Nie wiem, ale może gdyby była USB...

Gdybyś miał USB2, to mógłbys zaqpić sobie kieszeń dokującą i w nia wmontować nagrywarkę, teoretycznie to mogło by działać...

2 może procesor, może fragmentacja, a może UDMA nie włączona. Powinna (musi) nagrywac 700MB/ 4 minuty

3 90 tak, wyzej nie wiem
shephard jest offline  
Stary 31.03.2002, 03:16   #3
InfoNexus
Bywalec

Data rejestracji: 04.03.2002
InfoNexus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
[quote]merci (30-03-2002 15:38):

1.Czy tą nagrywarke da się udostępnić na inny komputer w mojej sieci domowej tak aby mogła nagrywać z dwóch komputerów?

Jeśli ma wbudowany jakiś układ zabezpieczający (BurnProof/JustLink/PowerRec, itp.), a raczej napewno ma... to bez problemu... Ja tak miałem podłączonego Rocoh'a 12x do drugiego peceta i bez większych przeszkód mogłem zgrywać dane z obu komputerów na wspomnianą nagrywarkę... W Windows'ie musisz "udostępnić" nagrywarkę w "otoczeniu sieciowym". Tylko włącz w Nero (nie wiem czy w innych programach też to jest, bo z nich nie korzystam) opcję buforowania plików z dysków sieciowych ...i zapewnij jeszcze odpowiednią ilość miejsca na dysku komputera, do którego będzie przyłączona nagrywarka (potrzebne miejsce na buforowane dane). To wszystko.

Jak bedziesz chciał nagrywać płyty w formacie UDF/IPW ze "zdalnego komputera"... to nawet zabezpieczenie, przed opróżnieniem bufora, w nagrywarce nie będzie ci potrzebne... Zapis pakietowy działa bezbłędnie ...sprawdzone empirycznie...
InfoNexus jest offline  
Stary 31.03.2002, 10:08   #4
merci
Nowy na forum

Czesć

Dzieki chłopaki sprawdzałem działa
Jeszcze raz wielkie dzięki od teraz jestem jeszcze bardziej szczęsliwszym posiadaczem nagrywarki
merci jest offline  
Stary 01.04.2002, 17:11   #5
merci
Nowy na forum

A Co do drugiego pytani to właczyłem DMA
ale dalej była mały transfer cały problem był w tym
że nagrywarka była podpięta pod ta samą taśme co Cd-rom a jak podczepiałem pod tasme od twardziela to jush wszystko ok
merci jest offline  
Stary 01.04.2002, 20:55   #6
shephard
Stały bywalec ;)

Po takim manewrze powinno być jeszcze gorzej...

IDE ma to do siebie że informacja idąca z jednego urządzenia wstrzymuje informacje z droogiego - komunikacja jest naprzemienna, wiec jeśli zgrywasz coś z dysku i jednoczesnie nagrywasz płyty ew. nagrywasz z tego dysku, to możesz to przeciążyć...
shephard jest offline  
Stary 01.04.2002, 21:22   #7
dragal
Forumator

Data rejestracji: 28.02.2002
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
shephard ma racje lepiej miec na osbnych tasmach hdd i cd-rw i nie przegrywac w locie, a robic obraz i z obrazu
Stary 01.04.2002, 22:59   #8
InfoNexus
Bywalec

Cytat:
dragal (01-04-2002 21:22):
shephard ma racje lepiej miec na osbnych tasmach hdd i cd-rw i nie przegrywac w locie, a robic obraz i z obrazu
Tyle teoria, ...a w praktyce wygląda to tak, że jeśli oba urządzenia (dysk i nagrywarka) mają wystarczająco szybki interface, np. pracujący w trybie UltraATA-33 ...to spokojnie sobie poradzą z naprzemiennym przesyłaniem danych, jak i zbytnio nie absorbując procesora w całą tę operację... Z drugiej jednak strony, jeśli ktoś posiada dysk UATA-100 (UDMA 5), to IMHO trochę szkoda ograniczać go do trybu UATA-33 (UDMA 2) przy pomocy spiętej z nim nagrywarki. AFAIK, to chyba żadna z obecnie produkowanych nagrywarek nie pracuje szybciej niż we wspomnianym UDMA/33 właśnie...

Np.: u mnie wygląda to tak:

Primary IDE (master) - HDD UATA-100
Primary IDE (slave) - wolny (celowo, ...żeby nic nie spowalniało głównego dysku)
Secondary IDE (master) - CD-R/RW UATA-33
Secondary IDE (slave) - HDD UATA-33
Primary RAID (master) - DVD-ROM UATA-33
Primary RAID (slave) - HDD UATA-33
Secondary RAID (master) - wolny
Secondary RAID (slave) - wolny

...i wszystko działa bez problemu, zarówno kopiowanie "w locie" z dysków na nagrywarkę, jak też z czytnika na nagrywarkę. Natomiast jeśli chodzi o płyty zabezpieczane, to z założenia kopiuję je z pośrednictwem ISO-Image'a...
InfoNexus jest offline  
Stary 02.04.2002, 01:27   #9
shephard
Stały bywalec ;)

[quote]InfoNexus (01-04-2002 22:59):
Cytat:
dragal (01-04-2002 21:22):
Cytat:
Tyle teoria, ...a w praktyce wygląda to tak, że jeśli oba urządzenia (dysk i nagrywarka) mają wystarczająco szybki interface, np. pracujący w trybie UltraATA-33 ...to spokojnie sobie poradzą z naprzemiennym przesyłaniem danych, jak i zbytnio nie absorbując procesora w całą tę operację...
Tak... tylko że... jesli na dysku UDMA33 masz system, do tego zgrywasz z niego dane na nagrywarkę (czyli maks jakieś 3.6MB/s) to byle piernięcie moze całą równowagę zdestabilizować i nawet bufor nie pomoże... To może działać, ale bedzie zdrowo naciągnięte.

Cytat:
Z drugiej jednak strony, jeśli ktoś posiada dysk UATA-100 (UDMA 5), to IMHO trochę szkoda ograniczać go do trybu UATA-33 (UDMA 2) przy pomocy spiętej z nim nagrywarki. AFAIK, to chyba żadna z obecnie produkowanych nagrywarek nie pracuje szybciej niż we wspomnianym UDMA/33 właśnie...
No tak, zapomniałem dodać że na UDMA jest 'NA SIŁĘ' kompatybilna ;D
W sumie szybciej niż UDMA33 to nie ma sensu (przynajmniej na razie) , przecież taki transfer to było max coś około 16MB/s, może nawet troszke szybciej.. nie pamietam, a taki teac 24x potrzebuje troszke ponad 3.6MB/s.
shephard jest offline  
Stary 03.04.2002, 02:12   #10
InfoNexus
Bywalec

Cytat:
shephard (02-04-2002 01:27):
InfoNexus (01-04-2002 22:59):
Tak... tylko że... jesli na dysku UDMA33 masz system, do tego zgrywasz z niego dane na nagrywarkę (czyli maks jakieś 3.6MB/s) to byle piernięcie moze całą równowagę zdestabilizować i nawet bufor nie pomoże... To może działać, ale bedzie zdrowo naciągnięte.
Fakt..., zwłaszcza jeśli do tego wszystkiego dojdzie "zdrowa" defragmentacja powierzchni dysku ...i np.: duża ilość (kilka tysięcy) małych pliczków, przykładowo po kilkanaście kilobajtów, które będziemy próbowali zapisać na płycie... wtedy jedynym ratunkiem przed "wywaleniem się" zapisu będzie układ 'JustLink' lub 'BurnProof' w nagrywarce, który sie odrobinę "napoci" w czasie wypalania płytki...
Cytat:
No tak, zapomniałem dodać że na UDMA jest 'NA SIŁĘ' kompatybilna ;D
W sumie szybciej niż UDMA33 to nie ma sensu (przynajmniej na razie) , przecież taki transfer to było max coś około 16MB/s, może nawet troszke szybciej.. nie pamietam, a taki teac 24x potrzebuje troszke ponad 3.6MB/s.
16.6MB/s było w trybie PIO-4, natomiast dla UDMA/33 - 33MB/s... nie mniej jednak pewien narzut (zapas) "mocy" jest nader porządany, chociażby na "wyprzedzenie" buforowania kopiowanych danych... Poza tym podane transfery to max. teoretyczny, w praktyce mało który dysk pracujący w trybe PIO-4 "wyciągał" więcej niż 7-14MB/s...
...A co do Twojego "narazie", to już niebawem może się okazać, że te UDMA/33 to niezbędne minimum... ;-) vide nowa nagrywarka DVD/RW Sony'ego (64x/24x/80x/2.4x)...
InfoNexus jest offline  
Stary 03.04.2002, 18:14   #11
shephard
Stały bywalec ;)

Wykrakałeś VIA zrobiła DVD na UDMA66.

A z 33 to nie jest tak fajnie... tylko teoria mówi o 33MB/s.
Przecież mało który dysk twardy był w stanie osiągnąć te 33MB/s w trybie UDMA66!
Dlatego przyjmuje zasadę - dziel przez DWA ;D
Nawet teraz mój Seagate pracujący w U100 daje coś około 45MB/s... (zdaje się że to było w niebuforowanym, bo z buforami to było coś około 65, czy jakos tak, z pewnością mniej niż 70MB/s).
shephard jest offline  
Stary 03.04.2002, 20:25   #12
Miki
Gość

No to masz pecha! Ja pracuję na dysku UDMA 100 i on wyciąga grubo ponad 80 MB/s! A historie o przeciążeniu systemu przez zapięcie dysku i CD-ROMu UDMA 33 na jedną taśmę włóżmy między bajki. Zasada jest jedna i jest ona prosta:
szybkość transferu na złączu jest ograniczona do najwolniejszego urządzenia na nim - dlatego nie warto zapinać dysku UDMA 100 z CD-ROMem UDMA 33 na jednej taśmie. Jeśli jednak dysk też jest UDMA 33 to nie ma przeszkód i nieważne czy na nim jest system! Natomiast jeśli mamy dysk wolniejszy od CD to można śmiało zapinać oba razem, no chyba, że bardzo zależy nam na szybkości CD.
A moja konfiguracja wygląda tak:
Pierwszy kanał IDE master: CD-W524E UDMA 33
Pierwszy kanał IDE slave: CD-540E UDMA 33
Drugi kanał IDE master&slave: nic
Trzeci kanał IDE master: hdd IBM UDMA 100
Czwarty kanał IDE master: hdd Caviar UDMA 66
powyższy opis może wskazywać na poważny błąd w konfiguracji (jak system może być na trzecim kanale IDE), ale trzeci i czwarty kanał to kontroler UDMA 100, a pierwszy i drugi to tylko UDMA 33, w związku z tym warto zauważyć, że u mnie żadne urządzenie nie jest spowolnione przez inne!

Stary 04.04.2002, 13:23   #13
merci
Nowy na forum

no to powiedzcie chłopaki jak podłączyc dwa HDD, nagrywarke i cd-rom pod 2 taśmy IDE tak żeby wszystko było ok?
merci jest offline  
Stary 04.04.2002, 18:16   #14
shephard
Stały bywalec ;)

Może tak:

IDE0: master DYSK systemowy, slave DYSK2
IDE1: master NAGRYWARKA, slave CD-ROM

Ale w locie z płytki to na takim czymś nie radzę...
Z dysku 1 na 2 nie bedzie zbyt szybko (połowa prędkości)

Najlepiej dokupic sobie kontroler pod PCI
shephard jest offline  
Stary 04.04.2002, 18:37   #15
Neon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.03.2002
Neon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
merci (04-04-2002 13:23):
no to powiedzcie chłopaki jak podłączyc dwa HDD, nagrywarke i cd-rom pod 2 taśmy IDE tak żeby wszystko było ok?
Zakladajac ze na 1 dysku masz dane do wypalania ( i najlepiej jeszcze system) i chcesz kopiowac plytki w locie to mozna by sprobowac:
Pierwszy kanal:
master: pierwszy dysk (ten o ktorym pisalem), slave: cdrom
Drugi kanal:
master:nagrywarka, slave: drugi dysk

A jesli wszystko chcesz miec bez najmniejszych zgrzytow i ograniczen to jak juz poradzil kolega shepard kup sobie drugi kontroler.
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: